Hlavní obsah

Kokain ve Sněmovně, opilec v Senátu. Řeší se, jestli změnit bezpečnostní pravidla

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Podle zjištění Seznam Zpráv se v Senátu pohyboval opilý muž, který bez problémů prošel přes střežený vchod. Ilustrační foto.

Během krátké doby upozornily Seznam Zprávy na dva bezpečnostní incidenty v prostorách Parlamentu. Vedení kanceláří obou komor proto bude jednat s policejní ochrannou službou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kokain nalezený v Poslanecké sněmovně vzbudil minulý týden velký rozruch. Krátce nato vyšel najevo exces v horní komoře Parlamentu – v budově Senátu se pohyboval opilý muž, kterého nikdo nezastavil u střeženého vchodu. Na oba případy jako první upozornily Seznam Zprávy.

Události vzbuzují otázku, zda se dostatečně dbá na dodržování bezpečnostních pravidel v Parlamentu. Bezpečnost v obou komorách zajišťuje Ochranná služba Policie ČR.

„Selhání jedince“

Podle mluvčího ochranné služby Tomáše Procházky byl problém jen u policisty, který neohlídal vstup do Senátu. „Jednalo se o selhání jedince. I přesto, že šlo o zkušeného policistu, došlo z jeho strany k pochybení,“ řekl.

„Na základě celé události jsou prováděny častější kontroly našich policistů, a to jak ze strany vedoucích pracovníků, tak ze strany Odboru vnitřní kontroly, který se uvedenou věcí zabývá,“ dodal mluvčí.

Opilý muž se do horní komory Parlamentu dostal v květnu den po střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica. Bez problémů prošel turnikety střeženými policisty a několik minut se volně pohyboval po historickém paláci na pražské Malé Straně.

Příslušníka ochranné služby, který je za incident zodpovědný, nyní čeká trest v takzvaném kázeňském řízení.

Omluva za pochybení

Policisté útvaru ochranné služby zajišťují bezpečnost vybraných objektů a osob. „Naše kontroly u vstupu do chráněných objektů, jako je Sněmovna, jsou striktně bezpečnostního charakteru, tedy se zaměřením na zbraně, výbušniny a obdobné potenciálně nebezpečné předměty,“ přiblížil Procházka.

„Ochranná služba by vždy informovala příslušného zástupce Poslanecké sněmovny o mimořádných událostech, které mají přímý vztah k ohrožení bezpečnosti ať už samotného objektu, nebo osob, které se v něm zdržují,“ dodal.

O droze v Poslanecké sněmovně nicméně vedení ochranné služby nikomu neřeklo – informaci nedostala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ani kancléř Martin Plíšek.

Ochranná služba totiž tvrdila, že k tomu nebyl důvod, protože nikdo z poslanců nebyl ohrožen. Totéž však oficiálně řekla o incidentu v Senátu, o němž hned zpravila jeho šéfa Vystrčila. Útvar se později za pochybení v komunikaci omluvil.

Pekarová Adamová pro Seznam Zprávy uvedla, že záležitost má na starosti vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny. „Ten bude s vedením ochranné služby mít v brzké době dvoudenní jednání za účelem podrobného vyhodnocení fungování pravidel vzájemné spolupráce a zlepšení některých stávajících opatření tak, aby se situace již neopakovala,“ okomentovala šéfka Sněmovny.

Vystrčil: Je nutné zůstat v klidu

Události mohou mít dohru i podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). „Je opravdu potřeba se více zabývat bezpečností a organizací fungování Parlamentu tak, aby případně věci, které hrozí, byly buď eliminované v zárodku, nebo vůbec nenastaly,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Na závěry o tom, jestli by se měla měnit konkrétní bezpečností pravidla, je podle něj ale ještě brzy. „Musí dojít k nějaké analýze, výměně názorů a zkušeností. Potom budeme říkat, co by se mělo nebo nemělo změnit, případně jak,“ řekl.

Vystrčil v pondělí potvrdil, že o incidentu v horní komoře byl okamžitě informován. Další kroky podle něj závisí na policii a kanceláři Senátu.

„Myslím si, že v tuto chvíli je nutné zůstat v klidu, uvědomit si, že nedošlo k ohrožení nebo k něčemu velmi nebezpečnému. Samozřejmě k pochybení došlo, to je jasné. Teď to je ale věc Policie České republiky,“ uvedl s tím, že bližší informace o práci policie nemůže sdělit.

Hlavní slovo by v případě změn měla zmiňovaná Ochranná služba Policie ČR. Uvedla to mluvčí Sněmovny Martina Lustigová. V podobném duchu se vyjádřila i mluvčí horní komory Lada Faldynová. „Pro Kancelář Senátu je bezpečnost klíčová, vedoucí Kanceláře Senátu Radek Jiránek jedná v součinnosti s ochrannou službou,“ řekla.

Doporučované