Hlavní obsah

„Nemáme už ani na kadeřníka.“ Pracovníci státních zastupitelství stávkují

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Zaměstnanci pražských státních zastupitelství stávkují za vyšší platy. Státní zástupci jsou až do úterý bez administrativní podpory, neodkladné úkony musí zařizovat sami. Už na začátku týdne protestovali i pracovníci soudů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zaměstnanci státních zastupitelství v Praze vyhlásili na pátek, pondělí a úterý stávku. Bouří se proti nízkým platům, které podle nich neodpovídají pracovním výkonům.„Dostáváme 22 000 Kč čistého,“ zní například z obvodního státního zastupitelství pro Prahu 9. Cílem stávky je tak navýšení platů, případně úprava platových tabulek.

„Už dlouhodobě nejsme s platem spokojení. Hlavně když toho máme tolik, že práci nestíháme ani v pracovní době,“ popisuje Seznam Zprávám zasmušile bezpečnostní ředitelka obvodního státního zastupitelství pro Prahu 9 J. M., která si nepřála uvést celé jméno. Sama bere 30 000 Kč měsíčně a pod sebou má ještě kancelář zástupkyní.

Připouští, že se má v porovnání s nováčky, kteří do zaměstnání přišli po škole, relativně dobře. „Ostatní mladé holky nemůžou bydlet ani pomalu ve sdíleném bytě. Jsou zoufalé. Nedokáží uživit sebe, natož i rodiče, kteří jim odchází třeba do důchodu. Vědí vůbec ostatní, co se děje a kolik opravdu lidem přistává na účet?“ zoufá si. „Jedna kolegyně mi nedávno řekla, že už si s dcerou nemůže dojít ani ke kadeřníkovi,“ dodává.

Za optimální by považovala, aby se jim plat zvedl o 10 000 Kč hrubého. „Já jsem pozitivní člověk a věřím, že se třeba někdo probudí, uslyší nás a nebo si to přečte,“ doplňuje J. M. s nadějí, že by nějaká změna nastat mohla.

Při nástupu ani 19 tisíc hrubého

Státní zastupitelství už delší dobu upozorňuje na platové podmínky pro zaměstnance v administrativě. „Ze všech administrativních pracovníků, kteří jsou tady pod Prahou zaměstnání, máme 92 osob v sedmé platové třídě, kde je nástupní plat 18 680 Kč hrubého,“ popisuje mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle něj je složité za takových podmínek sehnat zapisovatelky nebo rejstříkářky.

Problémy s naplněním kapacit pracovníků mají i na zmiňovaném obvodním zastupitelství Prahy 9. „Lidi si sháníme prakticky sami. Není ale zaručené, že ti co přijdou, tak u nás vydrží dlouho. Někteří přijdou, vydrží dva měsíce, a nebo by chtěli vydržet déle, ale nemají kapacitu, aby se to naučili. Já měla nervy i o víkendech, když jsem mladou holku prosila, aby přišla dvakrát do práce,“ říká bezpečnostní ředitelka J.M., která je ve funkci již 22 let. Samotnou ji ale práce baví a bojí se, že po odchodu by jen těžko sháněla jiné zaměstnání.

Za zaměstnance se postavili i státní zástupci, kteří ze zákona stávkovat nesmí. Jejich požadavky podporují a upozorňují na jejich významnou roli. „Aktuální platové podmínky těchto pracovníků svědčí o dlouhodobém podfinancování státního zastupitelství,“ uvedla Unie státních zástupců.

Zavřené podatelny, prodloužení lhůt

Stávka pražských státních zastupitelství se dotýká i veřejnosti. Kvůli tomu, že administrativní zaměstnanci nedorazí do práce, se například musely uzavřít podatelny. Největší dopad to ovšem bude mít na vnitřní chod zastupitelství. Podle Cimbaly se ve dnech po stávce nejspíš prodlouží lhůty pro vyřizování podání.

„Ve vztahu k veřejnosti se to projeví na omezení chodu podatelen a na omezení například telefonního spojení. Každopádně, co se týká neodkladných úkonů, které musí státní zastupitelství ze zákona plnit a nemůže dojít k nějakému propadnutí lhůty, tak tam činnost i administrativní úkony zajistí samotní státní zástupci,“ dodává Cimbala. Podle jeho dat se stávky účastní asi 94% procent zaměstnanců, přesně 102 ze 109.

Přišli by o peníze, proto nestávkují

Jediný obvod, který se do stávky nezapojil, je Praha 6. Zaměstnanci by v takovém případě totiž přišli o peníze. Stávku ale podporují. „Během stávky nejsou zaměstnanci placení a to je pro některé finančně naprosto neúnosné. Druhá věc je, že by stávka bezprostředně navazující na stávku zaměstnanců soudů, zcela ochromila fungování soudu i státního zastupitelství na dobu delší jednoho týdne, což je již doba, která ohrožuje fungování právního státu,“ vysvětluje Richard Petrásek, obvodní státní zástupce pro Prahu 6.

Stávka se nakonec týká pouze Prahy kvůli špatné komunikaci. Jan Rampas, předseda sekce soudů a státního zastupitelství Odborového svazu státních orgánů a organizací, se o ní totiž dozvěděl až po jejím ohlášení.

„Když jsem se to dozvěděl z médií, tak už bylo jasné, že to nestíháme zorganizovat na celorepublikové úrovni,“ komentuje organizaci akce.

Souhlasí však, že situace zaměstnanců státních zastupitelství je kritická. „Sešli jsme se na sekci našeho odborového svazu, zhodnotili jsme situaci a je pravdou, že stav je zatím hodně bezútěšný a administrativní pracovníci dostávají opravdu minimální mzdu za poměrně náročnou a složitou práci,“ uzavírá.

Doporučované