Hlavní obsah

Náměstek: Do zakázky na BVP by se měl výrazně zapojit i český průmysl

Foto: Karolis Kavolelis, Shutterstock.com

Vozidlo CV90.

Na zakázce na pásová bojová vozidla pěchoty (BVP) by se měl nejméně ze 40 % podílet český průmysl. Švédská strana je připravena požadavek splnit, řekl náměstek ministryně obrany Lubor Koudelka. Česko jedná o pořízení vozidel CV90.

Článek

ČR počítá se zapojením státního podniku VOP CZ do zakázky, zopakoval na úterním jednání sněmovního branného výboru Koudelka.

Co se týče servisu vozidel, resort počítá s tím, že se bude dělat na území České republiky. Právě údržbu by podle náměstka měly mít na starosti kompletně české podniky. „Věříme, že kapacity na našem území jsou,“ uvedl.

O zahájení jednání o pořízení švédských vozidel CV90 od BAE Systems cestou mezivládní dohody rozhodla vláda v polovině července. Česká armáda požaduje 210 vozidel v několika modifikacích.

Česko začalo se švédskou stranou jednat na začátku září, a to s představiteli švédské vládní vyzbrojovací agentury FMV a společností BAE Systems. Tématy byly jak základní parametry průmyslové spolupráce, tak právní aspekty nebo časový harmonogram. Jednání se konají průběžně.

Sedm modifikací

Nová bojová vozidla mají nahradit letité obrněnce pocházející ještě z dob Sovětského svazu. Stroje budou tvořit páteř těžké brigády.

Armáda požaduje vozidla v sedmi modifikacích. Většina bude sloužit jako bojová vozidla pěchoty, která mají uvézt 11 vojáků, mít věž s osádkou a kanon ráže 30 milimetrů. Další budou ve verzích velitelské, průzkumné, ženijní, vyprošťovací, zdravotnické a jako dělostřelecká pozorovatelna.

Debaty se vedly o tom, zda by měla vozidla disponovat kanonem ráže 30 nebo 35 milimetrů. Česko zůstalo u první možnosti i vzhledem k možné synchronizaci s modernizací obrněných vozidel Pandur, řekl Koudelka.

Tendr na bojová vozidla pěchoty (BVP)

Původně vypsaný tendr na nákup 210 pásových bojových vozidel pěchoty za více než 50 miliard korun nabral několik let zpoždění. Výběrové řízení vláda Andreje Babiše (ANO) na konci svého mandátu zastavila, protože podané nabídky nesplňovaly armádní požadavky. Ministerstvo obrany tři možné výrobce oslovilo s novými podmínkami tendru, dva z jeho účastníků je ale odmítli.

Současný kabinet proto na základě právní analýzy rozhodl o zrušení výběrového řízení. Ministerstvo obrany tak jedná přímo se švédskou vládou o nákupu strojů CV90 od výrobce BAE Systems. Ten nové podmínky v tendru akceptoval. Nové obrněnce nahradí ve výzbroji 7. mechanizované brigády letitá sovětská BVP.

Doporučované