Hlavní obsah

Konec školních olympiád? Výbor nechce, aby používaly slovo „olympiáda“

Foto: Shutterstock.com

Studentští přeborníci v zeměpise, chemii nebo biologii už nejspíš nebudou „olympioniky“.

aktualizováno •

Pořadatelé českých školních vědomostních klání čelí zapeklité situaci. Aby mohli čerpat státní peníze, měli by se vzdát po dekády používaného označení „olympiáda“. Tlačí je k tomu Český olympijský výbor.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Organizátoři nejrůznějších školních olympiád – kam patří třeba matematické, chemické, nebo zeměpisné, a které často fungují mnoho desítek let –⁠⁠ mají nově zásadní problém.

Český olympijský výbor žádá, aby nepoužívali termín „olympiáda“. Pokud se slůvka nevzdají, nemusejí prý na pořádání tradičních, oblíbených a často prestižních vědomostních soutěží získat peníze od Ministerstva školství.

Zánik tradice ze šedesátých let?

Problém se týká například Chemické olympiády, Zeměpisné olympiády nebo Biologické olympiády. Chemická a biologická olympiáda mají přitom tradici sahající do šedesátých let minulého století.

Jan Kotek, místopředseda ústřední komise Chemické olympiády, pro Seznam Zprávy popisuje, že během letošního roku se pořadatelé soutěží dostali pod tlak. Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy má totiž nově předběžně podmiňovat žádost na čerpání dotací na uspořádání „olympiád“ tím, že bude mimo jiné vypořádaný název s Českým olympijským výborem, který je ze zákona držitel práva na výrazy „olympijský“ a „olympiáda“.

Jenomže když se pořadatelé, jde přitom o fakulty vysokých škol, obrátily na Český olympijský výbor, dostali zamítavou odpověď.

Anketa

Vadí vám označení olympiáda u vědomostních soutěží?
Ano
1,6 %
Ne
98,4 %
Celkem hlasovalo 10311 čtenářů.

Informaci potvrdil redakci Seznam Zpráv i další pořadatel, který si ovšem nepřál být po poradě s právníkem jmenovaný. Zmiňuje, že fakticky jsou postaveni do situace, kdy tradiční studentská klání budou muset buď přejmenovat, nebo přestat pořádat.

„Poukazovali na to, že jsme komerční akce a ať se přejmenujeme na Chemickou soutěž. Hodláme s Českým olympijským výborem jednat, počkáme, až skončí olympiáda,“ říká Jan Kotek. Poukazuje na fakt, že je aktuálně je český výbor pohlcený spíše olympiádou v Paříži.

Školní olympiády se prý dostaly na hranu

Ředitelka komunikace Českého olympijského výboru Barbora Žehanová popisuje, že obecně nemají u ryze nevýdělečných školních projektů se slovem olympiáda problém a souhlas organizátorům udělují.

„Nekomerční vzdělávací projekty nechceme omezovat, i když Mezinárodní olympijský výbor preferuje spíše označení soutěž, nikoli olympiáda,“ říká Barbora Žehanová.

Zmiňuje, ale že u řady školních olympiád mají problém a dostávají se na hranu, a to zejména proto, že se slovo „olympiáda“ bez souhlasu spojuje s názvem nebo logem komerčního partnera.

„Někteří pořadatelé se dokonce snaží registrovat svá loga obsahující olympijskou symboliku jako ochranné známky. Proti tomu se vymezit musíme,“ vysvětluje.

Organizátoři komerční peníze potřebují

Podle jednoho z pořadatelů ovšem jádro problému leží jinde, a sice v tom, že na studentské vzdělávací soutěže jsou Ministerstvem školství vypisované dotace se spoluúčastí. A pořadatelé nevýdělečných akcí jsou tak nucení si hledat ještě partnery, kteří zbylou částku vykryjí.

Foto: MŠMT

Pravidla pro pořádání vědomostních olympiád. Bez peněz sponzorů to z principu nejde.

Jinak řečeno: organizátoři, dejme tomu, chemické olympiády, obdrží devadesát procent peněz na uspořádání akce od Ministerstva školství, ale zbylých deset procent si musí obstarat sami. Logicky od komerčních partnerů. A v daný moment se už paradoxně dostávají do „komerční“ kategorie a dle Českého olympijského výboru by termín „olympiáda“ neměli používat.

Ministerstvo vyhovělo olympijskému výboru

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy popisuje, že v letošním roce nově do žádostí o dotace přidali větu o tom, že zájemci musí dodržovat zákon o ochraně olympijských symbolik, a to na žádost právě Českého olympijského výboru.

„I kdybychom tento text do výzvy neuvedli, žadatelé jsou stále povinni dodržovat povinnosti stanovené právními předpisy,“ říká mluvčí ministerstva Tereza Fojtová, že i dříve měli žadatelé reálně podmínku splňovat.

Mluvčí dodává, že ovšem není třeba, aby žadatelé souhlas od olympijského výboru dokládali například jako povinnou přílohu k žádosti. A vysvětluje, že s garanty soutěží se ministerstvo pravidelně setkává a změny komunikuje.

Zapojit se chce i ministr Ženíšek

Za absurdní označuje aktuální situaci ohledně školních olympiád ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek (TOP 09) a chce se osobně zapojit do řešení situace.

„Školní olympiády desítky let produkují talenty v mnoha různých oborech a jsou pevnou součástí rozvoje nadaných studentů u nás,“ vysvětluje Ženíšek své zapojení.

Účast komerčních sponzorů na podpoře vědomostních olympiád podle ministra není dostatečný důvod k neudělení souhlasu. „Každý rozumný člověk přece ví, že se sportovní olympiádou nemají vůbec nic společného,“ říká ministr.

Aktualizovali jsme o vyjádření MŠMT a box s vyjádřením ministra pro vědu a výzkum.

Doporučované