Hlavní obsah

Mynář u soudu kvůli dotaci. „Možná dostane šest milionů nazpět,“ řekl obhájce

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář (vlevo) odmítá, že by při žádosti o dotaci na penzion v Osvětimanech porušil zákon.

aktualizováno •

Krajský soud ve Zlíně začal v úterý projednávat dotační kauzu Vratislava Mynáře. Bývalý hradní kancléř čelí obžalobě z podvodu kvůli penzionu v Osvětimanech. Vinu odmítá.

Článek

Dvouletou podmínku a peněžitý trest ve výši deseti milionů korun navrhuje krajský státní zástupce Martin Malůš pro bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře.

K úvodnímu jednání ke Krajskému soudu ve Zlíně dorazily desítky novinářů. Mynář je obžalován z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Hrozí mu dva až osm let vězení.

Mynář: S vyplňováním žádostí jsem neměl co dočinění

Podle žalobce Martina Malůše v žádosti o dotaci ve výši téměř šesti milionů korun na stavbu penzionu Malovaný v Osvětimanech, který postavila jeho firma Clever Management, neuvedl pravdivě, že stejný objekt už dříve dostal dotaci od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

„Informace v žádosti nebyly úplné. Zejména neobsahovaly informaci o předchozí dotaci, která byla předtím udělena na daný objekt jiným subjektem,“ uvedl Malůš mimo jiné.

Případný Mynářův úmysl komentovat nechtěl. „To je předmětem dokazování tohoto řízení,“ dodal státní zástupce. Obžalobu přednesl v deseti minutách.

Úřady už dříve konstatovaly, že Mynářova firma o peníze žádala neoprávněně. Loni Mynářova společnost dotaci vrátila.

Mynář vypovídal před soudem půldruhé hodiny. Uvedl, že žádost vyplňovala najatá firma. „S vyplňováním žádostí jsem neměl co do činění ani zkušenosti. Při podpisu jsem žádost ani nekontroloval,“ řekl soudnímu senátu v čele s Pavlem Dvorským.

„Je to způsob jeho obhajoby. Za pravdivé informace v žádosti odpovídal,“ reagoval Malůš.

„Chtěl jsem strohou ubytovnu“

Občanské sdružení Chřibák, v němž byl Vratislav Mynář původně hospodářem, chtělo na místě současného penzionu původně postavit ubytovnu pro sportovce. Od ministerstva dostal spolek dotaci ve výši 13 milionů, ale projekt dotáhl jen do fáze hrubé stavby.

Firma Clever Management podepsala s tímto spolkem smlouvu o pronájmu objektu a ve stavbě pokračovala. Místo ubytovny ale vybudovala penzion. Po dobu deseti let spolek podle pravidel nesměl nikomu budovu pronajmout, a podle policie tak neměla Mynářova firma následně dotaci z Evropské unie dostat.

Mynář u soudu odmítl, že by od počátku v místě plánovali penzion. Vypověděl, že tam v letech 2002 a 2003 koupil pozemky na vybudování sjezdovky a lyžařského vleku. Zprovoznil je o rok později. Podle něj opakovaně hlásil krádeže vybavení a techniky, proto začal uvažovat o vzniku skladu. „Mým jediným záměrem bylo vybudovat parkovací a skladovací kapacity,“ řekl.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Vratislav Mynář u Krajského soudu ve Zlíně.

Dodal, že při posezeních u piva s přáteli z Občanského sdružení Chřibák později vznikl plán na ubytovací prostory. „Měla to být strohá ubytovna pro místní sportovce. Společné sociálky. Pokoje minimálně čtyřlůžkové, postele nad sebou. Bez stravovacího zařízení,“ popsal.

Bývalý hradní kancléř doplnil, že ministerstvo pak neodkleplo spolku druhou část dotace, a Chřibák neměl peníze na dokončení hrubé stavby. „Ukázalo se, že není jiná varianta, a tak jsem poprosil tehdejšího společníka o pomoc. Abychom tam něco společně vybudovali a nezůstala tam jen hrubá stavba,“ vysvětloval Mynář přerod z ubytovny na penzion.

Bývalý kancléř vinu od počátku odmítá. K soudu dorazil asi deset minut před začátkem jednání a s novináři krátce pohovořil. „Jsem přesvědčený, že kdybych nebyl kancléřem prezidenta, tak tu dneska nejsem. Na druhé straně jsem rád, že se po letech permanentní dehonestace mé osoby i firem můžu obhájit a očistit své jméno,“ sdělil.

Přišel i se dvěma novými trumfy v podobě dvou verdiktů ze správních řízení.

Nejprve Nejvyšší správní soud a na konci září i ostravský krajský soud řekly, že Mynářova společnost v žádosti o dotaci nic nezamlčela. „Je naprosto zásadní, že v projektové žádosti nezatajila návaznost na projekt spolku Chřibák,“ napsal ostravský soudce Michal Jantoš v rozsudku, který Seznam Zprávy získaly.

Mynářova společnost už dříve dotaci ve výši 5 994 108 korun vrátila. Loni peníze odeslala na účet Ministerstva pro místní rozvoj.

Případ dotace pro firmu Vratislava Mynáře

  • V roce 2007 dostal spolek Chřibák dotaci od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na projekt ubytovny pro sportovce.
  • V červnu 2011 získala společnost Clever Management, která patří Vratislavu Mynářovi, z Evropské unie veřejnou podporu 5 994 109 korun na dostavbu penzionu Malovaný v Osvětimanech.
  • Během roku 2019 se však ukázalo, že už předtím byla stavba tohoto objektu jednou dotačně podpořena, takže podle ROP Střední Morava odporuje přidělení další dotace regulím.

Kancléř se opakovaně hájí, že informace nezatajil. „Ve formuláři jsme vyplnili pravdu: Žadatelem je nový subjekt Clever Management. My jsme také uvedli, že na hrubé stavbě se původně podílelo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Takže jsme nic neporušili a netajili,“ řekl Mynář v rozhovoru pro Seznam Zprávy v červenci 2020.

Podobně případ komentoval Mynářův advokát Lukáš Trojan. „Nejvyšší správní soud i krajský soud ve správním řízení rozhodly, že v žádosti byly uvedeny pravdivé údaje. Skutečnost nebyla zkreslená. Pokud úředníci měli jakoukoli pochybnost, měli se žadatele doptat,“ řekl. Za takových okolností podle něj nelze dovodit, že došlo k trestnému činu. Podle Trojana je teoreticky možné, že Mynář dostane šestimilionovou dotaci nazpět.

Soud bude pokračovat ve čtvrtek výslechem svědků.

Článek jsme aktualizovali o nové informace v celém rozsahu.

Doporučované