Hlavní obsah

Nejde o vlastenectví, v cizině funguje euro dobře, diskutují čtenáři

Foto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

V zahraničí euro funguje, může fungovat i u nás. A nebo je zdražení v Chorvatsku pro nás varováním?

Koruna jako sentimentální přežitek vs. euro jako zbytečný krok –⁠⁠⁠ debata o euru v Česku pokračuje. Jedním z argumentů jsou i zkušenosti zemí, které euro přijaly nedávno. Čtenáři diskutují, na jaké zahraniční příklady se dívat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů zajímavé názory z diskuze u kvízu o tom, jak dobře znáte euro.

Přečtěte si původní článek

Jiří Ptáček: Nedělejme ze sebe naprosto zbytečně hlupáky. Ani Chorvati, ani Slováci, ani občané Pobaltí nezkrachovali a jsou spokojení s eurem. Jistěže má to své výhody i nevýhody, ale řada zemí jak bohatších, než jsme my, tak taky chudších, nenaříkají. A porovnávat českou korunu se švýcarským frankem nebo skandinávskou měnou je přece jenom zbytečně odvážné.

Michael Kajnar: Nechápu odpor k euru. Naši spojenci používají euro, tři ze čtyř sousedů používají euro, exportujeme nejvíc do zemí, kde mají euro, Slováci mají euro, v nejoblíbenějších dovolenkových destinacích se používá euro, světová respektovaná měna je euro, inflaci mají nižší v zemích, kde mají euro, vnitřní problémy zemí eurozóny nezpůsobuje euro, eurodotace jsou vypláceny v měně zvané euro. Převáděním na korunu se okrádáme kvůli kurzu, ČNB inflaci nezvládla, musíme je měnit, když jedeme třeba na nákup do Německa aj. Myslím, že krásné obrázky na bankovkách bych byl ochotný oželet za stabilnější ekonomiku.

Zdeněk Paldus: Jsem starý člověk, celý svůj život zvyklý platit korunou. Zvyk je železná koruna. A proto jsem rád, že máme naši měnu. Nechci říkat, že bych si na euro nezvykl, musel bych. (redakčně kráceno)

Moris Réman: Chápu, že spoustě lidí záleží na zachování české měny. Třeba z mého pohledu to není nějaká nostalgie nebo národní hrdost, ale spíše zadní vrátka, kdyby se celá tahle EU rozpadla nebo bychom chtěli vystoupit.

Přiznám se, že bych si uměl přechod na euro představit, kdyby nám někdo ozřejmil, jak bude vypadat naše měna v případě konce Evropské unie, případně našeho vystoupení.

Proč mám pocit, že po přijetí eura by bylo vystoupení z EU velmi obtížné a rozhodně velmi drahé… tedy fakticky nemožné.

Mirek Greguš: Já euro nechci. Koruna je jedna z nejstarších měn na světě. Národní měnu beru jako jeden ze symbolů ČR a její svrchovanosti a samostatnosti. Firmy již běžně mají euro účty, a také mohou v této měně dělat daňové přiznání.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Své postřehy k tématu můžete redakci Seznam Zpráv také psát na e-mail forumctenaru@sz.cz.

Miroslav Mlejnek: Obojí má svá pro a proti, ale určitě to není, tak jak píšete „jasné ne“. Problém je v tom, že predikovat budoucnost nikdo neumí. Může se stát, že euro bude horší řešení, ale taky to může dopadnout obráceně. Nicméně na fiskální politiku (rozpočet atd.) to má minimální vliv. Jsou ekonomiky, co mají euro a nedaří se jim, stejně tak jsou ekonomiky, kterým se s eurem daří. Stejně je to i v zemích bez eura. O měně to není. Je to celá řada faktorů. Nicméně pokud máte proexportní ekonomiku, tak je lepší spíš to euro mít. Proto se k tomu taky kloním, ale vnímám i ta rizika. Jedno, co nechápu, je, jsou ta dogmata „určitě ne“, která tady tvrdí neoprávnění lidé. Hned vzápětí jsou schopni nadávat a urážet, když někdo nesouhlasí. A prosím netahejte do toho vlastenectví, nebo nějakou národní hrdost a identitu. O tom to už vůbec není…

Otto Matouš: Nemyslím, že je vhodný čas na přijetí eura a ani nemyslím, že splňujeme všechna kritéria, a proto je tato diskuze pouze mlácením prázdné slámy.

  • Monika Kriegová (reaguje): Myslím, že bychom měli zachovat svou národní měnu (některé státy to udělaly). Navíc, všude, kde euro zavedli, se všechno strašně zdražilo a nejvíc to odnáší „obyčejní lidé“. Svědčí o tom i situace v Chorvatsku a odliv turistů kvůli cenám. Nevadí mi zvednout zadek, dojít do směnárny a vyměnit měnu. Svět je velký, každý má svoje peníze. (redakčně kráceno)

František Lasovský: Mně vadí, že se na směně korun za euro kapsují banky a tím se nám v zahraničí euro ještě prodražuje. Letos v Itálii jsem nikdy za euro nedal díky těmto poplatkům méně než 26,05, spíš tak 26,15 Kč. Pokud bychom přechod na euro zvládli tak dobře jako Slovensko, nejsem proti. Myslím, že právě z důvodu, že banky by přišly o bezpracné zisky, se bude přechod na euro stále oddalovat. Pokud má ale euro stejně jednou přijít, ať je to co nejdříve.

Doporučované