Hlavní obsah

Komentář: Pár desítek miliard to spraví. Volby se blíží

Petr Holub
reportér
Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Teď, nebo nikdy. Do konce září musí vláda schválit rozpočet volebního roku a prostředky pro mzdy státních zaměstnanců tam musí být zaneseny.

Odlet vlaštovek předpovídá blížící se zimu. Hlasité protesty odborářů ze státního sektoru zase bývají signálem nadcházejících voleb. Zvlášť když ministři požadavky komentují s chápavým úsměvem.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po prázdninách možná nezačnou fungovat úřady a školy. Odbory totiž ve středu vyhlásily stávkovou pohotovost, která se změní v ostrou stávku, pokud vláda úředníkům a nepedagogickému personálu škol nepřidá na mzdách deset procent. Pokud možno už v září, v nejhorším případě od ledna.

Státní rozpočet by takové navýšení stálo jen v příštím roce dvacet miliard korun. Zdá se však, že ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU) má pochopení.

Rovněž ve středu dostal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) od vlády dvě miliardy korun, aby do konce roku zvýšil platy aspoň policistům a hasičům. To ovšem znamená, že v příštím roce se zvýší výdaje státu skoro o deset miliard, i kdyby se jiné platy už dál nezvyšovaly.

Dva dny před Rakušanem se ozval ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který kromě vyšších platů pro učitele požadoval v roce 2025 také víc peněz na investice. Opět by šlo o částku přes dvacet miliard. Pokud peníze nedostane, chce rezignovat.

A tři dny před Bekem zase dali najevo doktoři, že před koncem roku budou stávkovat, pokud vláda v příštím roce nezvýší zdravotníkům mzdy stejně jako letos, tedy dvouciferným tempem. Náměstek ministra Vlastimila Válka (TOP 09) Václav Pláteník si postěžoval, že by splnění doktorských požadavků vyžadovalo až 50 miliard korun. Chce však dál jednat a za snesitelnou cifru označil částku kolem dvaceti miliard.

Nikdo si ani nedává velkou práci s vysvětlováním, proč by se platy měly zvyšovat. Maximálně se objevují elementární výpočty, podle nichž ve státním sektoru rostou po roce 2021 mzdy pomaleji než u soukromých podniků a že pouze razantní zvýšení v příštím roce může vyrovnat ztráty, které životní úrovni lékařů, učitelů či policistů způsobila historická inflace.

Takové výpočty ovšem jdou snadno zpochybnit. Třeba tím, že zaměstnanců veřejného sektoru rychle přibývá a v důsledku roste celkový balík mzdových prostředků pro státní zaměstnance o poznání rychleji než u soukromníků. Podle některých ekonomů je dokonce načase bujení státního sektoru zastavit. Už třeba jenom proto, že zvyšování státních platů bude tlačit na zvyšování mezd v celé ekonomice, a protože nebude kryto zvýšenou produktivitou, vrátí se do Česka inflace.

Příliš dramatické spory se přesto nevedou. Do konce září musí vláda schválit rozpočet volebního roku 2025 a požadavky zájmových sdružení státních zaměstnanců tam musí být včas zaneseny. Vyhrožovat stávkami patří k dobrému tónu, ovšem nakonec stejně nebudou potřeba.

Přinejmenším dokud bude platit historií mnohokrát ověřená pravda, že před parlamentními volbami udělají příslušní ministři opravdu všechno, aby peníze daňových poplatníků pro svou klientelu získali.

Doporučované