Hlavní obsah

„Máme brečet?“ Sleduje stoupající vodu a pomáhá vytopeným sousedům

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Josef Horák vyrazil z domu posunout měrku. Ráno měl za domem pole, v poledne jezero.

Z polí se stalo obří jezero plné vody. Řeka Novohradka se na Chrudimsku rozlila do okolí. Místní popisují, že voda vystoupala v řádu hodin a jediné, co jim zbývá, je měřit, o kolik se zvedá hladina.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pole u řeky Novohradky se na okraji Hrochova Týnce proměnila v rozlehlá jezera. Z domu, jehož pozemek už omývá hladina, vychází 76letý Josef Horák. Vytrhne improvizovaný měřák ze země a zapíchne ho zase o kus dál, kam voda postoupila.

„Co mám dělat, mám brečet?“ reaguje na dotaz reportérů, že se při focení skoro usmívá.

Posouvání měřáku se stalo ve Stíčanech skoro obecní záležitostí. Okukovat ho chodí i sousedé z okolních domů. „Zase to stouplo tak o pět centimetrů, viď?“ ptá se přicházející senior a Josef Horák přitaká: „To víš, že jde voda nahoru.“

„Mám do baráku tři schody, tam se to nedostane,“ odmítá jakékoliv zmínky o případné evakuaci a s živým gestikulováním ukazuje, že nejhůř se za jeho život dostala voda na dvůr.

Ještě ráno prý byla voda podle místního rodáka v korytě, rychlost, jakou se rozlila, se zdá těžko uvěřitelná. „No říkám, že to přišlo až teď, ráno jsem byl ještě u řeky,“ zdůrazňuje senior.

„No to jsou blázni, až tam někde zapadnou, tak to zase bude,“ vrtí hlavou soused při pohledu do dálky, kde se snaží postava v gumácích brodit vodou s vlčákem.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

„Aspoň si pořádně umyjou nohy,“ komentuje výběh slepic Josef Horák.

Vylitá Novohradka skoro každý rok

Osoba se psem jde kolem domu, který je už obklopený vodou ze všech stran. „Ti jsou zatím u nás v kuchyni,“ hlásí Josef Horák, že prozatím poskytuje sousedům azyl. Čas tráví tím, že popíjí grog a sledují zprávy. Běží pro ně domů. Vyhnaní sousedé ale odmítají o své situaci s reportéry mluvit.

Josef Horák zmiňuje, že naposledy zažili velkou vodu v prosinci. Soused přidává, že si vzpomíná, že se Novohradka vylila snad i loni v létě. „No každý rok to tady pomalu máme, ale zatím se nikdy nestalo, že by to bylo v prosinci,“ zmiňuje Josef Horák s tím, že jsou vytopení vždycky ve chvíli, kdy se pustí více vody přes nedaleké město Luže.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Nedaleký dům, který se ocitl uprostřed rozvodněné vody. Tamní obyvatelé zatím našli azyl u Josefa Horáka. V kuchyni popíjí grog a sledují zprávy.

„Oni si ulehčí a my jsme tady pod vodou, takhle to tady s námi je,“ dodává senior.

Hlavu si nedělá ani ze slepičího výběhu u pole. Namísto aby kur pobíhal po trávě, tak se brodí z půlky ve vodě. „Aspoň si očistí pěkně nohy,“ komentuje to Josef Horák.

Doporučované