Hlavní obsah

Nedůstojné, píší čtenáři o sporné změně v domovech pro seniory

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o připravované kontroverzní úpravě, která se dotkne klientů soukromých domovů pro seniory (ilustrační snímek).

Klientům v domovech pro seniory by v budoucnu nemuselo povinně zůstávat k dispozici 15 % penze. Dosavadní pravidlo má změnit kontroverzní úprava zákona. Jak chystanou změnu vnímají čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů zajímavé názory z diskuze u článku o chystané výjimce pro soukromé pobytové služby, podle které by nově v soukromých domovech mohli obyvatelé odevzdávat celý důchod, aby pobyt uhradili, a nezbylo by jim vůbec nic.

Marta Skálová: Nerozumím tomu, proč by ta jejich nová opatření nemohla fungovat i s patnáctiprocentním zůstatkem navíc. Co je to za manévry? To je opravdu nehoráznost nechat ty starší bezbranné lidi bez léků a drobného kapesného navíc. A spoléhat na to, že jim to dá rodina. A někdo ji ani nemá. To snad nemyslíte vážně? A srovnávat to s nějakou školkou a školou pro děti je nemyslitelné. Děti dostanou jistě léky a doma najíst, vše, co potřebují. Ti senioři ale kafe, hygienické potřeby, léky, baterie do přijímačů, vody atd. zkrátka pravděpodobně nedostanou. Některým to možná rodina přinese, ale ne všem. To je důstojné? Někteří ani rodinu nemají.

Jaroslav Pelcl: Ještě je možnost, že se o seniory postarají děti. Bylo by ale fér, aby těch 18 tisíc dostávaly i ty děti, které se starají. Stát a celou společnost to vyjde levněji než soukromník s předraženou penzí. Nám se stalo, že na babičku nám nechtěli dát opatrovné, protože je na tom dobře. Ležák po čtyřech infarktech se srdcem na 25 %. Po nástupu do domova důchodců dostala ihned čtvrtý stupeň a asi 18 tisíc opatrovné. Nám dali po opakovaných urgencích jen čtyři tisíce.

Martina Langová: Kupodivu jednou rozumný nápad. Taky jsou soukromé školky, školy… Víte dopředu, kolik zaplatíte, o nic jiného nejde. Tak nevím, proč tolik lidí v diskuzi oponuje. Jde jen o to, že soukromé domovy důchodců budou muset dopředu zveřejnit částku a rodina si buď počká na státem podporovaný, nebo bude platit za „zbavení“ se seniora, ale bude dopředu vědět kolik.

Michael Winige: Je to jasné svinstvo. Když už se senior dostane do situace, že musí být v domově pro seniory, tak nemá moc na výběr. Státní jsou dlouhodobě plné, a tak musí do soukromého. Ne že by chtěl, protože ty jsou dražší a mnohdy horší. Když mu nezbydou peníze na léky a zdravotní pomůcky, tak se tím dostává do neřešitelné situace.

Zdenka Jarchovská: Tohle by dávalo možná smysl, kdyby si senior, resp. jeho rodina mohla vybírat z převisu nabídek. Podle mé zkušenosti je to bohužel tak, že o seniory se stará převážně rodina – a když už to nezvládá, je velký problém sehnat dědečkovi nebo babičce nějaké místo, ať už nadstandardně placené, nebo ne. Ty sestřičky dělají svoji práci z lásky nebo ze soucitu, je to jedna z nejvíc potřebných a nejhůř placených profesí. Pak je lidí logicky málo, čekací doba hanba mluvit.

Václav Mocek: To bude ještě horší. Jsme v demografickém poklesu s porodností pod hranicí reprodukce, kdy plno lidí nevychovalo děti a každá další generace je méně početná. Potom prostě budou chybět zdroje pro zajištění starší populace, od peněz na důchody až po domovy důchodců a lékařskou péči. Tohle opatření má zvýšit atraktivitu privátních investic do domovů důchodců pro ty, co na to mají. Výhodu to má i pro ty chudší, neboť se trochu sníží tlak na státní zařízení a odstraní se různé skryté metody financování různými dary a podobně. Znovu – privátní investice budou potřeba, stát v demografickém poklesu nebude mít dost vlastních zdrojů.

Jana Vališová: Zákonodárci by měli konečně napříč politickým spektrem dát hlavy dohromady a stanovit taková pravidla a podmínky, aby byl v této zemi především dostatek pečovatelek v terénu, které budou za svoji náročnou práci adekvátně ohodnoceny, když se rodiny rozhodnou pečovat o své blízké v domácím prostředí namísto pobytových služeb. Se stárnoucí populací jich bude společnost potřebovat víc a víc a dnešní stav je tristní.

Miroslav Šilhavý: Domov seniorů ale není jediná možnost na stáří, je to jen jedna z mnoha. Stejně tak o peníze se člověk stará tím, že během života pracuje, ale i si spoří na stáří a buduje majetek, který mu pak ve stáří dává jistoty. V neposlední řadě tu existuje vzájemná vyživovací povinnost mezi rodičem a dítětem.

Daniela Lhotáková: Do soukromého domova seniorů se bez pomoci příbuzných vůbec nedostanete. Tam můžete být jedině, pokud vám to doplácí potomci. Zvládne to bezdětný jedinec, který prodá byt, který si v životě zajistil, nebo právě se starají ti potomci, jinak to dneska nejde. Platba za příbuzného, který je v domově seniorů (soukromém), je hodně velká, potom chápu, že se shánějí po těch zbylých 15 % z důchodu. To, že si někdo nevezme příbuzného domů a nepostará se o něj na úkor vlastní přípravy na důchod, chápu.

Přemysl Havel: Tohle je tady od nepaměti, že kdo má hodně peněz, tak si může dovolit víc. Je to jako se zubaři, kdo nekouká na peníze, tak ho vezmou všude a okamžitě.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Své postřehy k tématu můžete redakci Seznam Zpráv také psát na e-mail forumctenaru@sz.cz.

Doporučované