Hlavní obsah

Omezit v Česku alkohol? Zeptali jsme se lidí, co si o tom myslí

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Podle odborníků je 1,3 milionu Čechů na hranici problematického nebo rizikového pití. Omezení konzumace však odmítají.

Češi jsou na světové špičce ve spotřebě alkoholu. A jak ukázal exkluzivní průzkum pro Seznam Zprávy, v pití se moc omezovat nechtějí. Tolerují jen zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Redukci prodeje či zdražování odmítají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Veřejný rozruch vyvolali Piráti, když navrhli omezit českou národní neřest. Část jejich stranického vedení navrhuje varovné etikety na lahvích alkoholu či redukci reklam.

Jejich expertka na problematiku závislostí a členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu pak vyvolala bouři i mezi spolustraníky. Avizovala totiž podporu i pro zákaz prodeje alkoholu v obchodech po desáté hodině večer.

Češi žádná omezení nechtějí

Jak však vyplývá z exkluzivního průzkumu agentury Ipsos pro Seznam Zprávy, Češi pití alkoholu nemíní redukovat. „Zhruba jen třetina populace je ochotná přistoupit na nějaké změny. Češi v tomto nechtějí žádné zákazy nebo omezení prodeje, jak je to standardem v jiných zemích. Vyhovuje jim, že si mohou koupit alkohol, kdy a kde chtějí. Z dat to opravdu vypadá na náš kulturní fenomén,“ sdělil analytik agentury Ipsos Michal Kormaňák.

„Zejména pití piva je národní ‚sport‘. Někteří jej ani nepovažují za alkohol, který by měl způsobovat problémy,“ uvedl adiktolog Robert Chytka.

V průzkumu odpovídalo 1014 respondentů. Agentura se v srpnu ptala na případné časové omezení konzumace v hospodách, zdražení piva či prodej alkoholu ve specializovaných hospodách.

V těchto oblastech jsou dotázaní striktní. Ve svém pití se nechtějí omezovat s jedinou výjimkou. Téměř dvě třetiny oslovených souhlasí se zákazem pití alkoholu na veřejných prostranstvích. „Pokud se však nepletu, tyto zákazy už do jisté míry platí,“ doplnil Kormaňák.

Konzumaci alkoholu v parcích nebo na hřištích omezují jednotlivé obce vyhláškami. Už dva roky platí třeba v Plzni, vyhlášku také schválili zastupitelé v Ústí nad Labem a mnoha dalších městech. Zkušenosti však ukazují na časté porušování.

Podle průzkumu jsou tomuto zákazu nakloněné o něco více ženy (67,6 %) oproti mužům (59,4 %).

Adiktolog Chytka přidává ještě jeden pohled. „Omezení pití na veřejnosti lidé schvalují s ohledem na stupňující se množství opilců na veřejném prostranství, zejména z řad bezdomovců. Slibují si od toho vymizení tohoto neestetického prvku. Nikdo se na to nechce dívat. Nicméně vlastní pití si moc lidí jako rizikové nepřipouští,“ řekl.

Národ pivních filozofů

Dodal, že tolerance ve společnosti vůči alkoholu a drogám roste. Po covidových omezeních a neutěšené ekonomické situaci si řada lidí nechce nechat do ničeho mluvit. „Alkohol je pro mnoho lidí jediný druh odreagování a svobody i pojítko s ostatními. U piva se také hodně filozofuje,“ dodal.

Anketa

Měl by alkohol zdražit a jeho prodej se výrazně zpřísnit?
Ano, páchá velké škody
25,7 %
Ne, je to zásah do svobody
74,3 %
Celkem hlasovalo 14163 čtenářů.

Proti redukci pití v jiných oblastech se Češi v průzkumu poměrně striktně vymezili. Třeba v Norsku a Švédsku má na prodej alkoholu monopol stát a alkohol je k mání jen v přesně určených obchodech. Více než 58 procent dotázaných však se zavedením specializovaných prodejen alkoholu nesouhlasí.

Ještě razantněji se dotázaní vymezili proti časovému omezení pití v hospodách a restauracích. Odmítají je dvě třetiny respondentů. „Populace je v tom konzervativní. Příliš nechce měnit své návyky,“ dodal Kormaňák.

Češi se podle průzkumu také brání zdražování alkoholu. S případným navýšením cen souhlasí jen necelých 31 procent dotázaných. Jen pětina lidí je ochotná utratit za lahvovou desítku z obchodu víc jak dvacet korun. „Se zdražováním deklaratorně nesouhlasí, přestože z minulosti víme, že když šly ceny nahoru, stejně si Češi alkohol dál kupovali. Téměř polovina mužů je ochotná za desetistupňové pivo zaplatit maximálně 15 korun,“ uvedl analytik.

Podle něj se ke zdražování o něco ochotněji staví mladší generace než starší lidé. „Částečně to souvisí s ekonomickou situací a zčásti s množstvím konzumace. Mladší generace dneska tolik nepije pivo, takže jsou ochotní si za kus připlatit,“ doplnil.

Odpovědi také naznačily, že ženy jsou o něco otevřenější změnám. „Může to souviset s tím, že méně konzumují alkohol. Třeba u ochoty připlatit si byl rozdíl mezi pohlavími docela velký. Je také větší počet žen, které nevědí. Asi se jich to častěji netýká,“ vysvětlil Kormaňák.

Chytka by omezení reklamy i prodej ve specializovaných obchodech uvítal. „Dnes na vás alkohol číhá všude. Nelze od něj odvrátit v podstatě zrak, a to je problém zejména pro osoby, které jsou na začátku abstinence,“ zdůraznil.

Podle výroční zprávy o závislostech za loňský rok každý osmý dospělý v České republice minimálně jednou týdně nadměrně pije alkohol. Rizikově a škodlivě popíjí až 1,3 milionu lidí nad 15 let. Podle předloňského výzkumu se opakovaně opila čtvrtina patnáctiletých.

„Přibližně milion tři sta tisíc Čechů je na hranici rizikového nebo problémového pití, což je v porovnání s nealkoholovými drogami nesrovnatelné a alarmující,“ řekl už dříve pro Seznam Zprávy adiktolog Aleš Kuda.

Česko patří k zemím s největší spotřebou alkoholu. V roce 2022 v průměru každý obyvatel vypil 169,5 litru alkoholických nápojů.

A také proto podle Kormaňáka je cesta pro alkoholová omezení ze strany politiků málo průchozí. „Téma je citlivé, protože se občasné pití týká velké části populace. Redukce alkoholu není nic, na čem se dají uhrát politické body,“ konstatoval Kormaňák.

Chytka zdůraznil, že v léčebnách nejsou výjimkou ani děti kolem 18 let, ale lidé častěji kombinují alkohol s jinými drogami. „Terapie kombinované závislosti je vždy komplikovaná a náročná. Stát by se měl zaměřit také na podporu zařízení, která pomáhají závislým. Nicméně žádnou podporu od státu jsem ve své praxi nezaznamenal, kromě byrokraticky náročných procesů na banality,“ posteskl si. Spousta alkoholiků, kteří se chtějí léčit, je podle něj odkázaná na samoplátcovství služeb a terapií.

„Vyrůstáme s alkoholem od kolébky“

Po prevenci, omezení pití i změnách příslušných zákonů volal také národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). „Omezení alkoholu je navíc v akčním plánu, který schválila vláda loni v dubnu,“ připomínal pro Seznam Zprávy.

Čelil však stále většímu tlaku politiků a v červenci oznámil, že na své pozici spadající pod Úřad vlády v závěru srpna skončí.

Podle Chytky je tolerance k pijáctví dána celou společností a ty největší vzory lidé nacházejí ve svých rodinách. „Jinak řečeno v naší zemi se již od narození malým dětem vštěpuje, že pití alkoholu ‚Když je k tomu důvod‘ není problém a ke každé oslavě patří. Vyrůstáme s alkoholem od kolébky a v našich končinách je hlavně pivo národní symbol a nápoj číslo jedna. To se jen tak nezmění,“ dodal adiktolog.

Doporučované