Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Nová data: V Česku nikdy nebylo víc předčasných důchodců, teď přijde zlom

Foto: Shutterstock.com

Trend odchodů do předčasných důchodů v Česku se pomalu láme, dokládají to data.

Počet lidí v předčasném důchodů stále roste. Data ovšem dokládají, že zájem začíná opadat. Experti očekávají, že se trend bude otáčet.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Téměř každý třetí člověk, který na začátku roku pobíral důchod, byl fakticky v předčasném důchodu.

Ukázala to data zveřejněná Českou správou sociálního zabezpečení za první čtvrtletí letoška. V předčasném důchodu je 31,48 procenta penzistů. Fakticky jde o více jak 746 tisíc osob.

Bolestné ze dvou stran

V obou případech je to rekordně vysoké číslo. Z dostupných dat ČSSZ nebylo nikdy více lidí v předčasném důchodů a ani podíl nebyl nikdy vyšší.

„Je to bolestné z dvou stran. U předčasných důchodů je problém, že lidé odchází z trhu práce. Nejenom, že jim platíte důchod, ale najednou ani nepřispívají,“ vysvětluje jádro problému Petr Brabec, expert na důchodové systémy z Vysoké školy ekonomické.

Jde pravděpodobně o maximum

Detailnější pohled na data ovšem odhaluje, že bychom se pravděpodobně měli nacházet v okamžiku, kdy se trend zájmu o předčasné důchody dostal na svůj vrchol a postupně začíná opadat.

Dokládají to dva momenty: Klesá počet nově podaných žádostí o předčasné důchody a růst podílu předčasných důchodců začal zpomalovat.

ČSSZ podle dat, která dala Seznam Zprávám k dispozici, začátkem letošního roku registruje méně podaných žádostí o předčasné důchody. Konkrétně letos v březnu lidé podali 1921 žádostí, loni 11 208 a předloni 3156.

A nejvíce podíl předčasných důchodců mezi jednotlivými čtvrtletími poskočil loni mezi druhým a třetím čtvrtletím – o více jak 0,7 procentního bodu. Mezi posledním čtvrtletím loňského roku a prvním letošního roku už podíl rostl o mírnějších 0,58 procentního bodu.

Zpřísnění předčasných důchodů zabírá

I oslovení odborníci odhadují, že se Česko aktuálně nachází na maximu zájmu o předčasné důchody.

„Došlo k úpravám, a proto předpokládám, že už to nebude nastávat,“ myslí si Tomáš Martínek, člen poradního důchodového týmu při Ministerstvu práce a sociálních věcí a člen Pirátské strany.

Zpřísnění odchodu do předčasných důchodů, které v loňském roce prosadil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), považuje Martínek za dostatečné.

Od loňského října lze jít do důchodu maximálně tři roky předem, dříve to šlo po dosažení šedesáti let. Současně se zvyšuje penalizace za dřívější odchod. Za každých 90 dní předčasnosti se krátí vyměřovací základ důchodu o 1,5 procenta. Dříve bylo procento v prvních dvou letech nižší.

Do řádného důchodového věku je navíc omezena valorizace penzí – valorizuje se jen základní výměra. A v listopadu letošního roku naběhne ještě poslední zpřísnění: bude nutné mít 40 let důchodového pojištění namísto současných 35 let, aby šlo jít do předčasného důchodu.

Jak se zpřísnily předčasné důchody

1) Prvním omezením je posunutí věkové hranice: Nově má platit podmínka, že lidé mohou odejít do předčasného důchodu nejdříve tři roky před řádným termínem. Dříve přitom platila daleko komplikovanější pravidla, která se dají shrnout takto:

Do předčasného důchodu šlo odejít po dosažení alespoň 60 let.

Bude záležet i na trhu práce

I Petr Brabec se domnívá, že počet lidí v předčasném důchodu nebude stoupat. Zároveň ale připouští, že chování lidí lze jen velmi těžko predikovat. A vysvětluje, že rozhodnutí odejít do předčasného důchodu je velmi úzce spojeno i s jejich postavením na trhu práce.

„Pokud bude trh práce hůř a hůř akceptovat lidi v předdůchodovém věku, tak je pravděpodobné, že pořád budou odcházet do předčasných důchodů, i když to pro ně není výhodné,“ poznamenává expert z VŠE.

Odchody do předčasného důchodu jsou v Česku dlouhodobým problémem. Na podzim roku 2022 navíc nastala mimořádná situace, kdy kvůli rostoucí inflaci a mimořádným valorizacím penzí bylo výhodnější u lidí, kterým chybělo do důchodu už jen několik měsíců, odejít do předčasného důchodu než počkat na řádný důchodový věk.

Během roku 2023 následně odcházeli lidé do předčasného důchodu i z důvodu připravovaného zpřísnění, které reagovalo na výhodnější odchody do předčasného důchodu z předchozího roku.

Doporučované