Hlavní obsah

Svařák za 100 korun. Největší české vánoční trhy zase zdražují

Foto: Seznam Zprávy

Loňské trhy na Staroměstském náměstí. Cenovky budou letos opět vyšší.

Za jídlo i pití si lidé na největších vánočních trzích v Česku oproti loňsku připlatí. Ceny se na trzích, které začínají již v sobotu na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze, zvýší v průměru o 5 procent, podobně jako v Brně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Největší vánoční trhy v Česku letos podraží. Na StaroměstskémVáclavském náměstí se ceny za jídlo i pití zvýší v průměru o pět procent. Nárůst se dotkne především alkoholických nápojů.

„Svařené víno zdraží o deset korun oproti loňsku. Podobné zvýšení cen se týká i pár dalších alkoholických nápojů,“ řekl ve středu na tiskové konferenci Jan Dell, výkonný ředitel společnosti Taiko, která vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí organizuje již podevatenácté.

Loni svařák za 90, letos za stovku

Loni zaplatili lidé za dvě deci svařeného vína na Staromáku 90 korun. Letos musí návštěvníci trhů počítat s rovnou stokorunou.

Podobné zdražení svařáku zažívají i lidé v Brně, i tak tam dvě deci svařeného vína začínají již na 60 korunách. „Prodejci podle našeho průzkumu podražili o jednotky procent. V případě svařáku se jedná o zdražení v řádu deseti korun. Nejčastějším důvodem je především narůst cen surovin, zejména jablek, z nichž se velká část nápojů vyrábí, či cena práce brigádníků,“ sdělil již dříve Seznam Zprávám mluvčí radnice Brna-střed Michal Šťastný.

Nárůst cen se ale na největších trzích v Česku nepromítne do každého jídla či nápoje. Jednou z takových výjimek bude tradiční klobása, za kterou lidé v loňském roce zaplatili zhruba 150 korun. „Klobása zůstává na stejné ceně, jako byla loni,“ dodal Jan Dell. Na brněnských trzích stojí klobásy okolo 120 korun.

Reportáž SZ: Kolik letos platí lidé v Brně

Zdražení o jednotky procent se může dotknout i dalšího nabízeného sortimentu, například oblíbených palačinek či pečených kaštanů, za které loni návštěvníci trhů zaplatili nejméně 120 korun.

Například kuřecí špíz v bagetě stál v loňském roce na Staroměstském náměstí 180 korun, bramborák 150 korun. Naopak v Brně lze letos tradiční bramboráky na některých stáncích koupit za stovku, ale klidně i za 250 korun za větší kusy, pokud se prodávají na váhu.

Ceny rostly už loni

Přitom už loni vzrostly ceny jídla a pití na vánočních trzích o deset procent oproti minulým rokům. Letošní navýšení tak jen pokračuje v trendu zvyšování.

Tradiční adventní a sváteční zvyky přinesou do centra rekordních 4,5 tisíce vystupujících a stovky prodejců. Na Staroměstském náměstí budou zájemci nakupovat v 82 prodejních místech. Na Václavském náměstí budou moci návštěvníci vybírat ze 35 stánků.

Obchodníci především z Česka a Slovenska nabídnou vánoční sortiment, mimo jiné baňky a ozdobičky, jmelí, betlémy, hračky a další dekorace. Chybět nebude ani grilovaný sýr, špízy, palačinky, bramboráky a nově také vegetariánskéveganské pochutiny. Samozřejmostí je svařené víno, punč, medovina i horké jablko.

Seznam Zprávy přinesou v příštích dnech z pražských trhů velkou reportáž.

Doporučované