Hlavní obsah

Nejmenší děti brzy čeká revoluce ve stravování. Pak přijdou na řadu i ty větší

Foto: Shutterstock.com

Čtyřikrát do měsíce ryby, osmkrát vegeteriánský pokrm a z toho jen dvakrát může jít o sladké jídlo. Od května v dětských skupinách.

Dětské jídelny čekají zásadní změny v požadavcích na pokrmy. Větší důraz bude na ryby a bezmasá jídla. První změny začnou platit pro děti do tří let v dětských skupinách.

Článek

Na školáky a děti v mateřských školách se od září chystá největší posun za třicet let v tom, co se jim má objevovat na talířích v jídelnách. Přepracují se takzvané spotřební koše. Důraz bude na více ryb a luštěnin, ovoce a zeleninu s každým jídlem a méně soli, cukru a také masa.

„Zachování stávajícího právního stavu znamená nereflektování současného vědeckého poznání,“ poznamenává v důvodové zprávě navrhované vyhlášky Ministerstvo školství.

Prvně se ovšem stravování začne řídit novými pravidly u dětí od jednoho do tří let v dětských skupinách, jejichž provoz upravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. „Stravovací revoluce“ v dětských skupinách začne už v květnu.

Počítá s tím vyhláška projednaná vládou a podepsaná ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Proč právě děti v rozmezí jednoho až tří let? Pro děti nad tři roky platí výživové normy podle školního stravování, a tedy změny se propíší až s novým školním rokem, pro děti do jednoho roku a pro děti v sousedských dětských skupinách připravuje stravu rodič.

Čtyřikrát ryba, osmkrát vegetariánský oběd

Vyhláška stanovuje, že minimálně osmkrát v rámci 20 provozních dnů – pro zjednodušení lze mluvit o jednom kalendářním měsíci – mají mít děti bezmasý oběd. „Z toho maximálně dvakrát se může jednat o sladký pokrm,“ stojí ještě v dokumentu v reakci na oblíbenou strategii, jak se masu vyhnout.

Zároveň nová pravidla říkají, že na přípravu pokrmů se nepoužívají masné výrobky a masné polotovary.

Ještě trochu komplikovanější pravidla budou mít provozovatelé dětských skupin ohledně ryb. Minimálně čtyřikrát během 20 dnů mají podávat během dne jídlo s rybou. Z toho minimálně dvakrát má jít o oběd a minimálně dvakrát o přesnídávku nebo svačinu. Pro vysvětlení: Požadavek na rybí pokrmy se často řeší pomazánkou.

Ovšem i v rámci oběda může být ryba předkrmem, polévkou nebo hlavním chodem.

Zákaz přidaných cukrů

Nová pravidla stravování také přísně omezují podávání cukrů malým dětem. Opět platí, že v rámci 20 provozních dnů mohou být maximálně osmkrát přesnídávky nebo svačiny řešeny sladkou variantou, tedy takovou, kde jsou volné cukry.

„Volnými cukry se rozumí přidané cukry a cukry přirozeně se vyskytující v medu, sirupech, ovocných a zeleninových šťávách a koncentrovaných šťávách,“ vysvětluje vyhláška.

Zároveň je možné v rámci jednoho provozního dne podávat jen jeden sladký pokrm. Pokud bude sladké k obědu, už nemůže být i ke svačině.

„Cukrářské výrobky, sladké trvanlivé pečivo, cukrovinky, čokoláda a čokoládové bonbony se nepodávají,“ určuje dále vyhláška. A stejně tak se nemají podávat mléčné výrobky s přidaným cukrem.

Ne syceným nápojům a sýrům s plísní

Přísnější pravidla ohledně cukrů se týkají i slazených nápojů. Vyhláška napřímo uvádí, že nápoje s volnými cukry se nepodávají. Stejně tak ani nápoje sycené oxidem uhličitým.

Ke každému dennímu jídlu se pak má nabízet alespoň jeden nealkoholický nápoj bez mléka a alespoň jeden nápoj mléko obsahující. Nápoj obsahující mléko lze nahradit mléčným výrobkem.

Od května začínají fungovat i sousedské dětské skupiny:

Na přípravu pokrmů se nesmí používat ochucovadla, omezené je i využití dehydratovaných výrobků. Zejména při přípravě polévek, omáček a základů pokrmů.

„Na přípravu pokrmů se používá pouze nepálivé a nedráždivé koření a směsi koření nebo kořenicí přípravky bez přidané soli a cukru,“ stojí ve vyhlášce.

Dětem od jednoho do tří let se nepodávají ani sýry s plísní na povrchu, s plísní uvnitř hmoty, dvouplísňové, v solném nálevu a sýry s vyšším obsahem soli než 1,5 g na 100 g výrobku.

Co se má změnit od září ve školních jídelnách:

Co se v jídelnách změní

Chystané změny vycházejí ze světových výživových doporučení a mění původní verzi spotřebního koše. Týkají se například těchto oblastí:

• aktualizace výživových potřeb dle soudobých doporučení

• větší důraz na plnění spotřebního koše kvalitními a nutričně hodnotnými potravinami

Doporučované