Hlavní obsah

Na rozvodněnou řeku šli s kajaky. Hazard se životem, varují hasiči

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

„Zvíře, viděl jsi, co tam je?“ ptal se řidič bílé felicie při návratu od břehu Chrudimky.

Rozvodněné řeky jako nebezpečné lákadlo pro vodáky. Reportéři Seznam Zpráv byli u srazu party, která se rozhodla sjet Chrudimku, která někde hlásí už druhý stupeň povodňové aktivity. Hasiči jsou důrazně proti.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chvíli po druhé hodině odpoledne pod hrází Práčovské přehrady brzdí fabia s navázaným kajakem na střeše. Zastavuje vedle felicie, na které také trůní kajak.

Od vody přichází postava v modrém nepromokavém ponču a řidiče fabie nadšeně oslovuje: „Čau zvíře, ty vole, viděl jsi, co tam je?“

Myslí tím rozvodněný tok Chrudimky, za normálních okolností klidné říčky, která se aktuálně kvůli dešťům a upouštění přehrad změnila v dravou řeku s peřejemi, která začíná polykat břehy a podmáčet stromy v bezprostřední blízkosti. V pátek řeka dosáhla i na druhý stupeň povodňové aktivity.

Řidič fabie se představuje jako Marek a reportérům popisuje, že se těší, jak řeku sjede na lodi.

„Jedeme na tajňáka nahoru,“ popisuje, proč je tak natěšený.

Od jiného auta se ke dvojici hlásí další muž, který sedí v kufru svého kombíku a sundává si kalhoty, aby si navlékl sportovnější oblečení.

„Ahoj, pojedete?“ volá na ně.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Rozvodněná Chrudimka už pohlcuje i blízké okolí toku.

„Zkusíme to. A ty jsi tady s kým? Ty jsi přijel za námi?“ ptá se ho Marek a třetí muž přitakává.

Sám Marek popisuje, že sleduje informace o průtoku řeky, a jak má pršet. „Jsme na dovolené. Viděl jsem, že poteče voda, tak jsem si ji vzal,“ přiznává muž, že si bral dovolenou jen kvůli tomu, aby mohl sjet rozvodněnou řeku.

Společně s dalšími vodáky mají skupinu na WhatsAppu, na které se domlouvají. „Známe se napříč republikou. Zhruba vím, kdo má přijet,“ vysvětluje a poměrně otevřeně i dodává, že mají naplánované, že je vyzvedne „nenápadná“ dodávka, do které dají lodě a vydají se na jiný úsek řeky. Nechtějí vzbudit pozornost.

Fotit se odmítají s tím, že by jim to lidé dali „sežrat“.

„Je to normálně bez vody, je to tady suché,“ reaguje ještě Marek na dotaz reportéra, proč se do riskantního podniku pouští.

Hazardují se svým životem, reagují hasiči

Popsané plány skupinky na Chrudimce jsou podle mluvčího Hasičského záchranného sboru Martina Kavky hazardem se životem.

„Minimálně čtyři dny upozorňujeme na to, že to lidé nemají dělat. Samozřejmě se ale bohužel pokaždé najde někdo, kdo tohle zkusí, a je to nebezpečné, protože v minulosti jsme se už setkali s tím, že lidé přišli o život,“ říká Kavka a dodává, že hledači adrenalinu i zbytečně zatěžují hasiče a záchranáře.

Podle mluvčího Policejního prezidia Jakuba Vinčálka ale není takové jednání právně postihnutelné. „Pokud neporušují nějakou místní vyhlášku nebo zákon, tak je to na individuálním rozhodnutí každého.“

„Kritické to je, akorát pokud je někdo svéprávný a rozhodne se dobrovolně riskovat své zdraví, tak je to na jeho rozhodnutí. Kdyby to bylo uzavřené místo, třeba když se během povodní uzavírají určité oblasti a je tam zákaz volného pohybu osob kvůli tomu, aby tam nedocházelo k rabování, tak se to dá řešit, ale v tomto případě ne,“ dodává.

Související témata:

Doporučované