Hlavní obsah

Konec pro nejzranitelnější. Nouzové ubytování už jen pro nově příchozí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Příklad nouzového ubytování. (Ilustrační snímek)

Začalo platit zpřísnění pravidel pro uprchlíky, kterým stát proplácí bydlení na ubytovnách. Padla důležitá výjimka pro zranitelné osoby, které jsou v Česku delší dobu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě na konci srpna využívalo státem hrazené nouzové ubytování téměř 21 tisíc uprchlíků s dočasnou ochranou. Očekává se ale dramatický propad.

Od začátku školního roku dochází k zásadnímu zpřísnění. Od loňského července platilo, že nouzové ubytování je hrazeno uprchlíkovi s dočasnou ochranou, který je v republice kratší dobu než 150 dní s důležitou výjimkou pro okruh zranitelných osob. Mezi ně se počítají děti do 18 let a studenti do 26 let, těhotné ženy a osoby pečující o děti do šesti let, senioři nad 65 let a lidé se zdravotním postižením či o ně pečující bližní.

Od září dochází ke zpřísnění v obou ohledech. Uprchlíci mají nárok na proplacení nouzového ubytování pouze prvních 90 dní od získání povolení k pobytu na základě dočasné ochrany. A výjimka pro zranitelné přestává platit úplně.

Seznam Zprávy dopad změny popisovaly na konkrétním příkladu ubytovny v Rumburku. V srpnu podmínky od státu splňovalo 87 ubytovaných osob, převážně se zdravotními potížemi, v září už jen jeden.

Uprchlíci proto uzavírali smlouvy o ubytování, které hradí z humanitární dávky. Problém spočívá v tom, že se ubytování ve velkých objektech přestává vyplácet i pro samotné poskytovatele, a hledají proto jiné využití pro budovy. A nové bydlení pro osoby se speciálními potřebami se shání jen obtížně.

Na složitou situaci upozorňuje i Organizace pro pomoc uprchlíkům v nově spuštěné kampani, která poukazuje právě na ohrožení těch nejzranitelnějších. Odhaduje, že pro čtyři tisíce osob nemá stát žádnou alternativu.

Stát se prý postará i nadále

Změna proplácení ubytování byla součástí balíčku označovaného jak lex Ukrajina VI. Konkrétně faktický konec nouzového ubytování byl upravený pozměňovacím návrhem, pod kterým je podepsaný poslanec Petr Letocha (STAN).

„Prvotně je třeba říct, že to bylo konzultováno s Ministerstvem vnitra. Šlo o to, že postupem času musíme narovnávat podmínky pro všechny, kteří k nám přišli a kterým jsme od začátku poměrně významně pomáhali a pomáháme pořád,“ vysvětluje poslanec pro Seznam Zprávy už na konci roku 2023, proč změnu sepsal. Zároveň mluvil o tom, že i nadále se o zranitelné osoby Česká republika postará.

„Máme potvrzeno od pana ministra Jurečky, že na to bude nadále dávat velký důraz. Neměla by to být zpráva pro tyto lidi, že by se měli něčeho obávat,“ vysvětloval poslanec.

Ministerstvo práce a sociálních věcí aktuálně zdůrazňuje, že zejména při přechodu z nouzového ubytování na ubytování na základě smlouvy je možné využívat dávku mimořádné okamžité pomoci.

„A to i k úhradě nákladů na bydlení v případech, kdy například cizincům s dočasnou ochranou skončí bezplatné nouzové ubytování zajištěné prostřednictvím HUMPO a ti současně nebudou mít dostatek finančních prostředků na pokrytí nákladů na bydlení za daný měsíc,“ vysvětluje Jakub Augusta, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí.

Pokud ovšem uprchlíci nebudou mít dostatek peněz na pokrytí nákladů na ubytování, je podle mluvčího možné požádat o pomoc platformy pro adaptaci a integraci osob s dočasnou ochranou, sociální pracovníky obcí, případně další organizace, aby jim bylo zajištěno vhodnější ubytování.

Ve Sněmovně se aktuálně projednává další balíček změn, lex Ukrajina VII. Ten mimo jiné reaguje na situaci osob se zdravotním postižením a navrhuje zvýšení humanitární dávky v jejich případě o 4400 korun měsíčně pro dospělé a o 6600 korun pro děti.

Aktuálně mají lidé se zdravotním postižením nárok na humanitární dávku v měsíční hodnotě 7290 korun a děti 5235 korun.

Nový balíček lex Ukrajina VII se ovšem zatím zasekl v garančním výboru ve Sněmovně.

Doporučované