Hlavní obsah

Na dovolenou i na podzim. Cestovky reagují na vlnu veder v Evropě

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Hlavní sezonu letních dovolených komplikují velká horka po celé Evropě. Zájem o dovolené u moře podle cestovních kanceláří ale neupadá. Některé přesto zvažují, že do budoucna nabídku zájezdů kvůli počasí upraví.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lesní požáry, vlny veder a teplotní rekordy. V posledních letech stále častější rysy pro řadu destinací, kam na dovolenou míří tisíce Čechů. Řada lidí proto při výběru svých zájezdů začíná řešit i klimatické podmínky. Zájem o pobyty u moře podle cestovních kanceláří přesto přetrvává.

„My jako cestovní kanceláře nabízíme destinace podle zájmu klientů. Uvažujeme samozřejmě i o lidech, kteří nechtějí cestovat do extrémního horka. Ale co nás překvapuje, tak je i třeba zájem o destinace, o které dřív zájem v létě vůbec nebyl, jako jsou třeba Spojené arabské emiráty nebo Omán, kde jsou ta horko opravdu brutální,“ popisuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Na dovolenou i mimo hlavní sezonu

To, že Češi při výběru dovolené řeší i teploty v cílové destinaci, potvrzuje například cestovní agentura Invia. „Drtivá většina našich zákazníků jezdí o letních prázdninách, ale třeba senioři preferují vyjíždět mimo hlavní sezonu. Pozorujeme, že na podzim jsou lepší teplotní podmínky a už nejsou přeplněné pláže nebo restaurace,“ říká mluvčí Jiřina Ekrt Jirušková.

Podle tiskového mluvčího CK Fischer Jana Bezděka se v návaznosti na vyšší teploty v zahraničí sezona prodlužuje. „My nabízíme zájezdy od května až po říjen. U rodin s dětmi registrujeme větší zájem na dovolené už i v září, kdy ještě není takový problém vzít děti ze školy a kdy je příznivější počasí,“ uvedl.

Podobně to vidí i cestovní kancelář Blue Style, která zájezdy v některých destinacích prodlužuje do konce listopadu. „Pláže obklopující Středozemní moře nabízí během takzvaného babího léta příjemné koupání až do konce října, někde se sezona prodlužuje i do listopadu, přitom už je tam méně turistů,“ řekla mluvčí Lucie Hasman.

Sezonu v zahraničí prodlužuje také CK Čedok, podle níž jsou termíny mimo prázdninové měsíce dlouhodobě výhodnější, a to i po finanční stránce. „V destinacích panuje stále příjemné počasí, ale nebývají extrémní teploty vzduchu, podmínky jsou tak vhodnější i pro výlety. V letoviscích i na vybraných památkách je méně turistů, což návštěvníci, kteří cestují před prázdninami nebo na podzim oceňují,“ řekla mluvčí cestovky Kateřina Pavlíková.

Některé cestovní kanceláře ale výrazné změny v chování zákazníků neregistrují. „Je to rozložené přes všechny měsíce. Nyní není problém uvolnit kdykoli děti ze školy, takže tam nevidím zásadní rozdíl. Zájezdy nabízíme standardně od půlky května do půlky října. Nejčastěji si však zákazníci pořizují zájezdy od 10. června do 20. září,“ uvedl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Rozšíření nabídky destinací?

Teploty přes 40 stupňů letos zasáhly Španělsko, Francii i Středomoří. Vyvstává tak otázka, jestli tyto oblíbené lokality nenahradí jiné destinace. Některé cestovní kanceláře už v návaznosti na vysoké teploty přistoupily k úpravě své nabídky. „Velmi oblíbené je teď Polsko, kam lidé vyjíždí k moři. Je to výhodná destinace pro Čechy a zároveň tam nebývají extrémní vedra,“ doplňuje Jiřina Ekrt Jirušková z cestovní agentury Invia.

Podle Jana Papeže z asociace cestovních kanceláří už část klientů mění pobyty u moře za dovolené na horách a míří například do Rakouska nebo Skandinávie. „Stále je to menšina. Spousta lidí míří už dneska k Baltu, ať už do Polska nebo Německa. Když míří do Skandinávie, tak spíš za přírodou a jezery, ne za mořem,“ dodává.

Cestovní kancelář Blue Style poté poukazuje na to, že v některých teplých destinacích může být někdy příjemněji než v Česku a i v létě je možné si vybrat klimaticky příjemné prostředí. „Kupříkladu ostrov Madeira, přezdívaný ostrov věčného jara, je proslulý tím, že i v horkém létě tam jsou teploty spíše do 25 °C,“ doplňuje tisková mluvčí CK Blue Style Lucie Hasman.

Zájem o dovolené u moře přetrvává

Pokles zájmu o dovolené u moře cestovní kanceláře neočekávají. Například CK Fischer proto žádné změny v nabídce nechystá. „Naše portfolio je hodně široké, takže zahrnuje také zájezdy do italských nebo rakouských hor, kam lidé mohou jet, pokud nepreferují dovolenou u moře. Ale nepozorujeme žádné dramatické rozdíly a změny, ke kterým by letos docházelo. Stále je u nás nejoblíbenější turecká riviéra nebo řecké ostrovy,“ popisuje mluvčí Jan Bezděk.

Podobně je to i u CK Alexandria. „Letos jsme rozšířili nabídku o Černou Horu, předloni to byla například Albánie,“ doplňuje Petr Šatný.

Mezi dlouhodobě oblíbené destinace českých turistů patří zmiňované Chorvatsko, Turecko nebo řecké ostrovy. Nově si oblíbili také zájezdy do Albánie. „Albánie je absolutním skokanem roku, díky skvělé kombinaci pláží, hor, památek, dostupných cen, ale také nově postaveným hotelům a investicím jak do dopravy, tak do turistické infrastruktury. Zájmu o Albánii pomohlo výrazně otevření přímých letů z několika letišť po celé České republice, ale i Slovensku,“ uzavírá mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková.

Doporučované