Hlavní obsah

„Nemuselo to dojít tak daleko.“ V Opavě mají vztek, že není hotová přehrada

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Slezské město čekají měsíce oprav následků ničivých povodní.

Opava s 56 tisíci obyvateli teď naplno poznává následky stoleté vody. „Škody budou obrovské,“ zní z vedení města. Některé části nadále zůstávají pod vodou. Místní zmiňují nedokončenou přehradu.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Voda v domech, zvuk čerpadel, rozbité chodníky a hlavně všudypřítomné bahno. Opava se probudila do těžkého pondělního rána. Stoletá voda začala opadat a lidé se vracejí do svých domů, sídel firem či kanceláří.

Realita je mnohdy drsná. „Je to katastrofa. V roce 1997 tyto prostory vůbec nebyly zatopené. Ještě v neděli odpoledne tady nic nebylo, ale pak voda postoupila hrozně rychle,“ říká Markéta Bayerová, která se stará o dva velké bytové historické domy v Pekařské ulici na pravém břehu Opavy.

Přízemí je vytopené. Voda zaplavila kadeřnický salon i cykloobchod. Zaměstnanec Martin Peč dlouhým koštětem vyklízí asi deseticentimetrový nános bahna. Bude potřeba čerpat kubíky vody ze suterénu. „Voda nasákla i dveře do sklepa. Nemůžu se tam dostat,“ páčí neúspěšně.

Všude okolo je znát síla živlu. Rozbitá skla, zničený nábytek, zbytky naplavenin rozvodněné řeky.

+9

Hnědý nános pokrývá i zadní parkoviště. „Dokončili jsme je úplně nedávno. Zrovna jsme chtěli malovat čáry,“ smutní Bayerová.

O kousek blíže řece na stejné ulici mají další lidé tytéž starosti. Nicméně voda tam sahala až do dvoumetrové výšky. Je to dobře patrné na zdech. „V kanceláři pojišťovny jsme měli půl metru vody. Vyvalené dveře. Tady vedlejší kuchyňské studio bez vyvýšeného vstupu mělo vevnitř dva metry vody. Nábytek je na vyhození. Manžel čerpá vodu,“ říká pracovnice Kristýna.

„Šlo to hodně rychle. Co minuta, to centimetr,“ popisuje manžel Vašek.

Škody? Větší než v roce 1997

Nutno říct, že tohle je jen okraj záplavové oblasti. Některé lokality nadále zůstávají celé pod vodou. Nedá se tam dostat. Podle opavského krizového štábu budou škody ve městě obrovské a přesáhnou následky z roku 1997. „Zatím není možné uvést přesné množství zatopených domů, určitě jsou to stovky. Do ranních hodin jsme neměli přístup do některých lokalit. Průtok vody byl obrovský. Situaci nyní monitorujeme,“ říká primátor Tomáš Navrátil (ANO) po jednání krizového štábu.

Městem stále zní majáky hasičů i záchranářů. Je potřeba evakuovat lidi, čerpat vodu, odklízet stromy a další naplaveniny.

Hasiči v Opavě naštěstí zatím nezaznamenali úmrtí člověka kvůli povodním. Asistovali u pomoci lidí se zraněními, jako jsou tržné rány, zlomeniny a podobně.

V akci byl také speciální WASAR tým na člunech i dobrovolní hasiči. „Postupně se situace dramatizovala. V městské části Palhanec jsme museli povolat dva vrtulníky,“ popisuje Kamil Pastuszek, ředitel opavského územního odboru hasičů.

Město s pomocí Českého červeného kříže postupně otevřelo čtyři evakuační centra. V jednom z nich na opavském magistrátu v noci na pondělí přespaly vyšší desítky lidí.

Je zařízené skromně. Patrové postele, sprcha, kuchyňka. Vše nejnutnější k přežití. S rodinou před vodou utekla i Marie Gírová. „Bydlíme přímo u vody. Řeka se rychle zvedala. Jedním slovem strašné. Odešli jsme už v sobotu večer. Bála jsem se. Zažila jsem to v devadesátém sedmém. Tehdy jsem přišla úplně o všechno. Teď bydlím v prvním patře. Prý chybělo pár centimetrů, aby se voda dostala i tam. Dcera bydlí pode mnou. Nechala tam všechen nábytek,“ vypráví.

Domů se ještě podívat nebyla. „Vím, jak to bude vypadat. Čeká nás uklízení bahna, vynášení zničených věcí. V roce 1997 jsem krumpáčem vytahovala zničenou dřevěnou podlahu,“ říká a za devítičlennou rodinu děkuje za provizorní podmínky.

„Jsme v suchém, čistém. To je základ. A hlavně děti jsou v pořádku.“

Odchod Denisy Herákové byl dramatičtější. „Vzali jsme si jen to, co jsme měli na sobě. Popadla jsem holky a utíkaly jsme. Vyklidím to, ale bydlet tam nepůjde. Člověk má strach, je to bezmoc,“ říká matka pěti dětí.

Evakuační centra provozují pracovníci Českého červeného kříže. „K pondělnímu poledni je využilo asi 140 lidí. Vedeme přesnou evidenci i s adresami. Hasiči další lidi stále evakuují,“ popisuje vedoucí opavské pobočky Českého červeného kříže Daniel Rother.

Pro město kromě dárcovského účtu chystají také sbírku humanitární pomoci. „Dárci mohou poslat balené vody, dětské výživy, pleny, hygienické potřeby, mýdlo, vlhčené ubrousky, dezinfekce, dokonce i oblečení, základní léky, baterky, svíčky,“ jmenuje.

Diskuze o stavbě přehrady ožila

Lidmi také cloumá vztek, že po 20 letech příprav stále není hotová přehrada v Nových Heřminovech. „To je velká chyba. Nemuselo to dojít tak daleko,“ štve Bayerovou.

Přípravy mimo jiné brzdily výkupy pozemků. „Nechal jsem dnes přepočítat data od Povodí Odry a ze známých průtoků je na 99 procent zřejmé, že by Nové Heřminovy výrazně pomohly. Ochránily by jak Krnov, tak Opavu, kde by současná protipovodňová opatření nebyla překonána a škody by byly výrazně menší,“ říká k tomu ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) zároveň v pořadu Ptám se já řekl, že Opava a Krnov byly varovány den dopředu a s evakuacemi mohly začít dříve.

Stoletá voda v Opavě opadá, řeka se vrátí do koryta za pár dní, ale následky budou místní odstraňovat týdny a měsíce.

Shrnuje to pracovnice vytopené pojišťovny Kristýna. „Obrečeli jsme to. Teď vezmeme smetáky, lopaty a jedeme,“ dodává.

Doporučované