Hlavní obsah

Padla pokuta za ministerský večírek v době masakru. Prý ji zaplatí Jurečka

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Začátkem ledna Marian Jurečka vysvětloval okolnosti ministerského vánočního večírku, který se odehrával v době masové vraždy na filozofické fakultě.

Problematický vánoční večírek na Ministerstvu práce a sociálních věcí má dohru: inspekce práce, která akci zkoumala, nyní vyčíslila pokutu. Tu ale nezaplatí ministerstvo, ale přímo ministr Marian Jurečka, tvrdí mluvčí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo práce a sociálních věcí dostalo vyčíslenou pokutu za kritizovaný vánoční večírek na konci loňského roku. Na něm se popíjel alkohol, přestože nebyla ukončena pracovní doba a samotné setkání nebylo přerušeno ani ve chvíli, kdy se začaly šířit informace o tragické střelbě na filozofické fakulty.

Jde o 25 tisíc korun. Informaci Seznam Zprávám potvrdila mluvčí Ministerstva práce Kateřina Procházková.

„Sankce bude v nejbližších dnech uhrazena. Stejnou částku odešle pan ministr na účet ČNB, vedený pro snížení státního dluhu, takže státní kasa o tyto finanční prostředky nepřijde,“ doplnila mluvčí.

Vzhledem k tomu, že ministerstvo deklarovalo, že bude s inspektorátem práce spolupracovat, tak namísto správního řízení využilo poslání takzvaného příkazu, jehož součástí je i návrh pokuty.

„Toto řešení se volí v případech, kde se čeká, že druhá strana bude spolupracovat, což tady předpokládáme,“ vysvětluje mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibáč.

Samotné správní řízení má řadu lhůt na vyjádření, u příkazu platí, že pokud ho ministerstvo akceptuje, tak v řádu dnů nabude platnosti.

Kontrola: střídavě na večírku a v práci

Redakce Seznam Zpráv na základě zákona o svobodném přístupu k informacím získala protokol o kontrole, kterou v únoru uskutečnil Oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu.

Vyplývá z něj, že vánoční setkání mělo oficiálně začít 21. prosince v čase 15:30 ve vstupní hale a přilehlých prostorách hlavní budovy resortu v ulici Na Poříčním právu. Zaměstnanci měli volně k dispozici alkohol, konkrétně víno a pivo.

Problém inspekce spatřila v tom, že v daný den neměli zaměstnanci ukončenou pracovní dobu právě se začátkem vánočního setkání. „Zaměstnanci se účastnili zahájení vánočního setkání a poté střídavě vykonávali práci v kancelářích a opětovně se vraceli na vánoční setkání. Tato skutečnost byla potvrzena i evidencí pracovní doby zaměstnanců, kteří byli zařazení v kontrolním vzorku,“ stojí v protokolu, který má redakce k dispozici.

Závěrem kontroly je, že Ministerstvo práce porušilo svoje povinnosti, když umožnilo zaměstnancům v pracovní době konzumaci alkoholu.

Ve stejný čas –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 21. prosince –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ se odehrála i tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, která šokovala celou zemi. Večírek přesto neukončili ani poté, co na veřejnost pronikaly stále tragičtější informace o události na nedaleké vysoké škole.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se posléze několikrát veřejně omlouval za to, že se jím řízený resort nerozhodl akci z pietních důvodů přerušit. Během ledna ustál stranické hlasování o jeho odvolání.

Doporučované