Hlavní obsah

Obědy v restauracích opět zdražily. Hostinští se potýkají s úbytkem strávníků

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Provozovatelé restaurací minulý rok zdražovali přibližně o 10 %, a ceny obědových meníček tak opět narostly. Strávníci se naobědvali v průměru za 152,7 korun. Dle odborníků bude trend nadále pokračovat.

Článek

Sehnat levný oběd je rok od roku náročnější a lidé musejí sahat do kapsy stále hlouběji. Za polední menu v restauraci během minulého roku v průměru zaplatili 152,7 korun. To je bezmála o šest korun více než během roku 2023.

Vyplývá to z analýzy obědového serveru Menicka.cz. Ten vychází ze své databáze téměř 6000 gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

Zdražují energie i suroviny

Důvodů růstu cen je dle spoluzakladatele portálu Menicka.cz Jakuba Lukáše několik. „V posledních letech prochází gastronomický segment mimořádně náročným obdobím. Musí se vypořádávat s nedostatkem kvalifikovaného personálu, růstem mezd, cen surovin či energií, a v neposlední řadě samozřejmě inflací,“ říká.

Restaurace, které Seznam Zprávy oslovily, musely minulý rok zdražovat všechny, a to průměrně o 10 %. Náklady na jejich provoz přitom rostou ještě rychleji. „Zatímco restaurace zvyšovaly své ceny typicky o přibližně 10 %, náklady se zvýšily v průměru o 22 %,“ uvádí Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací.

Z údajů vychází, že nejlevněji se dá naobědvat v Karlovarském kraji, a to průměrně za 138,8 Kč. Kraj si v této oblasti dlouhodobě drží stabilní, neotřesitelnou pozici. K tomu dle Lukáše přispívá vyšší míra nezaměstnanosti a nižší úroveň průměrných mezd. Podniky to nutí nastavit ceny tak, aby byly pro místní občany dostupné.

Třeba pro provozovatele sokolovské Restaurace Na Slovance Romana Galeja je udržení nízkých nákladů a tím i cen velmi důležité. „Praktický každý den jezdím nakupovat a hledám ty nejvýhodnější nabídky a akce a dle toho taky sestavuji jídelníček,“ popisuje.

Prvenství očekávaně opět uhájila Praha s průměrnou cenou 161,3 korun za jídlo. Nejvyšší meziroční změnu však průzkum zaznamenal v Ústeckém kraji. Cena zde narostla o 5,4 %, tedy rekordních 8,3 korun. Kraj ovšem vycházel z poměrně nízké základny a stále se řadí mezi kraje s nejnižší cenou za oběd.

„Kraji se daří ekonomicky růst a obecně diverzifikovat. Snižuje míru nezaměstnanosti, investuje do infrastruktury, podporuje malé a střední podniky, což se postupně v čase zúročuje a pochopitelně promítá i do cen v restauracích,“ vysvětluje Lukáš.

Ceny porostou dál

Ceny dle odborníků porostou i dál, ale nijak drasticky. „Zrovna včera jsem koukal na poplatky všude okolo a myslím, že zdražování je bohužel na pořadu dne,“ říká provozovatel dvou pražských restaurací Martin Randáček.

Od dalších provozovatelů se ozývají pozitivnější prognózy. „Já myslím, že to zatím nehrozí. Uvidím, jak se zachovají dodavatelé jako třeba pivovary, ale signály jsou takové, že by se snad v horizontu následujících měsíců zdražovat nemělo,“ uvádí Galeja.

Jak se budou ceny dál vyvíjet není jisté ani podle Stárka. „Záleží na mnoha faktorech. Jeden z nich je samozřejmě ten, jaká bude kupní síla lidí. Jestli budou vůbec ochotní do restaurací pak za ty ceny chodit,“ poznamenává.

Právě chování hostů se dle jednatelky ústecké Restaurace Tyršovka Moniky Trnavské za poslední tři roky výrazně změnilo. Úbytek zákazníků vnímají dlouhodobě. „Lidé zkrátka šetří a mnohem víc promýšlejí, za co své peníze utratí. Na obědové menu už hosté nechodí denně, ale méně častěji,“ uvádí.

Doporučované