Hlavní obsah

Nové sexuální delikty musí každý překazit. Církev chce výjimku kvůli zpovědím

Foto: Shutterstock.com

Napětí a obavy mezi duchovními vyvolává chystaná úprava trestního zákoníku. Ohrožovat má totiž zpovědní tajemství.

Kdo nepřekazí nově definované trestné činy, tedy sexuální útok a nátlak, se také dopustí trestného činu. Podle České biskupské konference to ale vyvolává obavy v souvislosti se zpovědním tajemstvím. Žádají proto výjimku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sexuální útok a sexuální nátlak jsou nově dva trestné činy, které se mají v rámci připravované novely propsat do trestního zákoníku.

Trestným činem, za který hrozí až tři roky odnětí svobody, se má ale stát i situace, kdy se další člověk o přípravě nebo páchání těchto sexuálních deliktů dozví, a nepřekazí je.

Tato změna se ovšem nelíbí vrcholným představitelům římskokatolické církve. V rámci připomínkového řízení k novele zákona se ohradila Česká biskupská konference, která žádá o vyjmutí duchovních z povinnosti tyto sexuální delikty hlásit. Argumentují ohrožením zpovědního tajemství.

„Obě skutkové podstaty jsou dosti široké a ve spojení se zpovědním tajemstvím vyvolávají výrazné napětí a obavy. Trestní právo má být dostatečně určité a jasné,“ stojí ve vysvětlení připomínky.

Duchovní se obávají, že na ně bude dopadat nejednoznačnost daných trestných činů. Považují to za „nešťastné“.

Ohrožení vyšetřování? Katolíci to odmítají

Monika Klimentová, vedoucí tiskového střediska České biskupské konference pro Seznam Zprávy popisuje, že definice některých sexuálních trestných činů je z jejich pohledu vágní a bude tak zkoumaná až u soudů.

„To může vyvolávat nejistotu v situaci, kdy zákon současně ukládá každému povinnost spáchání takového trestného činu překazit,“ říká. Biskupové chtějí podle ní na tuto otázku upozornit a projednat ji.

Současně se Klimentová ohrazuje proti konstatování, že by výjimka pro duchovní mohla znesnadnit vyšetřování sexuálních trestních činů v církvi. „Nemáme žádné poznatky o tom, že by zpovědní tajemství jakkoliv komplikovalo vyšetřování sexuálních deliktů,“ reaguje na dotaz.

V případě, že duchovní nebudou z povinnosti vyjmutí, Česká biskupská konference současně žádá, aby byl stanoven jednoznačný soupis skutků, které je nutné překazit.

Zpovědní tajemství podle Klemšové neslouží k ochraně zpovědníka nebo církve, ale k ochraně lidí, jimž zaručuje, že z čeho se vyznají, nebude zveřejněno.

„Nebavíme se o hlazení po rameni“

Podle Barbory Urbanové, poslankyně STAN a spoluzakladatelky iniciativy Pod svícnem, jsou přitom definice sexuálního nátlaku i útoku i důvody jejich zavedení zřejmé.

„Sexuální útok je, že útočník na oběť začne sahat a ta ho odstrčí. Oběť stihne před penetrací nějakým způsobem utéct, říct ne a podobně. Nebavíme se o hlazení po rameni,“ vysvětluje zákonodárkyně, že jde o případy, které jsou za hranou letmých dotyků a vystavené jim mohou být i děti.

U tohoto trestného činu v případě dětí mladších 15 let hrozí až 12 let odnětí svobody.

Sexuální nátlak je pak trestný čin postavený na mocenské nerovnosti. „Jde o zneužití postavení. Typicky trenér a svěřenkyně. Není tam použito ani násilí, ani nezazní ne, ale je to postavené například na podmínce, že pokud se svěřenkyně s trenérem nevyspí, nebude ji trénovat,“ říká Urbanová.

Přepracovaný sexuální nátlak a nově pojmenovaný sexuální útok mají začít platit od ledna. Trestný čin „nepřekažení“ je pak o tyto skutky rozšířen v další novele, která má předpokládanou účinnost od července 2024.

Už dnes přitom platí trestní odpovědnost za nepřekažení trestného činu – a to u široké palety skutků od vlastizrady a rozvracení republiky, teroristického útoku, ale i vraždy, loupeže nebo znásilnění a pohlavního zneužívání.

Současně se katolická církev snaží prosadit i nedotknutelné právo zpovědníka zachovávat mlčenlivost i v připravované mezinárodní smlouvě mezi Českou republikou a Vatikánem.

Doporučované