Hlavní obsah

Meteorolog: Déšť postupuje k Šumavě a Českému lesu, pršet bude až do úterý

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Rapotín pod vodou. Fotografie z 15. září 2024.

Nejvíce aktuálně prší v Plzeňském kraji, nejvyšší úhrny srážek hlásí ze Šumavy a Českého lesa. Situace by se měla uklidňovat v noci na úterý, informuje meteorolog.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nad Českem se v současnosti nachází de facto jen jeden pás srážek, který postupuje od severu a severovýchodu směrem k Šumavě a Českému lesu.

Seznam Zprávám to v neděli odpoledne řekl Radek Tomšů, ředitel úseku předpovědí počasí v Českém hydrometeorologickém ústavu, s tím, že na východě republiky je situace klidnější.

Nejvíce srážek podle meteorologa momentálně padá v Plzeňském kraji a částečně také v Ústeckém a Karlovarském kraji. Prší také ve středních Čechách.

Na úplném východě země se vyskytují nějaké přeháňky, aktuálně ve Zlínském kraji. Návětrné efekty se hodně projevují na severu – na Frýdlantsku a v Jizerských horách, kde rovněž hodně prší.

Nejvyšší úhrny srážek jsou v tuto chvíli na Šumavě a v Českém lese a za jednu až tři hodiny dosahují pěti až 15 milimetrů. To ukazuje, že největší intenzita srážek již v tuto chvíli zeslábla, vysvětlil Tomšů.

Situace v nadcházejících dnech

Srážkám ale ještě není konec. „V pondělí určitě ještě pršet bude,“ nastínil Tomšů.

Český hydrometeorologický ústav očekává výraznější srážky především na jihu a jihozápadě Čech – na Šumavě a v Novohradských horách, a to minimálně kolem 50 milimetrů.

Ke komplikacím bude docházet kvůli rozvodněným tokům řek, tedy na jihu Čech, Malše, Lužnice či Vltavy.

Už v noci na úterý by ale srážky měly slábnout a během úterý definitivně skončit.

Doporučované