Hlavní obsah

Soud po 75 letech očistil faráře Josefa Toufara

Foto: wikimedia

Farář Josef Toufar zemřel po mučení Státní bezpečností 25. února 1950.

aktualizováno •

Krajský soud v Hradci Králové se ve čtvrtek zabýval jedním z nejznámějších komunistických zločinů. Uznal, že byl aktér takzvaného číhošťského zázraku kněz Josef Toufar v roce 1950 zajat Státní bezpečností nezákonně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Do Valdic zcela mimo program přijel škpt. Josef Čech, vynadal Máchovi, že se s tím se*ou, zašel k Toufarovi do cely a tam jej zbil. Toufar poté přestal vůbec mluvit, neodpovídá ani na pozdrav.“

Tak vypadá jedno ze svědectví v Archivu bezpečnostních složek o krutém mučení faráře Josefa Toufara. Jedním z nejodpudivějších komunistických zločinů se ve čtvrtek zabýval Krajský soud v Hradci Králové. Po 75 letech vyhověl návrhu na vyslovení soudní rehabilitace kněze. Uznal, že byl katolický farář vzat do vazby na konci ledna 1950 neoprávněně. Kněz zemřel po krutých výsleších Státní bezpečností 25. února 1950.

„Farář Josef Toufar byl nezákonně zbaven osobní svobody,“ konstatoval soudce Miroslav Mjartan.

„Co bylo z historického hlediska zřejmé, tak je nyní zřejmé i z hlediska právního. Je s podivem, že podobný návrh nebyl podán dříve. Bylo zřejmé, že Josef Toufar byl zneužit komunistickým režimem, z právního pohledu to nebylo dořešené,“ uvítal rozhodnutí soudu státní zástupce František Jedlička.

Uvedl, že součástí soudního rozhodnutí by mělo být i nějaké odškodnění, ale v době, kdy už žádní příbuzní nežijí, tak je to podle něj „morální rozhodnutí“.

S verdiktem se plně ztotožnil také obhájce Lubomír Müller, který návrh na soudní rehabilitaci inicioval. „Dnešním dnem byla po právní stránce napravena křivda, která se stala Josefu Toufarovi. Dostal posmrtné vyznamenání od prezidenta, poctu formou sochy, ale v právní rovině byla věc vyřešena až dneska. Nyní byl morálně očištěn,“ sdělil.

Příběh pátera Toufara ve fotografiích:

+9

Číhošťský zázrak

Farářovu mučení v únoru roku 1950 předcházela jedna z nejzáhadnějších událostí novodobých českých dějin. Toufar 11. prosince 1949 zakončoval v číhošťském kostele adventní kázání, když se několikrát rozkýval kříž na hlavním oltáři. Záhadný úkaz později popsalo asi 20 svědků, sám kněz jej neviděl. Jev dosud nebyl objasněn.

Do malé obce na Vysočině se pak začali sjíždět věřící i zvědavci a komunistický režim faráře obvinil, že zázrak zinscenoval s pomocí Vatikánu.

Příslušníci StB Toufara odvlekli z jeho fary večer 28. ledna 1950. A právě tímto momentem se nyní justice po téměř 75 letech zabývala. „Dle mého názoru není pochyb, že zatčení a následné vyšetřování byly v rozporu se zákony platnými v té době. Dokonce o tom v roce 1968 hovořil prokurátor Čížek,“ sdělil u soudu státní zástupce Jedlička.

Číhošťský zázrak

Kněz z Číhoště, kterého umučili kvůli zázračnému pohybu křížku v jeho kostele, by se měl stát blahoslaveným. Aktuálně se dokončuje shromažďování dokumentů a svědectví.

V podobném duchu hovořil obhájce Lubomír Müller. „Plně souhlasím s tím, co uvedl pan státní zástupce,“ ocenil vzácnou shodu.

Advokát po rozhodnutí citoval z bible. „Prorok Izeáš píše: Běda těm, kdo říkají, že dobré je špatné a špatné je dobré. Těm, kdo vydávají tmu za světlo a světlo za tmu. Těm, kdo vydávají hořké za sladké a sladké za hořké. Dosud byl Josef Toufar očerňován a ve skutečnosti to nebyla pravda. Běda těm, kteří takové špatné věci dělají,“ řekl.

Návrh na rehabilitaci Toufara vzešel z Muzea českého, slovenského a rusínského exilu a jeho zakladatele Jana Kratochvila. „Považoval jsem za důležité tento opomenutý případ řešit. Byl jsem kvůli tomu za papežským nunciem. Věřím, že soud v Hradci Králové bude zavražděného rehabilitovat,“ sdělil už před rozhodnutím Seznam Zprávám.

Soud jeho přání nakonec vyslyšel. Rozhodnutí je pravomocné.

Kruté mučení

Katolický kněz Josef Toufar (1902-1950) se stal asi nejznámější obětí poúnorového komunistického tažení proti církvi v Československu. Zemřel po krutém mučení ve vazbě na následky prasklého žaludečního vředu.

Posmrtný Toufarův osud

  • Po válce byly na hřbitově v pražských Ďáblicích v hromadných hrobech uloženy mrtvoly nacistických zločinců včetně Karla Hermanna Franka.
  • Stovky ostatků pak uložili do šachtových hrobů po únoru 1948 také komunisté.
  • Pohřben zde byl právě i umučený kněz Josef Toufar, který byl dlouho jedinou obětí komunistického režimu, jejíž ostatky byly na Ďáblickém hřbitově exhumovány, stalo se tak v listopadu 2014.
  • V létě následujícího roku byl Toufar znovu pohřben v číhošťské farnosti, kterou před smrtí v roce 1950 naposledy spravoval.

„Dělali jsme všechno, co bylo v lidských silách, ale toho člověka nebylo možno zachránit. Byl neobyčejně surovým způsobem utlučen k smrti. Řekl bych - jasná vražda!,“ řekl v roce 1968 jeden z operatérů František Mauer.

Toufar byl v tajnosti pochován do společného hrobu v pražských Ďáblicích, příbuzným jeho smrt oznámili až v roce 1954. V listopadu 2014 byly exhumovány jeho ostatky, jejichž identitu potvrdila analýza DNA, a v červenci 2015 byl umučený kněz pohřben v číhošťské farnosti.

Venkovský farář z obce Číhošť na Havlíčkobrodsku se do hledáčku StB dostal poté, co se v prosinci 1949 při mši v jeho kostele údajně několikrát pohnul kříž na hlavním oltáři. Dodnes neobjasněný úkaz se podle dobových svědectví později opakoval. Toufara zatkli a trýznili, dokud 22. února 1950 nepodepsal protokol, v němž se k činu přiznal.

Doporučované