Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Neobvyklá žádost na Úřad práce: český vězeň v Jihoafrické republice má hlad

Foto: Joseph Sohm, Shutterstock.com

Český konzulát v JAR zjišťoval, jestli by český vězeň v Jihoafrické republice měl nárok na dávky od Úřadu práce. Ilustrační foto.

Čech uvězněný v Jihoafrické republice se dožadoval peněz od Úřadu práce ČR. Podle Ministerstva zahraničních věcí jde o občana, který se v zemi nově ocitl ve vazbě, přičemž v tuzemsku pobíral dávky pomoci v hmotné nouzi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na výčet absurdních žádostí, které musí zaměstnanci Úřadu práce řešit, se vedle úhrady žrádla pro psy nebo pronájmu lodního kontejneru dostal i zcela neobvyklý dotaz, zda by bylo možné uhradit pobyt ve vězení v Jihoafrické republice.

„Dotaz podal konzulát České republiky v Jihoafrické republice v obecné rovině, zda by bylo možné vězni nějak pomoci,“ uvedl Martin Bušo, mluvčí Úřadu práce ČR na dotaz Seznam Zpráv. Podle mluvčího konzulát uváděl, že vězeň potřebuje podporu, aby neživořil.

„Zejména zmiňovali hlad,“ dodává mluvčí.

Dávky do ciziny? Prakticky bez šance

Mluvčí Bušo zároveň vysvětluje, proč dotaz neměl sebemenší šanci na úspěch. Obecně totiž zákon neumožňuje vyplácet dávek do zahraničí.

„Jedinou dávkou, kterou lze poskytnout, je mimořádná okamžitá pomoc, která je ale jednorázovou dávkou. Pomoc by tedy mohla být pouze jednorázová, nikoli dlouhodobá, jak konzulát dotaz formuloval,“ říká Bušo.

Foto: Prezentace Úřadu práce

Výstřižek z prezentace Úřadu práce. Češi řeší zejména žrádlo pro psa. Vězeň z JAR je raritou i v rámci absurdních žádostí.

Ani u jednorázové mimořádné pomoci by ovšem vězeň neměl velkou šanci. „Pokud žadatel o mimořádnou okamžitou pomoc v zahraničí požádá, což se ojediněle stává, většinou jeho žádost skončí ve stavu zamítnutí z důvodu nedoložení podkladů pro vyhodnocení nároku na dávku,“ doplňuje mluvčí. I v takovém případě musí totiž žadatel prokázat své sociální a majetkové poměry.

JAR vězní Krejčíře a ještě jednoho Čecha

Podle dat, která získala redakce Seznam Zpráv od Ministerstva zahraničních věcí, bylo celkově do konce loňského roku 566 českých občanů omezených na svobodě v zahraničí, tedy ve vazbě, nebo ve výkonu trestu odnětí svobody.

„V JAR jsou to dva občané,“ uvedla Mariana Wernerová, mluvčí Ministerstva zahraničních věcí. Detailnější informace o těchto dvou osobách prý nemůže sdělovat.

Mediálně známým je především uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř, který byl v únoru 2016 jihoafrickým soudem odsouzen k 35 letům vězení za obchod s drogami a pokus o vraždu.

Z Krejčířovy strany ale žádost do Česka neodešla.

Seznam Zprávám nicméně nezvyklý dotaz adresovaný Úřadu práce potvrdil i zastupitelský úřad v Jihoafrické republice. „Za účelem prověření, zda český občan, který se nově ocitl ve vazbě v JAR, pobíral na území České republiky dávky pomoci v hmotné nouzi a zda by na ně měl stále nárok,“ popsal zastupitelský úřad, oč šlo.

Navíc zastupitelský úřad doplnil, že dotaz mířil na olomouckou krajskou pobočku Úřadu práce podle místa trvalého pobytu uvězněného.

Doporučované