Hlavní obsah

Nedostatek léků a zdravotníků. Ombudsman prověřoval věznici Ruzyň

Foto: Shutterstock.com

Problém s dostupností péče ve vazební věznici Ruzyně řeší i Kancelář veřejného ochránce práv. (Ilustrační snímek)

Dostupnost zdravotní péče v ruzyňské věznici řeší i tým z kanceláře ombudsmana. Na problém narazil v rámci namátkové návštěvy. Redakce už popsala, že věznice v létě zažila velkou vlnu odchodů zdravotníků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tým z kanceláře ombudsmana v červnu navštívil Vazební věznici Ruzyně v rámci kontrol, které mají posílit ochranu před špatným zacházením vůči lidem omezeným na osobní svobodě.

Konkrétně se lidé od ombudsmana letos zaměřili na podmínky žen ve výkonu trestu, proto je zajímal v rámci pražské věznice speciálně objekt určený pro ně. Věznice k tomu využívá budovy mimo hlavní areál. A realita odloučeného pracoviště kontrolu zaskočila.

„V tomto objektu nepůsobí žádný zdravotník. Na vyšetření tamní vězenkyně převážejí do ruzyňské věznice,“ vysvětluje mluvčí Kancelář veřejného ochránce práv Markéta Bočková.

Svá zjištění tým následně sepsal do zprávy, která zatím není veřejná. Čeká se na vyjádření samotné věznice. „Ve zprávě se věnoval především způsobu a podmínkám převozu vězenkyň na vyšetření do Ruzyně i délce čekací doby na vyšetření,“ nastiňuje obsah dokumentu mluvčí Markéta Bočková.

Současně ale tým veřejného ochránce práv zaujal i pilotní projekt, který se ve věznici v době návštěvy testoval. V kantýně měli mít vězni možnost koupit běžné léky, podobně jako si pro ně zajdou lidé na svobodě do lékárny. Jenomže i tento běžný nákup ve skutečnosti podléhal schvalování od lékaře. Lidé od ombudsmana tak zjistili, že reálně se na léky čeká někdy až týden.

Věznice: Možné nedostatky odstraníme

Mluvčí Ruzyňské věznice Jana Kozáková návštěvu redakci potvrdila. „Snahou vazební věznice bude konzultace a následné odstranění možných nedostatků,“ uvedla na dotaz, jak se věznice postaví k zaslané zprávě.

Zároveň ale zdůrazňuje, že kontrola z Kanceláře veřejného ochránce práv byla náhodná a preventivní.

„Jednalo se o systematickou kontrolu, nikoliv pouze o kontrolu ohledně zajištění zdravotní péče. Cílem návštěv je posílit ochranu před špatným zacházením. Návštěvy probíhají zásadně neohlášeně a jejich provedením jsou zpravidla pověření pracovníci Kanceláře veřejného ochránce práv, konkrétně právníci, případně externí odborníci,“ uvedla Jana Kozáková.

Kancelář veřejného ochránce práv zase poznamenává, že to nijak nesnižuje význam zjištění týkající se zdravotní péče v objektu spadajícím pod vazební věznici.

Doktor na částečný úvazek

Redakce Seznam Zpráv za pomoci dvou zdrojů zevnitř věznice už během srpna popsala, že v Ruzyni došlo k vlně odchodů zdravotníků. K začátku léta skončilo osm z dvanácti zdravotních sester. Stejně tak namísto dvou až tří lékařských úvazků má aktuálně zdejší ordinaci udržovat v chodu jeden lékař na poloviční úvazek a další lékaři pracující na dohody se mají objevovat sporadicky.

„Když máte horečku, nedostanete ani paralen. Musíte jít na zdravotní, tam vám musí dát povolenky na léky a teď jim to tam nikdo nenapíše,“ popisoval člověk zevnitř věznice. Podotýkal, že pokud má někdo například zánět močového měchýře, nezbývá mu než trpět.

Druhý zdroj zase zmínil, že řada vězňů bere různé léky na srdce nebo na tlak. Celkově odhaduje, že léky pobírá zhruba 300 osob ve výkonu trestu v Ruzyni. Podle statistik za měsíc červenec je v Ruzyni celkově 685 odsouzených a obviněných.

Doporučované