Hlavní obsah

„Nebudou mít ani na kafe.“ Senioři v domovech mohou přijít o všechny peníze

Foto: Shutterstock.com

Více soukromých kapacit v pobytových službách pro stárnoucí populaci. To má přinést pozměňovací návrh, který nebude stanovovat výši úhrady.

V zákoně o sociálních službách má vzniknout výjimka pro soukromé pobytové služby, nebude pro ně stanovena maximální výše úhrady. Seniorům tak nemusí zbýt žádné peníze. Změna má pomoci  budování kapacit pro stárnoucí populaci.

Článek

Vzniká kontroverzní pravidlo, které stanovuje, že v domovech důchodců by seniorům nemuselo povinně zůstávat alespoň 15 procent příjmů, jako je tomu dnes.

Nově by tak v soukromých domovech mohli obyvatelé odevzdávat celý svůj příjem, tedy důchod, aby pobyt uhradili, a nezbylo by jim vůbec nic.

„Dosud bylo garantováno, že důchodci aspoň něco zbude, teď mu nezbude ani na kafe a čokoládu. Nezbude mu nic,“ okomentovala návrh opoziční poslankyně z hnutí ANO Jana Pastuchová.

Konkrétně se jedná o soukromá pobytová zařízení, která nejsou zařazená do krajské ani nadregionální sítě služeb s podporou státu. Během středečního projednávání na výboru v Poslanecké sněmovně toto sdělení odšpuntovalo emoce.

„Není to protiústavní?“

„No to snad ne!“ neudržel se například Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, který se jednání účastnil jako host.

Pastuchová si mimo mikrofon, ale dostatečně hlasitě začala domýšlet dopady. „Nebudou mít ani na léky…,“ uvažovala, aby následně položila dotaz do záznamu, jestli to není protiústavní.

„Jako rodič si můžu vybrat, jestli dítě bude chodit do privátní školy, nebo školy zřizované městem nebo krajem. A nikdy jsem neslyšel debatu, jestli to je, nebo není protiústavní,“ argumentoval ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Výbor pro sociální politiku během středy tento návrh následně podpořil. Pro hlasovalo 9 poslanců, proti čtyři. Diskuze by se tak měla během příštího týdne přenést na plénum Poslanecké sněmovny.

Jde o pozměňovací návrh k takzvanému zákonu o sociálně zdravotním pomezí, který má umožnit širší škálu pobytových služeb pro stárnoucí populaci a řešit nedůstojné podmínky, kdy někteří senioři tráví závěr života na cestách mezi nemocnicemi a léčebnami dlouhodobě nemocných.

Transparentnější ceny, víc kapacit

Seznam Zprávy získaly znění pozměňovacího návrhu, který zpracovala poslankyně ODS Jana Bačíková. Ruší na jedné straně limity úhrad u soukromých domovů pro seniory, na druhou stranu požaduje transparentní informování o ceně a zavádí i dva nové přestupky. Pokud poskytovatel nezveřejní cenu, může čelit pokutě až 250 tisíc korun.

„Je to krok nezbytný vzhledem k demografickému vývoji, je to krok, ke kterému přistupují, či již v minulosti přistoupily i ostatní země EU a v dalších zemích ve světě,“ stojí ve vysvětlení připravované změny s důrazem na to, že změna má ambici zatraktivnit péči o stárnoucí obyvatele pro další soukromé investory a rozšířit tak stávající kapacity.

Právě tak zdůvodnila změnu i autorka návrhu Jana Bačíková (ODS). „Všichni vnímáme, že je potřeba otvírat nové domovy. A děje se, že se peníze vybírají jako dary a obchází se současný zákon,“ uvedla poslankyně.

Nad problémem, že vzniká šedá zóna a v některých domovech pro seniory přistupují k praktikám na hraně zákona, jak navýšit platbu za klienta, se následně vedla ostrá diskuze.

„Pokud uvolníme úhradovou vyhlášku, tak budeme skutečně vědět, kolik se tam vybírá. Protože dneska jsou tam dary, dneska jsou tam obálky,“ zmiňoval poslanec Jiří Navrátil z KDU-ČSL.

Přidával příklady z praxe, že už v současnosti se někteří senioři dostávají do situací, kdy sice pobírají například 15 tisíc korun důchod, ale žijí v soukromých domovech, kde hradí i dalších dvacet tisíc nad rámec této částky. A doplácí to příbuzní.

Klondike pro poskytovatele, hrůza pro opozici

Ministr Jurečka změnu hájil zavedením transparentnosti. „U některých poskytovatelů máme de facto Klondike. A my se tváříme, že to nevidíme. Chci v tom udělat pořádek, aby byla pravidla jasná. Abych se jako občan rozhodl, jestli je zařízení v síti služeb (s podporou státu, pozn. red.), anebo není, ale za jasných podmínek,“ uvedl ministr práce.

Proti tomu se ohradil Aleš Juchelka z ANO, který zmínil, že aktuálně si senioři nevybírají, ale spíše se svými rodinami shání, kde je volné místo, a fakticky tedy nemají možnost volby.

Jana Pastuchová navíc kritizovala, že právě taková změna projde přes lidovce. „Jde o lidskou důstojnost seniorů, kteří nikoho nemají, a vy jim tohle povolíte. Je tam ministr práce za KDU-ČSL a vy tam dáte pozměňovák s takovou hrůzou,“ podivovala se.

Doporučované