Hlavní obsah

Klíšťových onemocnění rychle přibývá. Počty případů podle odborníků porostou

Foto: Profimedia.cz

Nejvíc nakažených klíšťovými onemocněními přibývá o letních prázdninách. Ilustrační fotografie.

Případů klíšťových onemocnění je nejvíce za posledních deset let. Lymská borelióza se do konce července projevila u 1938 lidí, což je přibližně o polovinu více než ve stejném období loni. Další nárůst odborníci očekávají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co stojí za letošním velkým počtem případů nemocí přenášených klíšťaty? A padnou ke konci roku rekordní čísla počtu nakažených? Podle odborníků se nejedná o skokový nárůst, který by byl velkým problémem pouze o letních prázdninách. Očekávají, že se další případy ještě objeví. Letošních 1938 případů boreliózy je nejvíc za posledních deset let.

„Sčítání nakažených probíhá každý měsíc. Neznamená to, že když se do července objevilo tolik případů, tak teď už nebudou. Naopak. Další nárůst onemocnění boreliózou bychom měli očekávat v podzimních a zimních měsících,“ řekla pro Seznam Zprávy primářka Kliniky infekčních onemocnění Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová.

„Případy klíšťových onemocnění hodně kolísají. Záleží na počasí, na tom, kolik klíšťat přežilo zimu. Jelikož letošní zima nebyla tolik mrazivá, tak ani nevymrzlo tolik savců, kteří klíšťata přenášejí,“ říká primář Infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Aleš Chrdle.

Vlhké biotopy domovem pro klíšťata

Podle průzkumu českých vědců se více klíšťat nachází v městských parcích než lesích. „Faktorů přenášení je mnoho, ale většina klíšťat je nejvíce aktivní při teplu a vlhku. Rozšiřují se z oblasti vodních toků do vyšších nadmořských výšek a parků,“ popisuje Roháčová.

Střední Evropa se řadí mezi lokalitu s nejvyšším výskytem onemocnění boreliózou kvůli velkému množství listnatých a jehličnatých porostů, kde se klíšťata nejraději shromažďují.

Ochrana a léčba klíšťových onemocnění

Odborníci lidem doporučují, aby se před vstupem do míst s výskytem klíšťat dostatečně chránili. „Nejúčinnější ochranou je oblečení s dlouhým rukávem a použití repelentu. Po příchodu domů z přírody by se měl člověk vždy důkladně zkontrolovat, osprchovat a převléknout se. Proti encefalitidě je možné se očkovat. Lidem nad 50 let očkování hradí zdravotní pojišťovna,“ vysvětluje lékař Chrdle.

Foto: Seznam Zprávy

Index aktivity klíštěte.

„Boreliózou nebo klíšťovou encefalitidou se může nakazit kdokoli. Nejčastěji houbaři, kteří tráví hodně času v lese. Ale vzácné případy byly i u kojenců. V březnu a dubnu jsme u nás zaznamenali okolo desítek pacientů, kteří onemocněli klíšťovou encefalitidou. Podobně je to také u boreliózy,“ popisuje Roháčová, jaký je stav pacientů na Bulovce.

Nemocnice v Českých Budějovicích od začátku roku zaregistrovala přibližně 20 klíšťových onemocnění. „Ambulantně řešíme malé závady. Ale pozdnější formy boreliózy, jako zánět mozkových blan nebo obrna, hospitalizujeme,“ přidává se Chrdle.

Lymská borelióza je infekční zánětlivé onemocnění, které způsobují bakterie. Přenašeči jsou zejména infikovaná klíšťata, která se většinou přichytí na divoce žijící zvěř či psy. Klíšťovou encefalitidu vyvolává virus a na rozdíl od boreliózy se nedá léčit antibiotiky. Lze pouze mírnit její příznaky.

Doporučované