Hlavní obsah

„Odříznutí jsme ze všech stran.“ Jak to vypadá v obci, kterou obklíčila voda

Filip Harzer
reportér

Podívejte se na video, jak to vypadá v obci Višňová, kam se dostal reportér Seznam Zpráv.Video: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Obec Višňová je odříznutá od zbytku Frýdlantska na Liberecku. Voda z rozvodněné Smědé zaplavila silnice a dopravu zajišťuje evakuační tatra hasičů. Reportér Seznam Zpráv se dostal přímo do obce.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do Višňové jsem přišel pěšky z Polska, po lesní cestě, kterou místy zaplavuje potok. Jinak to jde do obce Višňová na Frýdlantsku už jen traktorem nebo hasičskou tatrovkou, která je teď zaparkovaná u místní hasičárny. Obec odřízla „od světa“ rozvodněná řeka Smědá.

„Tentokrát jsme měli dost času díky prognózám. Připravili jsme se, hasiči jsou v pohotovosti od pátku. Jindy máme jen pár hodin. Voda naštěstí není prudká, jen prostě potřebuje protéct,“ říká místostarostka Višňové Vladimíra Erbanová.

Obec se skládá z devíti osad, z toho šest z nich je částečně pod vodou. Zaplavené části jsou od sebe navíc oddělené kvůli neprůjezdným silnicím. Nervozita u místních je, ale evakuace zatím nebyla potřeba.

Višňová je proto rozdělena do sektorů, v každém z nich jsou hasiči a lidé z obce s vlastními veliteli. U hasičárny je pak řídicí centrum, u obecního úřadu se plní pytle s pískem a rozváží se do dalších částí vesnice.

Kulminace Smědé se tu podle místostarostky očekává kolem páté, šesté odpoledne. Ale jen pokud už nebude pršet na horách.

Stav hladiny hlídá ve Višňové i Jiří Fanta, jehož dům je od Smědé normálně vzdálený zhruba půl kilometru, teď ji má přímo před domem. „Přichází to z druhé strany od splavu. Zatím to jde, uvidíme, jak se to vyvine,“ říká.

O evakuaci prý nepřemýšlel, ale auto pro jistotu přesunul, co nejvýš to šlo. „Voda vystoupala pozvolna. Odříznutí jsme ze všech stran. Uvidíme, snad nezačne znova pršet,“ přeje si.

Na zaplavenou silnici z centra Višňové se přijela na koloběžce podívat paní Soňa. Její bydlení voda neohrožuje. „My bydlíme na kopečku, ale jinak se z obce nedostaneme vůbec ven, ani tudy, ani druhou stranou,“ říká. „Všechno bylo tentokrát s předstihem a naši hasiči jsou super,“ chválí si organizační opatření.

+12

Mezitím místostarostka Vladimíra Erbanová zrovna vysílačkou informuje o nedostatku paliva pro generátor. Na seznam materiálních škod po povodni je podle ní zatím ještě brzy.

„Bohužel nám teď trochu selhává protipovodňová hráz ve Vísce, která se postavila po velkých povodních z roku 2010. Tam to teď čerpadla nestíhají, takže jsou tam zvolené čtyři hasičské jednotky z okresů,“ vysvětluje místostarostka. Protipovodňové zábrany se teď staví v osadě Poustka.

Hasičů z různých částí Libereckého kraje je tu vícero – od Jablonce po Českou Lípu. V terénu je jich tu kolem osmdesáti. Právě hasiče, ale i hladkou komunikaci s úřady, si Erbanová pochvaluje.

A cení si i místní. „Pan starosta ráno vyhlásil, že je potřeba pomoci s pytlováním, a přišlo snad 50, 60 lidí všech věkových kategorií – od školáků po důchodce. Dostali jsme buchty, teplé jídlo pro hasiče uvařily kuchařky ze školní jídelny. Funguje to,“ dodává místostarostka odříznuté obce.

Zhruba pět hodin trvá, než do Višňové doteče voda z Hejnic. Podle krajského povodňového portálu kulminovala Smědá v Hejnicích v 9:00 na 254 centimetrech, v 11:30 byla o 42 centimetrů níže, což ale stále značí třetí povodňový stupeň.

Jak to vypadá nad obcí Višňová. Záběry z dronu:

Doporučované