Hlavní obsah

Kubek: Ministerstvo sabotuje jednání. Protest lékařů může být větší než loni

Foto: Shutterstock.com

K lékařům z nemocnic by se při protestu mohli letos připojit i ambulantní specialisté, tvrdí Česká lékařská komora.

Lékaři jsou odhodlaní znovu protestovat. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka Ministerstvo zdravotnictví jednání sabotuje. Resort Vlastimila Válka (TOP 09) se ale hájí tím, že dohodu s lékaři plní.

Článek

Lékaři znovu dávají Ministerstvu zdravotnictví ultimátum. Žádají stabilní odměňování a dodržování zákoníku práce. Pokud dohoda nebude naplněna, jsou připraveni opět vypovědět přesčasy jako v minulém roce.

Jak bude protest vypadat a proč k němu chtějí lékaři opět přistoupit, vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Můžeme očekávat stejný protest jako v loňském roce?

Dá se očekávat, že to bude podobné, ale pravděpodobně ve větším rozsahu, protože míra naštvanosti mezi zdravotníky roste. Stále větší a větší počet lékařů a zdravotních sester nabývá dojmu, že si z nich vláda prostě dělá srandu.

Na čtvrtek jsem si svolal poradu předsedů regionálních okresních komor České lékařské komory a budeme se radit o možnostech zapojení soukromých lékařů, zejména ambulantních specialistů, do nějaké protestní akce. Pokud bude tedy ministerstvo stále dohodu sabotovat, tak je možné, že se protest bude týkat nejenom nemocnic, ale také části ambulantní sféry.

Ministerstvo zdravotnictví ale tvrdí, že dohodu z loňského prosince ve všech bodech plní, a nabídlo řešení, které by zajistilo lékařům slíbený 1,5- až 3násobek průměrné mzdy. S tímto tedy nesouhlasíte?

Nechci používat v souvislosti s ministerstvem slovo lež, tak říkejme nepravda… Jde samozřejmě o hlubokou nepravdu vycházející už jen z toho, že Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že zdravotníci na rozdíl od ostatních lidí budou pracovat šest dní v týdnů.

Protože do základních platů a mezd započítává i 8 hodin přesčasové práce každý týden. To je z právního hlediska nemožné a nemá to obdobu. Jednání skutečně ze strany ministerstva jsou vedena spíše ve stylu sabotáže.

Jak to myslíte?

Například podklady pro jednání dostanete dva dny poté, co proběhne. Nemáme taky propočty, na kolik by vyšel náš kompromisní návrh. Lékař-absolvent by podle něj měl za základní pracovní dobu 1,5násobek průměrné mzdy, lékař po základním vzdělávacím kmeni dvojnásobek, lékař s atestací 2,5násobek, lékař po 10 letech praxe 2,75násobek a po 15 letech praxe trojnásobek.

Reakce Ministerstva zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví ve všech bodech plní dohodu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, zdravotnickými odbory a Českou lékařskou komorou z 8. prosince loňského roku. Posledním otevřeným bodem v diskuzi zůstává sjednocení odměňování zdravotníků, o kterém společně od začátku roku jednáme.

Ministerstvo zdravotnictví v souladu s prosincovou dohodou připravilo návrh, který v plném rozsahu plní tuto dohodu i Hegerovo memorandum, na které se prosincová dohoda odkazuje. Na to však navázaly další požadavky odborů nad rámec prosincové dohody, které řešíme prostřednictvím dalších technických jednání se zdravotnickými odbory a ČLK. Další jednání proběhne 26. září.

„Náš návrh na sjednocení odměňování zdravotníků prosincovou dohodu plní. A zároveň je finančně udržitelný. Byli jsme otevřeni i novým návrhům od odborů a České lékařské komory ohledně technického pojetí zákona, které v maximální možné míře aplikujeme. Splnění dohody je pro mě prioritou,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Když tedy ministerstvo tuhle vaší podmínku splní, tak od chystaného protestu ustoupíte?

Když splní dohodu, kterou jsme podepsali 8. prosince, a pro její splnění zajistí také peníze, tak bychom neměli důvod protestovat. To ale také znamená, že bude muset úplně jinak vypadat úhradová vyhláška, než jak ji Ministerstvo zdravotnictví předložilo.

Chystáte se ale opět vypovědět přesčasy. Nezvažovali jste jinou formu protestu? Například na Slovensku lékaři podávali rovnou výpovědi.

I tato forma protestu už tady byla, a to akce „Děkujeme, odcházíme“, a my se samozřejmě snažíme z nejrůznějších protestů, které už proběhly, poučit a sbíráme zkušenosti a informace i ze zahraničí.

A budou se chtít lékaři vůbec znovu do protestu zapojit v tak masivním měřítku jako loni? Když mluvím s lékaři z různých nemocnic, tak nevyjadřují jen nespokojenost, ale vnímají také pozitivní posun v pracovních podmínkách v letošním roce.

Přeju jim to, pokud jsou spokojení. Ale ve většině nemocnic jsou lékaři nespokojení, takže asi protestovat budou.

Doporučované