Hlavní obsah

Komentář: Daň z cukru? Nechme si ji na příště

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Věrohodnost Vlastimila Válka v tažení proti cukru je jeho výkonem v boji o spotřební daň na alkohol od začátku dost otřesena.

Článek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek si podle zjištění Seznam Zpráv chystá půdu pro debatu o zdanění slazených nápojů. Což o to, do širší diskuze o veřejném zdraví nepochybně patří i téma daní. Přesto existuje několik důvodů se domnívat, že v případě snahy zahájit debatu o „cukrové dani“ jde spíše o samoúčelné vykázání politické aktivity spíše než o upřímné úsilí přiblížit český daňový systém potřebám českého veřejného zdraví.

Předně máme ještě v příliš živé paměti osud návrhu na srovnání podmínek na trhu s alkoholem a uvalením nenulové spotřební daně na tichá vína. Triumf vinařské lobby byl bez nadsázky velkolepý, debakl těch politiků a expertů, kteří nulovou spotřební daň na tichá vína kritizovali, byl úplný.

A nutno také podotknout, že zrovna ministr zdravotnictví Válek navzdory podstatě své funkce v této bitvě rozhodně nestál na poražené straně. Jeho projevy bagatelizující rizika alkoholu a popírající prokázanou souvislost mezi zdaněním alkoholu a jeho spotřebou naopak patřily k důležitým argumentačním zbraním strany vítězné.

Válkova věrohodnost v tažení proti cukru je jeho výkonem v boji o spotřební daň na alkohol od začátku dost otřesena.

V tomto kontextu je nutné se ptát - jestliže současná vláda nedokázala proti vinařské lobby prosadit ani jednoduchou změnu sazby existující daně, jak pravděpodobné je, že proti potravinářské lobby prosadí úplně nový daňový prvek? „Velmi malá“ je v tomto případě hodně laskavý eufemismus.

Zcela nulová je pak šance, že by vláda byť jen zkusila prosadit zdanění slazených nápojů v této fázi volebního období. Proti Válkovu nápadu hraje úplně všechno - počínaje zvýšenou politickou opatrností v předvolebním období a konče čistou matematikou legislativního procesu. Prostě se to nedá stihnout, ani kdyby na tom náhodou panovala široká politická shoda. Což tedy ani náhodou nepanuje.

Proto je trochu záhada, proč se ministr do této iniciativy pustil, když zcela zjevně nebude mít žádný politický přínos. Zato nabije v předvolební kampani opozici, která myšlenku „cukrové daně“ jistě mileráda omlátí o hlavu vládě, jejímž hlavním heslem bylo nezvyšovat daně.

Ministr Válek zadal Státnímu zdravotnímu ústavu, aby vypracoval zprávu o vlivu cukru na zdraví Čechů. Nic proti tomu. Jak upozornila nedávná studie PAQ Research ze série Czech Tax Papers, dostupných dat pro Česko je málo. Víme například, že 24 procent cukrů, které do sebe dostanou Američané, pochází ze slazených nápojů, ale pro Česko podobná data nemáme. Autoři studie proto mohou jen odhadovat, že „v ČR lze předpokládat podobné trendy“.

Pokud by tedy SZÚ dokázal některé datové mezery zaplnit svým výzkumem, byla by základna pro debatu o přeslazeném Česku včetně případných daňových opatření určitě pevnější. Na druhé straně východiska jsou známá už dnes – 58 procent Čechů trpí nadváhou, 20 procent obezitou, obě čísla jsou dost vysoko nad evropským průměrem. Že tato skutečnost způsobuje vyšší finanční zátěž zdravotnictví, je zcela nesporné – spojení mezi obezitou a kardiovaskulárními chorobami, které jsou nejčastější příčinou úmrtí Čechů, je dostatečně prokázané. Stejně jako spojení například s diabetem.

Jakákoli přesnější data, která SZÚ do diskuze přinese, jsou vítaná. Ve výsledku bude ale důležité, aby tato diskuze měla také věrohodné politické krytí. A takové krytí ministr zdravotnictví Válek po fiasku se spotřební daní na tiché víno rozhodně poskytnout nemůže. Pokud by se do debaty neuváženě pustil, hrozí, že ji celou zdiskredituje na léta dopředu. A to by byla špatná zpráva jak pro české veřejné zdraví, tak pro zdravotnictví.

Doporučované