Hlavní obsah

Meteorologové vydali pro celé Česko výstrahu před vznikem požárů

Foto: Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Výstraha platí do odvolání. V pátek se teploty mají vyšplhat až na 34 stupňů, na jižní Moravě vedra vydrží i v dalších dnech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu platnou pro celé území Česka. Varuje před vysokými teplotami a rizikem vzniku požárů.

„V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ stojí na stránkách ČHMÚ.

Ústav doporučuje nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Dále se řídit místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány, a dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Výstraha platí od páteční desáté hodiny dopolední až do odvolání.

Meteorologové dále varují před vysokými teplotami. Ty se mají vyšplhat až na 34 stupňů Celsia, na jižní Moravě vedra vydrží i v dalších dnech.

Teplotní rekordy padaly už ve čtvrtek 29. srpna: Historické teploty byly přepsány na 22 ze 169 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejvíce naměřili v Doksanech na Litoměřicku, kde bylo odpoledne 36,3 stupně Celsia.

Kontext:

Podle nové studie zemřelo kvůli vedru v loňském rekordně horkém roce 47 tisíc Evropanů. Autoři ale odhadli, že nebýt adaptačních opatření v posledních 20 letech, mrtvých by bylo o 80 % víc.

Doporučované