Hlavní obsah

Přestaňme se litovat, říká Wagenknecht, který se rozhodl kandidovat na šéfa Pirátů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Lukáš Wagenknecht kandidoval na šéfa Pirátů už v roce 2022.

aktualizováno •

Wagenknecht se chce soustředit na voliče. „Máme na to nabídnout voličům nejlepší opoziční stranu,“ napsal v prohlášení na Pirátském fóru.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Končící senátor Lukáš Wagenknecht potvrdil svou kandidaturu na předsedu Pirátů. Stranu slibuje stabilizovat, chtěl by se soustředit na voliče a získat dvouciferný volební výsledek, napsal ve své kandidátské řeči na stranickém fóru. Piráti hledají nové vedení po volebním neúspěchu v krajských volbách, na který v září reagovalo rezignací celé předsednictvo včetně předsedy Ivana Bartoše.

„Neřešme dokola sami sebe. Udělejme tlustou čáru, stabilizujme stranu a pojďme se soustředit na naše voliče. Pojďme se soustředit na jejich priority, pojďme jim nabídnout náš program a naše osobnosti, které budou jejich zájmy reprezentovat a hájit na všech úrovních,“ uvedl.

„Nehledejme chyby jinde“

Wagenknecht kandidoval na šéfa Pirátů i v roce 2022, ve druhém kole na sjezdu získal 265 hlasů, vítězný Bartoš 662. V září obhajoval senátorský post v obvodu v Praze 8, skončil ale na třetím místě a do druhého kola voleb nepostoupil. Předčili ho později vítězná místostarostka Vladimíra Ludková (ODS) a starosta Letňan Zdeněk Kučera (ANO).

Piráti, kteří po odvolání Bartoše z vlády oznámili začátkem tohoto týdne odchod do opozice, se podle Wagenknechta nemají litovat a hledat chyby všude jinde, ale poučit se z minulosti, sebrat se a postavit se realitě čelem. „Máme na to nabídnout voličům nejlepší opoziční stranu. Stranu schopnou nabízet komplexní řešení,“ uvedl.

Piráty si představuje jako tvrdého a férového politického hráče. „Až přijde náš čas a já věřím, že tak bude brzy, vstoupíme do vlády jako strana zcela suverénní s velkým koaličním potenciálem,“ uvedl.

Slibuje stabilizovat stranu a zlepšit komunikaci s voliči. „Pojďme se soustředit na jejich priority, pojďme jim nabídnout náš program a naše osobnosti, které budou jejich zájmy reprezentovat a hájit na všech úrovních,“ uvedl. Program odpovídající reálným potřebám lidí a srozumitelná komunikační strategie podle něj mohou přivést voliče zpět a dostat stranu na dvouciferný výsledek.

Wagenknecht byl jedním z prvních Pirátů, kteří na stranickém fóru získali nominaci na předsedu od některého z členů. Mají ji také například hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, radní Olomouckého kraje Martin Šmída, senátorka Adéla Šípová či středočeská pirátka Marta Martinová, která je podle webu Senátu asistentkou Šípové.

Nominaci odmítli například končící místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová či šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. Kandidaturu vyloučila i pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová. „Jsem přesvědčena, že se mám v tomto roce plně soustředit na práci ve Sněmovně. Tady v Lepší opozici bude práce jako na kostele,“ řekla ve Sněmovně. Připomněla přitom nové heslo Pirátů Lepší opozice, které v narážce na Lepší vládu hnutí ANO používají po odchodu z vlády.

Kdo je Lukáš Wagenknecht

Lukáš Wagenknecht je ekonom a auditor, který byl od října 2018 senátorem za obvod č. 23 – Praha 8 za Českou pirátskou stranu. Od února 2014 do června 2015 byl prvním náměstkem ministra financí ČR pro oblast finančního řízení a auditu.

Wagenknecht spoluzaložil think tank Centrum of Excellence for Good Governance v roce 2012 a od ledna 2018 přispívá do magazínu Neovlivní.cz, jenž se zaměřuje na investigativní žurnalistiku.

Jako externí odborník přednášel interní audit na VŠE v Praze.

„Připravíme program, který bude odpovídat reálným potřebám lidí a jejich prioritám. Připravíme komunikační strategii, která bude voličům jasná a srozumitelná. Dáme voličům důvod nám znovu důvěřovat. Přivedeme naše voliče zpět a dostaneme stranu opět na dvouciferný volební výsledek,“ tvrdí Wagenknecht.

„Během svého působení ve veřejném prostoru a po šesti letech vykonávání mandátu senátora a práce v obvodu jsem se přesvědčil o tom, že správnou cestou je být co nejblíže občanům. Tedy těm, koho reprezentujete. A to nabízím i vám. Rád bych se osobně potkal s co nejvíce z vás, alespoň na úrovni PKS. Pokud o to budete mít zájem, osobně vám představím svou vizi a zároveň rád poznám ty z vás, se kterými jsem zatím neměl možnost se setkat. Myslím, že to strana v tuto chvíli potřebuje. Pokud se stanu předsedou, tak budu předsedou vás všech. Nebudu nálepkovat, budu se s vámi dál osobně setkávat,“ dodal.

Aktualizovali jsme o stanoviska Lukáše Wagenknechta.

Doporučované