Hlavní obsah

Ministrův plán na urychlení přehrady Nové Heřminovy dostává trhliny

Foto: Marek Jan Fidler

Přehrada Nové Heřminovy má po dokončení ochránit města na řece Opavě, aby se neopakovala katastrofa z letošního září (na snímku).

Ministr Marek Výborný doufá v rychlejší začátek stavby přehrady Nové Heřminovy. Ve svých rukou to však nedrží. Spor s aktivisty, kteří mohou stáhnout odvolání, se spíš vyostřuje a zákony a předpisy se rychle nezmění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v  audioverzi.

„Přehrada Nové Heřminovy bude v roce 2016“. „Stavba přehrady má zpoždění, začne se v roce 2019“. To jsou jedny z mnoha titulků v médiích, kde ministři v minulosti slibovali stavbu přehrady na řece Opavě.

Nedávno přidal ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) nové datum: rok 2027. A při návštěvě povodněmi zničeného Bruntálska k tomu připojil ještě optimistický dovětek, že „pokud by se podařilo celý proces urychlit a začali jsme v roce 2026, byl by to velký úspěch a vítězství“.

Jenže vyjádření investora stavby, Povodí Odry, už tak optimistická nejsou.

Zákony a předpisy se totiž přes noc nezmění. A spor s ekology, kteří svým odvoláním stavbě brání a jež ministr Výborný prosí o jeho stažení, se spíš přiostřil. Navíc k tomu, aby se mohla postavit přehrada, musí stát mimo jiné zajistit přeložku silnice, která v tuto chvíli vede po budoucím dně přehrady a spojuje oblast s městy Krnov a Bruntál.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) teprve zpracovává dokumentaci pro stavební povolení, pak musí ještě dokončit majetková vypořádání s vlastníky pozemků. Začátek stavby nové silnice přitom musí předcházet zahájení stavby přehrady.

„Uvidíme, jak půjdou výkupy, jestli budeme muset přistoupit k vyvlastnění. Pak budeme žádat o stavební povolení a hledat zhotovitele na zadávací dokumentaci. A to vše má své termíny, takže za nás platí, že začneme stavět v roce 2027,“ říká Šárka Kubalová z Ředitelství silnic a dálnic.

„Stavba silnice a přehrady spolu samozřejmě souvisí. A tím, že je Povodí Odry po nás a v tuto chvíli teprve čeká na pravomocné územní rozhodnutí, tak hledáme cesty, jak to celé urychlit, že bychom zahájili některé práce, které by mělo začít Povodí Odry,“ dodává Kubalová. Silnice má být podle ŘSD hotová v roce 2030.

Hlavní stavba za čtyři roky

Jak vyplývá z vyjádření mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové pro Seznam Zprávy, v roce 2027 mají sice začít přípravné práce na přehradní hrázi, ale s hlavní stavbou se počítá v letech 2028–2031. Na stavbu přehrady jsou navázána i další protipovodňová opatření v oblasti. „Povodí Odry se musí chovat podle správního řádu a jiných obecně platných předpisů, kdy jsou stanoveny lhůty pro všechny kroky, které správní řád předepisuje. Každé urychlení bude obecně ve prospěch věci,“ řekla mluvčí Šárka Vlčková.

Povodí Odry v tuto chvíli čeká na pravomocné územní rozhodnutí. Proti němu se už před rokem odvolali aktivisté z Hnutí Duha a Děti Země. Věc má nyní na stole Ministerstvo pro místní rozvoj, které s ohledem na složitost případu předpokládá, že na rozhodnutí bude potřebovat prodlouženou půlroční lhůtu. Má tedy „čas“ do 19. února 2025. „Konečný termín rozhodnutí bude záležet ale i na tom, jestli nebude potřeba spis doplnit nebo provést přezkum závazných stanovisek,“ upřesnila už dříve Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Karolína Nová.

Ministr: Chci, aby úředníci rozhodli v nejkratších lhůtách

Jak Seznam Zprávám potvrdil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), spis se nyní vrátil Moravskoslezskému kraji. „Je mi úplně jedno, jestli to leží na Ministerstvu pro místní rozvoj, nebo na Moravskoslezském kraji. Já budu chtít po úřednících, aby rozhodovali v co nejkratších lhůtách a abychom se pohnuli dál. Proto budu jednat s panem hejtmanem Bělicou (ANO) pravděpodobně příští týden, požádám ho o nějakou míru součinnosti. Byť jsem si vědom, že to jsou samozřejmě věci, které nemohu nijak ovlivnit, je to státní správa. Ale myslím si, že úřady v minulosti nebyly tak rychlé, jak měly být,“ připustil Výborný.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Teprve až Povodí Odry obdrží pravomocné územní rozhodnutí, bude moct rozjet podobné „kolečko“ jako Ředitelství silnic a dálnic: Vyvlastnění posledních staveb, stavební povolení, výběr firmy, která zakázku zrealizuje.

Ministerstvo životního prostředí připouští, že termín zahájení v roce 2027 je reálný, na druhou stranu dodává: „To, kdy začne samotná stavba, záleží na investorovi, kterým je státní podnik Povodí Odry. Ministerstvo životního prostředí v této fázi již nemůže pro urychlení udělat nic,“ řekla mluvčí resortu Veronika Krejčí.

Ministr Petr Hladík chce v dohledné době vyrazit za poslanci s novelou vodního zákona, která by měla urychlit budování ochrany před velkou vodou. „Jednou z úprav, které by měla novela zavést, je, že všechna protipovodňová opatření včetně například suchých poldrů či liniových, budou pro účely povolovacích zařízení považována za záměry ve veřejném zájmu,“ uvedla Krejčí.

Boj státu s ekology eskaluje, ministr omluvu odmítá

Přehradu Nové Heřminovy schválila poprvé Topolánkova vláda v roce 2008. Tehdy také začal téměř dvacetiletý boj ekologů a obyvatel Nových Heřminov, kteří v referendu stavbu přehrady odmítli.

Před dvěma lety se vyměnilo vedení obce a nová starostka Michaela Hermanová proti přehradě není. Obec stáhla své odvolání a má v plánu vyhlásit nové referendum. Z obce navíc jasně zní, že dlouholetý boj byla chyba. A to i s ohledem na katastrofální zářijové povodně, které zpustošily celou oblast, kvůli čemuž i místní čelí ostré kritice.

Foto: Martina Kopecká, Seznam Zprávy

Nová starostka obce Nové Heřminovy Michaela Hermanová stojí u jednoho z poničených domů během letošních katastrofálních povodní.

Ekologové i po letošních ničivých povodních trvají na svém. Chtějí, aby stát přezkoumal i jimi navrhovanou variantu ochrany území, stavbu tzv. suché nádrže. Navíc se brání nařčení ministra zemědělství Marka Výborného, který je označil za viníky škod na řece Opavě. Kdyby totiž podle ministra Výborného přehrada v Nových Heřminovech stála, města na řece by nebyla povodní zasažena.

Ministr Výborný pak sice svá slova lehce změkčil a označil za viníka i stát, který svým právním prostředím umožnil, aby se stavba přehrady tak vlekla. Nicméně stále aktivisty viní z hlavních průtahů. Těm se to nelíbí a vyzvali ministra, aby se omluvil. „Hnutí Duha požaduje veřejnou omluvu od ministra zemědělství Marka Výborného za křivé obvinění z katastrofálních povodní na severní Moravě. Nepravdivé tvrzení ministra Výborného vyvolalo ve veřejném prostoru vlnu odporu vůči ekologické organizaci Hnutí Duha,“ uvedla mluvčí hnutí Eva Pernicová.

Marek Výborný to ale odmítá. „Nemám se za co omlouvat. Kdybychom měli platné územní rozhodnutí, tak můžeme postupovat dál, další kroky brzdí tahle hnutí. Budu první, kdo je veřejně pochválí a poděkuje, pokud ta odvolání stáhnou. A já jsem je samozřejmě vyzval, a stále na tom trvám, aby tak učinila,“ řekl Výborný.

Doporučované