Hlavní obsah

Nejlepší pomoc jsou peníze. Ale potřeba budou také dezinfekce a přesnídávky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pomoc musí být řízena a organizovaná, jinak může způsobovat naopak potíže.

Nejjistější cestou, jak skutečně pomoci zasaženým oblastem, je zapojovat se do finančních a materiálních sbírek a postupovat podle pokynů organizátorů. Naopak živelná pomoc může být podle hasičů spíše na škodu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Velké neziskové organizace jako například Člověk v tísni nebo Charita ČR zdůrazňují, že nejužitečnější formou pomoci zasaženým oblastem je finanční pomoc zaslaná na povodňové účty.

„Finanční podpora touto cestou je pro nás nejdůležitější a nejžádanější. Prosíme všechny, aby přispěli,“ zdůrazňuje Šimon Trantina, mediální koordinátor Člověka v tísni.

„Jednoznačně se shodujeme, že nejlepší pomoc je právě finanční pomoc, protože peníze se dají využít na nákup toho, co je zrovna aktuálně potřeba,“ vysvětluje Jan Oulík, mluvčí Charity ČR.

Konkrétně Člověk v tísni tak přetavil zaslané peníze například v 15 tisíc pytlů s pískem pro Olomoucký kraj nebo ve finanční pomoc potravinovým bankám. Z peněz také budou pomáhat s obnovou domů a bytů těm nejzranitelnějším.

Kde mohou lidé finančně přispívat

Člověk v tísni: SOS Povodně, č.ú. 72027202/0300

Charita Česká republika: Charita pro oběti povodně, č. ú. 44665522/0800, v. s. 906

ADRA CZ: SOS ADRA: POVODNĚ 2024, č. ú. 66888866/0300, v.s. 391

Diakonie ČCE : Povodně v Česku, č. ú. 2100691426/2010

Český červený kříž: Veřejná finanční sbírka, č. ú. 333999/2700, v. s. 2404

Vyrazit do „akce“? Jedině organizovaně

Dobrovolníci, kteří chtějí vyrážet napřímo pomáhat do povodněmi zasažených lokalit, by se neměli pouštět do žádných improvizovaných výjezdů. Zrazují od toho všichni se zkušenostmi s pomocí v terénu.

„Určitě pro nás není přínosné, když lidé do postižených míst jezdí živelně a vlastně se nám tam pletou. Potřebujeme, aby to bylo organizované. Proto doporučujeme, aby se obraceli na dobrovolnické organizace,“ vyzývá mluvčí hasičů Martin Kavka. S organizacemi jsou hasiči v kontaktu, a až bude potřeba, budou dobrovolníci skrze organizace osloveni.

Mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážová naznačuje, že je na nájezd dobrovolníků ještě brzy. „V tuto chvíli, dokud nejsou obnovené cesty, tak se na zasažená místa ani nemají jak dostat. Doporučuji s pomocí ještě počkat, i když si jí samozřejmě velice vážíme,“ říká.

Hana Vosmíková, ředitelka Hestia – Centra pro dobrovolnictví, popisuje, že před samotným výjezdem je klíčovým krokem registrace. „Lidé do formuláře napíšou, kolik mají času, kdy tam můžou jet, jakou práci jsou schopní dělat, jestli si mohou vzít nářadí, jestli řídí auto, nebo ne. A všechny informace se přetřídí a ozvou se lidem, které budou potřebovat,“ vysvětluje.

Webovou registraci dobrovolníků spustila například ADRA, Český červený kříž skrze web Vlnapomoci.cz, svoji registraci spustil i Moravskoslezský kraj. Olomoucký kraj má formulář, kde lze nabízet osobní i materiální pomoc. Nebo například Opava přijímá nabídky na e-mailu dobrovolnici@opava-city.cz.

Potřeba budou čisticí prostředky

Kdo chce pomoci materiálně, může. Ale opět s rozmyslem. Základem je nyní balená pitná voda v balení po šesti kusech pro snadnou manipulaci. Balené pečivo nebo sušenky a čokolády pro rychlou energii.

I v tomto případě hasiči varují, že nevyžádaný dar může být spíše problém než pomoc. „Chceme se vyvarovat toho, že nám lidé začnou nosit věci na stanici. To by nás zablokovalo. Všechno ať směřují na dobrovolnické organizace, s těmi spolupracujeme,“ říká mluvčí Jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Potravinovou pomoc je proto nejjistější směřovat na Potravinové banky. Zastřešující federace potravinových bank na svých stránkách zveřejnila konkrétní adresy v jednotlivých krajích, kam lze pomoc přivézt. Stejně tak i seznam položek, které jsou aktuálně nejvíce potřeba.

„Přibudou dětské přesnídávky, takové ty kapsičky do ruky. Dají se rozdávat i seniorům. A začneme hodně volat po úklidových a dezinfekčních prostředcích, jako je Savo. Po základním úklidovém vybavení,“ popisuje Vendula Seifertová z České federace potravinových bank.

Seznam potřebného se bude postupně aktualizovat. I Jan Oulík z Charity ČR zdůrazňuje, že potřeby v daných lokalitách se v čase mohou měnit. „Varuji právě před mylnými představami, že všechno, co do zasažených míst odvezu, se bude někomu hodit. Pomoc musí být, v rámci možností, systematická a organizovaná.“

Techniku mohou lidé nabízet opět prostřednictvím formulářů. Například v Olomouckém kraji skrze web krajpomaha.cz. „My se jim na základě potřeby ozveme zpět,“ říká mluvčí tamních hasičů Lucie Balážová.

Doporučované