Hlavní obsah

Odříznuti nečekanou stoletou vodou. „Mám u sebe jen mobil a občanku“

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Opavou se v neděli prohnala více než stoletá povodeň.

Lidi v Opavě ničivá povodeň zaskočila. Voda vystoupala oproti původním předpokladům až o metr výš –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ve větším rozsahu než v roce 1997. Někteří místní se nemohli dostat domů, nebo narychlo zachraňovali majetek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Opava bez elektřiny se v noci ponořila do naprosté tmy. A její velká část také do stejnojmenné řeky. Těsně předtím, než se setmělo, sledovaly řádění živlu stovky lidí.

Mezi nimi také ti, kterým v řádu hodin rozvodněná řeka zaplavila domov. U Ratibořského mostu v centru města spoušti přihlížel Pavel Radloff. „Bydlím tam za Albertem,“ ukazuje směrem k Holasické ulici.

„Nastěhoval jsem se tam teprve před 14 dny. Ráno jsem přijel taxíkem z úplně zaplaveného Krnova a doufal, že to tady bude v pohodě. Netuším, jak se do bytu dostat,“ říká.

Od nedávno zařízeného nájemního bytu v přízemí jej dělí asi půl kilometru rozbouřené řeky.

Po Ratibořském mostě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ klíčové dopravní spojnici města –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ se ještě brzo ráno dalo projít, jenže pak jej rychle začala zaplavovat voda. „Myslel jsem, že přejdu, jenže policajti mě nepustili, protože v mostě byly praskliny,“ popisuje.

Kolem osmé večer stojí u vody jen v bundě. V té chvíli hladina dál stoupá. „Mám u sebe jenom telefon a občanku. Všechny věci zůstaly na bytě,“ říká. „Člověku se honí hlavou, jak to v bytě bude vypadat. Jestli věci budou v pohodě. Šílené,“ přemýšlí nahlas.

A v hlavě hlodají myšlenky, kde stráví noc. „Čekám, jestli se mi někdo ze známých ozve a nejspíš pojedu někam směr Krnov. Ráno se uvidí, co a jak,“ loučí se.

Jak uchránit majetek

O pár hodin dříve ještě mnozí věří, že se jim vodní zkáza vyhne. Několik mužů stojí po poledni poblíž sídla jejich firmy Na Starém břehu. Společnost se zabývá repasováním autodílů. Vstup mají zaskládaný pytli s pískem. „Počítáme teď každý centimetr,“ říkají lidé z vedení firmy.

Předešlý den nad ránem se vrátili z veletrhu z Německa. „Už ve čtvrtek jsme začali pytlovat a zvedat věci do výšky jednoho metru. Ale v sobotu po návratu z veletrhu jsem to vyhodnotil tak, že všechny drahé stroje či tablety odvezeme do jiné vesnice, kde není modrá záplavová zóna,“ vypráví spolumajitel Daniel Lex.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Vedení firmy Remante Group, která repasuje auta.

Firma zaměstnává 70 lidí. „V šest ráno mají nastupovat, ale asi to tak nebude. Máme ještě sklady a výrobu přibližně 500 metrů odsud. Nejspíš to tam taky bude zaplavené,“ popisuje.

S kolegy na rozvodněném břehu doufají, že voda napáchá co nejmenší škody. „Pytle s pískem došly. Nic dalšího už se nedá dělat. Teď zbývá jen čekat,“ přemítá další spolumajitel Petr Zach.

„Nevíme, jestli to přes zeď projde. Budova je dlouhá,“ doplňuje Lex.

Vedení firmy krátce po poledni přemítá, s kolika zaměstnanci se ráno uvidí v práci. „Řešíme, jak to rozseknout. Navečer se tu potkáme a vyhodnotíme situaci, jestli rozjedeme servery,“ říkají.

Jenže o pár hodin později je všechno jinak. Setkání na místě už je nemožné. Firmou se valí stoletá voda.

Až další dny ukážou, jaké škody v areálu Na Starém břehu povodeň napáchala.

Související témata:

Doporučované