Hlavní obsah

Noční řezání pilou i močení na balkoně. Sousedé volají policii ke kuriózním sporům

Foto: Andrey Popov, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Podle průzkumu agentury Ipsos pro Seznam Zprávy pětina Čechů pravidelně řeší sousedské sváry. Některé mají až bizarní vyústění, jak potvrzuje další díl série Jak se žije v Česku.

Článek

Za cigaretový kouř odplata v podobě pepřového spreje v obličeji. Anebo rušení nočního klidu elektrickou pilou. Strážníci v Česku ročně řeší tisíce sousedských sporů. O tom, jak moc se Češi s lidmi „odvedle“ přou, však neexistují detailní data. Strážníci podobné sváry často předávají správním orgánům pro podezření na přestupky proti občanskému soužití nebo rušení nočního klidu. Kolonka „sousedské spory“ však v evidenci strážníků nefiguruje.

Podle exkluzivního průzkumu agentury Ipsos pro Seznam Zprávy však 57 procent Čechů někdy muselo řešit spory se sousedy, pětina lidí dokonce několikrát do roka. Hádky se nejčastěji strhnou kvůli hluku, zvířatům či společným pozemkům.

Redakce Seznam Zpráv vybrala sedm kuriózních případů, které se v posledních pěti letech odehrály v Brně, Kladně a Olomouci.

Krádež 30 koleček zeminy

Strážníci se často musejí zabývat krádežemi mezi sousedy. Jednu takovou řešili na konci loňského listopadu v brněnském Novém Lískovci. Přivolala je 72letá žena. „Strážníkům řekla, že jí ze zahrady pravděpodobně její soused zahrádkář odcizil z hromady zeminy asi 30 koleček hlíny, kterou měla složenou na svém pozemku,“ popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Žena dodala, že souseda u krádeže nepřistihla, ale stopy od kolečka jednoznačně vedou do sousední zahrady. „Následně hlídce ochotně ukázala trasu vedoucí od hromady zeminy do vedlejší zahrádky. Strážníkům si také postěžovala, že uživatel sousedního pozemku prý odkládá na ten její různý stavební materiál,“ popsal mluvčí. Strážníci zahrádkáře na místě nezastihli, případ tak skončil v přestupkovém řízení.

Fackovaná kvůli krmení zvířat

Sousedé si často nemohou přijít na jméno kvůli zvířatům. Žena na tísňové lince kladenských strážníků oznámila, že její 90letou matku v ulici generála Píky napadla 48letá sousedka. Ta později strážníkům sdělila, jak si všimla, že starší sousedka kolem domu rozmisťuje zbytky různého jídla a občas zbytky i vyhazuje z okna do trávníku. „Upozornila ji, aby toho nechala, protože se nejednou stalo, že to sežral její pes a poté měl zažívací potíže. Několikrát zbytky sesbírala do igelitového sáčku a paní ho pak pověsila na kliku u dveří,“ popsala mluvčí kladenských strážníků Alena Purkytová.

Seniorka sousedce odvětila, že krmí divoká zvířata a bude v tom nadále pokračovat. Nekompromisní postoj zdůraznila mácháním francouzskou holí proti sokyni. „Tu její chování rozzlobilo a ženě uštědřila facku. Strážníci ženy seznámili s tím, že se přestupku dopouští obě a jejich chování bude řešit správní orgán. Seniorku za znečišťování veřejného prostranství a druhou ženu pak za porušení občanského soužití,“ doplnila mluvčí.

Pepřový sprej za cigaretu

Kouření na balkoně také rozhádává sousedy. Křiklavý případ před časem řešili brněnští strážníci v městské části Brno-sever. V bytovém domě na sídlišti v Lesné kontaktovali 46letého muže, kterého obtěžuje údajně velmi častá přítomnost cigaretového kouře linoucího se z vedlejšího balkonu. „Muž strážníkům přiznal, že neshody s o šest let mladším sousedem trvají už několik let. Chvíli před přivoláním hlídky prý ale jeho pohár trpělivosti přetekl natolik, že prý vzal do ruky pepřový sprej a nastříkal ho sousedovi bez upozornění do obličeje,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Hlídka se obrátila také na dotyčného kuřáka. „Z pohledu do jeho zarudlých očí bylo zřejmé, že je má podrážděné, a štiplavá látka mu potřísnila i další části těla. Lékařské ošetření však nepožadoval. Hlídce se svěřil, že si jen chtěl na balkoně v klidu dát kávu a zakouřit si,“ doplnil mluvčí. Strážníci případ s podezřením na přestupek proti občanskému soužití předali k dořešení správnímu orgánu.

Noční řežba elektrickou pilou

Hádky často rozproudí narušený spánek a rušení nočního klidu. Stejnou zkušenost z letošního března má muž z olomoucké Werichovy ulice. Strážníky zavolal po 11. hodině večer s tím, že sousedka ve vedlejším bytě něco řeže elektrickou pilou. „V době, kdy hlídka zazvonila na zvonek bytu, byl všude klid. Po chvíli otevřela žena a popřela, že by něco řezala, i přesto, že se za ní v chodbě bytu nacházely desky a dřevěné piliny,“ popsal mluvčí olomouckých strážníků Petr Čunderle.

Dotyčná odmítla s hlídkou cokoli řešit a následně zavřela dveře od bytu. Na další zvonění už nereagovala a z bytu bylo slyšet bouchání neurčitým předmětem do podlahy. Celým incidentem se později zabýval příslušný správní orgán.

Rány pěstí kvůli hlasité hudbě

Rámus byl také rozbuškou dalšího incidentu z kladenské Estonské ulice. Obyvatel tamního bytového domu kolem jedné hodiny odpoledne zazvonil na souseda. Chtěl jej požádat o ztlumení hlasité hudby, kterou si od rána pouštěl a rušil tak ostatní nájemníky. „Oznamovatel zazvonil na zvonek, a ještě než vůbec stihl souseda o ztlumení hudby požádat, obdržel několik ran pěstí do oblasti obličeje a hlavy,“ popsala mluvčí strážníků Alena Purkytová.

Sled událostí potvrdili další svědci, které hudba obtěžovala. Napadený si pak začal stěžovat strážníkům na nevolnost a bolest hlavy. „Proto byl na místo přivolán lékař, který rozhodl o převozu zraněného muže do nemocnice k zašití tržné rány a k dalšímu ošetření. Celý případ si pak převzali k dořešení policisté, kteří přijeli na místo,“ doplnila mluvčí.

Močení na balkon

Alkohol vede k bizarním excesům. Dokazuje to olomoucký případ z loňského května. Lidé z bytového domu v městské části Slavonín si stěžovali na nevhodné chování sousedky. „Ta měla podnapilá opakovaně močit na balkoně, kdy vše mělo téct oznamovatelce na balkon, která bydlí patro pod ní. Svědkem události byla další sousedka, která vše potvrdila,“ sdělil mluvčí strážníků Petr Čunderle. Hlavní aktérka se k věci nevyjádřila, protože hlídce ani neotevřela. I tento případ později řešila přestupková komise.

Převrácený kompostér

Dávné křivdy někdy negativně ovlivňují sousedské vztahy i po desítky let. Potvrzuje to muž z brněnského Králova Pole, který na konci července našel na okraji své zahrady poškozený rákosový plot, vytrženou květinu a dva vyvrácené plastové kompostéry. U ničení přistihl sousedku. „Důvodem byl podle něj 20 let starý vzájemný spor, který už prý sice urovnali, ale ženu stále trápí. Devětasedmdesátiletý muž si dal údajně záležet, aby se žádný z předmětů neopíral o sousedčin plot, a květináče kvůli tomu připevnil na samostatnou dřevěnou konstrukci,“ sdělil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Sousedova o rok mladší sokyně oponovala, že květina se jejího plotu dotýkala. Strážníci nepozorovali, že by se kterákoliv část stojanu opírala o pletivo. Případ předali do správního řízení pro podezření z přestupku proti občanskému soužití.

Jak se žije v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Série Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy vyrážejí do měst a obcí, aby zjistily, jak se vám v České republice žije. Zajímá nás, jak zvládáte zdražování, jak bydlíte, jaké máte příležitosti k práci. Celoroční projekt vychází z interních dat datového týmu a průzkumů společnosti IPSOS.

Všechny díly série naleznete ve speciálu „Jak se žije v Česku“.

Chcete se do projektu Jak se žije v Česku zapojit? Dejte nám vědět, kde se potýkáte s problémy. Svoje tipy pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

Doporučované