Hlavní obsah

Na fakultě zabíjel vrah. Jurečkovi úředníci se bavili až do tří do rána

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Odcházelo se až nad ránem, zjistila inspekce. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se za večírek omlouval.

Někteří zaměstnanci odcházeli v ranních hodinách, většina si „naháněla“ pracovní dobu i přes večírek. Kontrolní vzorek 12 pracovníků MPSV ukazuje na zatím nezveřejněné detaily loňského kontroverzního večírku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do Štědrého dne chyběly tři dny. Během odpoledne veřejnost postupně zjišťovala stále detailnější informace o střelbě na filozofické fakultě, kde student David K. postupně pozabíjel 14 studentů a pak i sebe.

Současně se v atriu hlavní budovy Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na vánočním setkání scházelo 400 až 500 pracovníků resortu. Podle původních vyjádření byla akce ukončena až kolem 21. hodiny, když ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) odjel na mimořádné jednání vlády k tragické události. Později připustil, že někteří zaměstnanci zůstali déle.

„Po jednání vlády, zhruba v půl jedenácté, jsem se na resort vrátil, došel do kanceláře a vyřešil nějaké nezbytně nutné věci a došel jsem ještě dolů do atria, kde zůstalo zhruba 30 lidí. Okruh nejbližších spolupracovníků, se kterými jsme tam zůstali. Vnímám, že to nebylo dostatečně adekvátní situaci, a dodatečně se ještě omlouvám,“ vysvětloval Jurečka začátkem ledna v diskuzním pořadu na České televizi Otázky Václava Moravce.

Seznam Zprávy mají k dispozici dokument, který dokresluje, jak dlouho se někteří pracovníci v budově dál zdržovali: Objevili se tací, kteří odcházeli ve 2:56 či ve 3:00, a jedna zaměstnankyně dokonce ve 4:33 ráno.

Ministerský večírek a střelba na fakultě

  • 15:30 – Oficiálně začíná vánoční večírek ministerstva.
  • 15:17 – Policie poprvé o střelbě informovala na sociální síti X.
  • 15:59 – Policie tamtéž zveřejnila, že vrah je mrtvý.
  • 17:03 – Úřad vlády posílá ministrům zprávu o mimořádném jednání.
  • 18:26 – Jurečka tvrdí, že až v tuto dobu si zprávu přečetl.
  • 18:36 – Ministr vydává veřejné prohlášení ke střelbě.
  • cca 21:00 – Ministr před odchodem na vládu údajně oficiálně vánoční sešlost ukončil.
  • 22:30 – Jurečka se vrací na ministerstvo, poté se připojil ke spolupracovníkům, kteří ve večírku pokračovali v atriu.

Finální dokument, kterým se uzavírá kontrola inspekce práce zaměřená na vánoční setkání, si redakce vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Inspekce vyčíslila resortu pokutu 25 tisíc korun kvůli alkoholu na pracovišti.

Takzvaný „Příkaz“ odhaluje zatím veřejnosti neznámé citlivé detaily: Kromě toho, že někteří zaměstnanci opouštěli budovu ministerstva až nad ránem, si zároveň v den večírku naháněli pracovní hodiny v rámci pružné pracovní doby.

Redakce Seznam Zpráv oslovila s otázkami i samotné MPSV, které reagovalo stroze: „Veškeré podrobnosti související s vánočním setkáním zaměstnanců jsme opakovaně do detailu vysvětlovali. MPSV uznalo své pochybení a již zaplatilo uloženou pokutu. Stejnou částku zároveň odeslal pan ministr na účet České národní banky, vedený pro snížení státního dluhu,“ uvedl mluvčí Jakub Augusta.

Dlouhá předvánoční směna

Jedna ze zaměstnankyň MPSV v práci strávila bez 16 minut dvanáctihodinovou směnu. Do práce dorazila v 8:16 a pracovní dobu uzavřela ve 20:00. V budově se podle dokumentu zdržela do 2:37 následujícího dne.

Nebyla jediná. Našel se i zaměstnanec, který ten den odpracoval více než 12 a půl hodiny.

V rámci prošetřování večírku se pražský oblastní inspektorát práce zaměřil na kontrolní vzorek pracovníků. Vybral si 12 zaměstnanců, konkrétně devět žen a tři muže, kterým následně prověřil v daný den evidenci pracovní docházky a skutečný odchod z budovy.

Primárně inspektory zajímalo, jestli vánoční setkání s konzumací vína a piva začalo až po pracovní době. A ukázalo se, že ne. Jak média dříve informovala, zaměstnanci se během setkání střídavě pohybovali v místech večírku a vzdalovali se od svých kanceláří a opětovně se vraceli. Za to také ministerstvo dostalo zmíněnou pokutu.

„V případě některých zaměstnanců byla zaznamenána jejich přítomnost až do pozdních nočních hodin,“ popisuje inspektorát v dokumentu.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Výstřižek z dokumentu, který ukazuje evidenci zaměstnanců – vykázané odpracované hodiny i skutečný odchod z budovy ministerstva.

Inspekce v dokumentu naráží i na to, že v den večírku nebyla ukončena pracovní směna v 15:30, tedy v čase oficiálního začátku vánočního setkání.

Všech 12 pracovníků v kontrolním vzorku tak podle evidence vykazovalo pracovní hodiny i po jeho začátku. První zaměstnankyně odcházela v 16:43, další v 17:35, v 18:55 nebo v 19:58. Zbylých osm vykázalo oficiálně práci až do 20:00.

Důvodem je, že podle inspekce mají všichni zaměstnanci ministerstva pružnou pracovní dobu. Jádrem je, že pracují od 9:00 do 14:30 a dál si směny rozvrhují tak, aby v součtu za čtyři týdny počet hodin seděl.

Limitem je služební předpis, že zaměstnanci nemají chodit do práce před šestou ráno a mohou v ní být nejpozději do osmi do večera.

Večírek jako práce? Hraniční, popisují advokáti

Na hodnocení takového chování se nemohou shodnout ani oslovení odborníci na pracovní právo.

„Je to samozřejmě na hraně. Práce by měla být hlavně výkonem pracovní činnosti dle pracovní smlouvy nebo například smlouvy o zařazení do služebního poměru u ministerských úředníků. Vánoční večírek s prací určitě příliš nesouvisí,“ říká Jiří Gorčík, advokát z Gorčík Legal.

„Zpravidla to není obvyklé, protože se to obvykle nepotkává s pracovní dobou. Z povahy věci bývají večírky večer,“ říká zase Eva Ostruszka Klusová, advokátka z kanceláře Forlex.

Podle jejího názoru ovšem není evidování večírků do pracovního času nečekané, podobně se přistupuje k teambuildingům. „Z pohledu pracovněprávního bych v tom problém neviděla, zvlášť pokud dostali takový pokyn od nadřízeného, že je to nějaký benefit,“ říká advokátka.

Jenomže podle Jiřího Gorčíka situaci mění alkohol, a to i na teambuildingu. „Když se večer popíjí alkohol, tak už to výkon práce nebude. Z mého pohledu, a to i s ohledem na nastavená etická pravidla zaměstnanců ve státní sféře, by se pak vánoční večírek neměl do pracovní doby započítávat,“ říká advokát.

Eva Ostruszka Klusová souhlasí s tím, že ožehavý je aspekt, že „daňoví poplatníci platí za to, aby byli zaměstnanci na vánočním večírku“.

Doporučované