Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Nově zjistíte, kterým lékům hrozí nedostatek i jaké lékárny je mají na skladě

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Lidé budou moci od června zjistit, jakým lékům hrozí výpadek i v jaké lékárně byly v předchozích dnech ještě k dispozici. Seznam bude průběžně aktualizovat Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve chvíli, kdy Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zjistí, že hrozí výpadek léku kvůli jeho vyšší spotřebě nebo pozastavení dodávek a nedostatečným zásobám, bude mít od června možnost dát mu označení „omezené dostupnosti“. O jaká konkrétní léčiva se zrovna jedná, budou moci pacienti zjistit na webu ústavu.

Změna je součástí novely zákona o léčivech zavádějící nové nástroje, které by v budoucnu měly umožnit lépe předcházet stavu, kdy budou některá léčiva dlouhodobě nedostupná.

V případech léků, které dostanou označení omezené dostupnosti, pak budou stejným způsobem označeny i přípravky, které by lékaři předepisovali pacientům místo nich. Distributoři pak budou povinni dodat lék s tímto označením lékárnám do 2 pracovních dní.

První léčiva by se v systému měla objevit během následujících týdnů. Podle údajů SÚKL bylo jen v prvním čtvrtletí letošního roku nahlášeno přes tisíc přerušení dodávek léků.

Dva měsíce časové rezervy

Označení omezené dostupnosti ale není zdaleka jediným krokem, jak se vyhnout dlouhodobým výpadkům léků. Pro držitele rozhodnutí o registraci léčiva kupříkladu přibývá povinnost dodávat léky s tímto označením další dva měsíce poté, co nahlásí SÚKLu přerušení nebo ukončení dodávek.

„To znamená, že my si tam v podstatě vytváříme časovou rezervu zhruba dvou měsíců na to, aby pokud dojde k situaci, že by to léčivo kvůli vysoké spotřebě nebo sezónnosti užívání mohlo způsobovat problém, tak abychom měli dostatečné množství času na to ho zajistit třeba z jiného trhu nebo využít další nástroje na jeho sehnání,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Současně již od ledna platí pro léky s omezenou dostupností zákaz jejich vývozu do zahraničí.

Součástí novely je dále i povinnost distributorů dodávat léky s tímto označením lékárnám rovnoměrně a brát v potaz jejich spotřebu. Tím by se mělo podle Dvořáčka předcházet tomu, aby byli někteří prodejci upřednostňováni nad jinými.

„Lékárna si zase musí žádat léčivo jenom v omezeném množství, které běžně spotřebovávají pacienti, kteří tam chodí. Tím by se mělo zabránit tomu, aby se léčiva hromadila v jedné nebo v několika málo lékárnách, které si naobjednají léků hodně a na ostatní pak nezbyde nic,“ popisuje Dvořáček.

Výpadků se nelze vyvarovat

Shánění hůře dostupných léků by se nově mělo usnadnit pro pacienty, kteří v aplikaci e-recept uvidí, kde byl konkrétní lék s omezenou dostupností v předchozích dnech na skladě.

Podle Dvořáčka by toto označení mělo v následujících týdnech získat přibližně deset přípravků. Mezi nimi nejspíše i ventolin určený pro léčbu astmatu, jehož výpadek výrobce avizoval v dubnu.

„Ta novela má být odpovědí na to, čím jsme si procházeli v posledním roce a půl, protože je to už poměrně dlouhotrvající záležitost,“ odkazuje se Dvořáček na dlouhodobé výpadky některých léčiv.

Zároveň zdůrazňuje, že všech výpadků se ani v budoucnu nelze zcela vyvarovat. „Česká republika je ve srovnání třeba s Německem opravdu malý trh, takže bohužel pokud už dochází k celoevropskému výpadku, je velmi složité tomu zabránit. Každopádně ta novela by určitě měla zkrátit čas, kdy bude konkrétní přípravek nedostupný,“ uzavírá Dvořáček.

Jaké léky aktuálně chybí

Výpadek dodávek nahlásil v posledních týdnech například výrobce léku Ventolin, který se užívá při léčbě astmatu, nebo přípravku Algifen Neo určeného na křečové bolesti břicha. Dalším dlouhodobě chybějícím lékem je ale třeba i Endiaron, který má být nedostupný až do konce roku 2025.

Během loňského roku začaly z pultů lékáren postupně mizet zásoby antibiotik i alternativy, kterými je lékaři nahrazovali. Letos by se nicméně podle lékárníků podobná situace už neměla opakovat.

Doporučované