Hlavní obsah

Na hodinu v odříznuté Litovli. Reportéři se dovnitř dostali s hasiči

Petr Švihel
redaktor
Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Morava odřízla Litovel od světa.

Reportéři Seznam Zpráv se během dopoledne dostali do města, které voda odřízla od světa. Popisují, že bez elektřiny nefungují obchody nebo v domech výtahy a lidé shání svíčky na večer.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už cesta od Olomouce během pondělního rána na Litovel byla zavřená. Policista nekompromisně otáčel automobily, které to přece jen zkoušely projet.

„Je tam voda, nejde to. A bude to na dlouho,“ trpělivě vysvětloval.

Reportérům Seznam Zpráv se přesto podařilo do města dostat společně s telekomunikačními techniky. Na panelových domech v Litovli jsou totiž stanice, které zajišťují internet pro domácnosti v širším okolí.

„Starosta města volal na firmu, že nutně potřebuje internet. Lidé sice nemají elektřinu, ale mají telefony nebo notebooky,“ vysvětluje technik Jaroslav z lokálního poskytovatele internetu POPmedia. Úkol je to pro město tak důležitý, že technikům jsou k ruce i hasiči.

Na daném uzlu má zhruba 900 připojených domácností, další kolegové od jiného poskytovatele hlásí 2300.

Do města v hasičském vozu

Reportéři tak dostali možnost se na omezený čas – než zprovozní vysílače – do města vydat.

Přestože někteří místní zkoušeli od obce Červenka do Litovle dojet na kole, proud vody to ani v dopoledních hodinách nedovolil. Tým se dostal do města za pomoci vyvýšeného hasičského vozu.

„Někteří nám hlásí, že už mají vybité i telefony, domovníkům jsem nabídl, že se mohou připojit k agregátům,“ říká technik Jaroslav a děsí se toho, že někoho napadne si připojit rychlovarnou konvici, aby si udělal čaj. To by nemusel agregát utáhnout.

+7

Samotné město, odříznuté od světa rozvodněnými rameny Moravy, je ve stavu šoku. Ulicemi v centrální části neteče voda, ale veškerý život se scvrkl na přečkávání. Lidé se trousí s balíky vod. Senioři koukají z balkonů a oken, mladší lidé tráví čas na procházkách se psy. Auta z ulic v nižší části jsou preventivně přeparkovaná na nejbližší vyvýšená místa.

„Háčkuji,“ říká Pavlína z okna prvního patra s povzdechem, že co jiného má dělat.

Reportérům líčí, že je bez elektřiny a vody, naštěstí ale může vařit na plynu. „Tady baráky naproti mají elektřinu, nezmůžou nic,“ konstatuje. Pavlína popisuje, že se synem řeší svíčky na večer. Obyvatelé zatím nemají zprávy, jak dlouho budou bez elektřiny.

Podle techniků ale elektřina nepůjde nejspíš i tři dny.

Bez elektřiny nefungují ani služby. „Hlásili, že se mají lidé připravit. Obchody nefungují, nejde elektřina, nerozjedou kasy, taky by mě to nenapadlo,“ říká muž, který se s Pavlínou zdravil.

Mise se zprovozněním internetu ale nedopadla prozatím dobře. Technici dostali informaci, že zkolabovala páteřní síť internetu v oblasti, a tedy agregátorem napájené stanice sice fungují, ale bez dat.

Doporučované