Hlavní obsah

Moji puberťáci málem dostali infarkt, píší o povinných odvodech čtenáři

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jak by se Češi měli zapojovat do branných aktivit?

Prezident Petr Pavel podpořil možnost zavedení administrativních odvodů do armády, politici zároveň ujišťují, že otázka nijak nesouvisí s návratem vojenské služby. Jak se na otázku zapojení do branného výcviku dívají čtenáři SZ?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o průzkumu, který zjišťoval pohled Čechů na povinné odvody do armády.

Radek Šeda: Vojna za komoušů byla něco šíleného. Proto jsem vždycky zrušení povinné vojny vítal. Svět se ale změnil, tahle země je konečně demokratická, patří nám a jsme za ni zodpovědní. A v Evropě máme zase Hitlera. Nejenom odvody, ale i nějaká forma kratšího vojenského výcviku bude nutnost.

Pavel Kovář: Samozřejmě že je to naprostá základní nutnost a povinnost! Děsí mě, kolik lidí se najde, kteří by v případě napadení sedlo na gauč a začalo sloužit tomu, kdo by jen řekl „ČR je moje“. Vlastně nesedlo, protože jim nedochází, že by jim bylo vše sebráno. Co to je za lidi – to jsou ti „vlastenci“ mávající českými vlajkami na Rajchla? Pro mě to je naprostá samozřejmost, a i když mám před důchodem, v každém případě bych svou zemi bránit šel. Život slouhy v nesvobodě v ukradené zemi by pak nedával vůbec žádný smysl.

Miroslav Šilhavý: Odvody neznamenají vojenskou službu. Pouze si armáda začne udržovat evidenci osob, jejich kvalifikaci, zdravotní stav. V případě války pak mnohem rychleji dokáže zareagovat na své potřeby. Dokonce ani krátký výcvik, který seznámí s vojenskou strukturou a způsobem velení, a základní ovládání zbraně by nemusely trvat dlouho. Rozhodně nemá smysl několikaměsíční buzerace, při které se zlomek času cvičí a zbytek je jen mrháním života. Pro návrat takové vojenské služby bych nebyl.

Stanislav Hrouzek: Můžeme doufat, že ho stát nikdy nepoužije. A nejpravděpodobnější to bude tehdy, pokud budeme mít kvalitní profesionální armádu. Ale stát potřebuje takový nástroj. Pro případ nouze. A nemusí se ani jednat o napadení nepřítelem. Může jít třeba i o obrovskou přírodní katastrofu.

Marcela Jezberová: Tohle je průšvih, za posledních 30 let jsme výchovu lidí k ochotě bránit vlastní zemi totálně podcenili. Ani ve škole se děti nedozvědí, že vůbec existuje něco jako obecná branná povinnost a co to pro ně znamená. Moji puberťáci málem dostali infarkt, když to zaslechli ve zprávách (a to se jich odvod ještě netýká). Samozřejmě jsem jim to vysvětlila, ale překvapeni byli dokonale. O odvodech se nemá diskutovat, to má být automatická povinnost. A stát musí vědět, nejen kolik má bojeschopných lidí, ale také kolik lidí a kde je bude v případě války potřebovat, které obory a podniky pojedou, jaký budou mít přístup k energiím a PHM, jak zajistí zásobování, jak ochrání civilní obyvatelstvo atd. To jsme za posledních 30 let totálně zdegenerovali, že nejsme schopni to se samozřejmostí přijmout?

Miroslav Fajkus: Být odveden přece neznamená jít na vojnu. Beru ji jako ztracené dva roky, ale musím uznat, že jsem se tam pár užitečných věcí naučil. Ale třeba taky to, že se spěchá jen proto, aby se mohlo déle čekat. Nijak nerozporuji, že by pár měsíců vojny dnešním klukům neuškodilo. Třeba mému synovi určitě ne, moc jsme ho rozmazlili.

František Kšír: Každá civilizovaná společnost musí být založena na negativním právu. Obrana života a majetku patří mezi základní lidská práva, jen nesmí být povinná, ale dobrovolná. Proto by bylo správné organizovat nějakou domobranu podobně jako ve Švýcarsku, na bázi dobrovolnosti. Každý, kdo by o to požádal, by dostal nějaký výcvik a zbraň, kterou by měl uloženou doma do té doby, dokud by se zúčastňoval pravidelných cvičení. Obrana určitého území by pak spočívala na profesionální armádě a na domobraně.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Své postřehy k tématu můžete redakci Seznam Zpráv také psát na e-mail forumctenaru@sz.cz.

Petr Šolín: Jestli si někdo myslí, že povolá civila a bude z něj voják, tak je na omylu. A to, že polovina lidí nechce jít bránit svou vlast, taky o něčem vypovídá.

Ladislav Číž: Každý občan ČR by měl bránit svou vlast. Je to jeho povinnost. Nemusím mít vládu v lásce, taky ji nemusím, ale pokud nás někdo napadne, tak nejít bojovat za svobodu této republiky mohou jen primitivové a kolaboranti. Člověk nebrání vládu, ale brání svou svobodu, svobodu svých blízkých a i jejich životy. Protože pokud bychom se nechali obsadit, tak co jsme pak za národ? Kdo by se pak chtěl s námi bavit, když se každému vzdáme? Mnoho lidí má plná ústa toho, jaká mají práva, ale povinnosti, to byste z nich tahali horko těžko.

Doporučované