Hlavní obsah

Digitalizace po česku. Obce dostaly počítače, které nejdou zapojit do zásuvky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Část nových počítačů, které mají úředníkům pomoci s přechodem na digitalizované stavební řízení, přišlo se špatnými koncovkami u nabíječek. Místo českých zástrček dorazily s koncovkami pro britskou síť. V Česku jsou nepoužitelné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Tak já myslím, že ta akce je perfektně připravená…,“ konstatuje ironicky místostarosta Poděbrad Ladislav Langr s poukazem na sedm notebooků, které jim dorazily v rámci blížící se digitalizace stavebního řízení.

Všechny totiž přišly s nabíječkami se zástrčkou určenou pro síť ve Velké Británii s typickými hranatými kolíky namísto kulatých. V České republice jsou nepoužitelné.

V Praze si raději nabíječky koupili sami

„Reklamovali jsme je a máme přislíbeno, že do týdne bude sjednaná náprava,“ popisuje místostarosta v Poděbradech. Není si ale jistý, jestli se všechno zvládne vyřešit do ostrého startu digitalizace, který má přijít se začátkem července.

Stejný problém se špatnými nabíječkami řešili i na Praze 1. Seznam Zprávám to potvrdila mluvčí Karolína Šnejdarová. Ovšem úředníci se rozhodli, že si nabíječky zajistí sami.

I do Semil dorazilo už během minulého týdne deset nových počítačů a opět všechny se špatnými nabíječkami. „Zatím řešíme nabíjení přes dokovací panel. Samotný napájecí kabel bude řešit odbor, až bude čas,“ popisuje David Pražák, poslanec za Hnutí ANO a místostarosta v Semilech.

„Kouzlo bylo v tom, že se všechno dělalo centralizovaně přes Ministerstvo pro místní rozvoj. A ti teď dodali tohle. Už jen ten paradox, že je to na poslední chvíli a ještě toto,“ povzdechl si Pražák.

Od července, tedy od příštího týdne, mají stavební úřady přejít z papírového řízení na zcela digitální.

Z reakcí měst je patrné, že špatné nabíječky jsou poslední detail, který ovšem podtrhuje obecnou nervozitu úředníků ohledně ostrého startu digitalizace.

Už dřív Seznam Zprávy popsaly, že úředníci si nejsou jistí s prací v novém online prostředí. Ještě koncem května popisovali, že na osahání systému nemají dostatek času.

„Nevím, co ten systém umí, jak pracuje, nemám si ho kde vyzkoušet. Uvítala bych alespoň nějakou demoverzi,“ uvedla třeba vedoucí úřednice stavebního úřadu na Praze 12.

Ministerstvo: Dodavatel zjednal nápravu

Podle mluvčího Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Petra Waleczka se problém s nesprávnou zástrčkou objevil u prvních dodávek IT vybavení.

„Předpokládáme, že došlo k omylu při kompletování sad. Jakmile dodavatel nedostatek zjistil, zjednal nápravu. Už dodané kabely vyměnil a další dodávky byly se správným kabelem,“ popisuje Waleczko.

Dodává, že podle informací ministerstva by v tuto chvíli neměl žádný úřad mít kabel s britskou zástrčkou.

Celkově se podařilo podle MMR dodat techniku na víc než polovinu úřadů. „Přesný počet doručených balíčků IT techniky nemáme k dispozici. Bohužel ne všechny úřady s dodavateli plně spolupracují ohledně sjednání termínu a místa převzetí. Občas nedojde k okamžitému podpisu předávacího protokolu,“ vysvětluje Waleczko, proč není možné uvést přesný počet.

Po vydání článku ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) na sociální platformě X zveřejnil, že problém špatných koncovek se týkal méně než 8 procent úřadů z 600, kterým se technika dodává, a konkrétně zmínil, že celkově jde o 4500 notebooků a 9000 monitorů.

Spokojený vedoucí stavebního úřadu v Jičíně pózuje s nově došlou kompletní a fungující technikou včetně českých koncovek.

Mluvčí zároveň zdůrazňuje, že nové IT vybavení není nutnou podmínkou ke spuštění digitálního stavebního řízení. „Informační systém pro úředníky je možné používat na stávajících počítačích úřadů,“ říká Waleczko.

Zároveň ale MMR na svých stránkách popisuje, že podstatnou součástí digitalizace stavebního řízení je i zajištění plně funkčního vybavení stavebních úřadů. Z Národního plánu obnovy vyčlenilo na techniku více než 213 milionů korun a před samotným vypsáním výzvy oslovilo všechny stavební úřady s interaktivním dotazníkem. Dopředu avizovalo, že techniku bude dodávat během června.

Bartoš: Vše se zvládne

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš už dříve pro Seznam Zprávy popsal, že z jeho pohledu se přechod na digitalizaci zvládne.

„Slyšel jsem návrhy, že by měl být termín posunutý. Nechci to bagatelizovat, ale přirovnám to k době, kdy jsem dělal zkoušku na vysoké škole. Čím víc se blížil termín, tím víc člověk uvažuje o odkladu, protože si říká, že později to bude umět lépe. Ze zkušenosti ale vím, že když jsem si ten termín posunul, získaný čas jsem stejně k učení nevyužil. Jsem přesvědčený, že kdyby náběh zákona byl třeba od 1. ledna, tak nervozita je úplně stejná,“ uvedl Bartoš.

Britské napájení

Velká Británie používá zástrčku typu G, která je rozpoznatelná svým obdélníkovým průřezem a trojicí kolíků. Jedná se o tzv. British standard BS 1363. Tento typ elektrické zásuvky se používá i v celé řadě dalších destinací. Jde například o Maledivy, Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty nebo Seychely.

Foto: wikimedia

Britská vidlice.

Například turisté, kteří jedou do Británie, používají cestovní adaptéry na anglickou zásuvku. Cestovní adaptér umožňuje bezpečné připojení všech 2pólových a 3pólových zařízení z Evropy v zemích s takzvaným UK standardem. Základní stojí okolo 150 korun.

Aktualizace: Článek jsem doplnili o informaci od ministra Ivana Bartoše.

Doporučované