Hlavní obsah

Kauza Leopolda Hilsnera se znovu otevírat nebude

Foto: wikimedia

Leopold Hilsner na dobové kresbě.

Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Olomouci potvrdilo v přezkumu postup jihlavského žalobce, který návrh na obnovu řízení zamítl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Více než sto let stará kauza židovského mladíka Leopolda Hilsnera, odsouzeného k trestu smrti za vraždu Anežky Hrůzové a Marie Klímové, se otevírat nebude. Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Olomouci potvrdilo v přezkumu postup jihlavského žalobce, který návrh na obnovu řízení zamítl.

Podle žalobců neexistuje žádný nový důkaz ani žádná nová skutečnost, které by podání návrhu na obnovu řízení odůvodňovaly. Vyplývá to z rozhodnutí VSZ v Olomouci, které má ČTK k dispozici.

Krajské státní zastupitelství v Jihlavě nepovolilo znovuotevření kauzy už loni v červnu. Případem se však žalobce znovu zabýval poté, co mu VSZ v Olomouci nařídilo na základě nových informací podnět k přezkoumání rozsudku znovu prověřit. Žalobce však nakonec dospěl ke stejnému závěru.

Jeho postup tento týden posvětilo VSZ v Olomouci. Podle státní zástupkyně Petry Duškové provedeným dohledem nebylo v přezkoumávaném postupu jihlavského státního zástupce zjištěno žádné pochybení. Po prostudování podnětu dospěl k závěru, že neexistuje žádný nový důkaz ani žádná nová skutečnost, které by odůvodňovaly podání návrhu na obnovu řízení, uvedla žalobkyně. Poukázala přitom na to, že žalobce pečlivě prostudoval řadu archivních spisů včetně například materiálu někdejší četnické stanice v obci Polná, které se k případu Leopolda Hilsnera vztahují.

O obnovu řízení v případu vraždy Hrůzové požádal loni v únoru advokát Lubomír Müller. Svůj podnět opřel o archivní materiály, které tehdejší soudy neměly k dispozici, a viděl v nich šanci zbavit Hilsnera viny.

Kontext

Je to málo známý příběh, který v mnohém připomíná hilsneriádu. Výkvět místní společnosti, který přerostl v dav, unesl Lea Franka z věznice a oběsil ho na větvi dubu. Vzkaz byl jasný: My na Jihu se nenecháme koupit bohatými Židy!

Související témata:
Hilsneriáda

Doporučované