Hlavní obsah

Andrej Babiš se procesu roku nebude vyhýbat. Svědčit dorazí i jeho syn

Video: Opoziční poslanec Babiš odpovídá na otázky, zda a jak se osobně účastní soudního líčení, kde je obžalován z napomáhání při dotačním podvodu.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy položily obžalovanému poslanci několik otázek týkajících se jeho účasti při soudním líčení ke kauze podezření z dotačního podvodu na Čapím hnízdě. „Proces roku“ začíná příští pondělí, krátce před komunálními volby.

Článek

Týden předtím, než začne pražský městský soud projednávat kauzu Čapí hnízdo, potvrdil jeden ze dvou obžalovaných Andrej Babiš, že se procesu bude účastnit.

První veřejné Babišovo prohlášení, že k soudu chodit bude, získaly Seznam Zprávy v pondělí ráno v rozhovoru přímo od obžalovaného na čerpací stanici v Průhonicích, kterou provozuje jedna z firem holdingu Agrofert.

„Samozřejmě,“ odpověděl na přímou otázku Seznam Zpráv (celé vyjádření Andreje Babiše si můžete pustit ve videu v úvodu textu), přičemž v další odpovědi uvedl, že jeho účast se bude řídit požadavky soudce.

Babišův obhájce Michael Bartončík pak na další dotazy redakce odpovědi obžalovaného na účast u soudu doplnil: „V zásadě podle požadavku soudu a podle toho, jak se bude vyvíjet dokazování, kdy bude účast nutná a navíc kdy bude chtít vyvíjet sám vlastní procesní aktivitu. Třeba u vyjádření k důkazům je jeho účast nezbytná,“ řekl Bartončík.

Bývalý premiér Babiš v případu čelí obžalobě z napomáhání k dotačnímu podvodu, jehož cílem bylo získat dotaci téměř 50 milionů korun na stavbu multifunkčního centra u středočeských Olbramovic. Dotace byla určena malým a středním podnikům, ale Babiš a spoluobžalovaná manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová) podle žalobců před úřady účelově zakrývali, že skutečným žadatelem je obří holding Agrofert.

Soudce Jan Šott, který bude kauzu řešit, nařídil první jednání na příští pondělí 12. září, tedy jen deset dní před komunálními volbami. Na soudní líčení si zadal největší místnost pražského městského soudu.

První den jednání se přitom očekává, že státní zástupce Jaroslav Šaroch přečte obžalobu, poté dostanou Babiš a Mayerová prostor se k ní vyjádřit.

Oba dlouhodobě vinu odmítají. Advokát Josef Bartončík, který Mayerovou zastupuje, uvedl, že i jeho klientka se bude jednání účastnit. „Myslím si, že tam bude chtít být každý den,“ řekl.

Kdo bude vypovídat u soudu?

V dalších dnech procesu budou vypovídat svědci. „Na první týden hlavního líčení je voláno přibližně 18 svědků,“ uvedl mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Podle informací Seznam Zpráv byli přitom pozváni například členové Babišovy rodiny nebo svědkové, kteří byli původně v kauze také obviněni, ale žalobce jejich stíhání později zastavil. Pozván je například poslanec ANO Jaroslav Faltýnek.

Advokáti obžalovaných uvedli, že pozvána ke svědectví byla Babišova manželka Monika, jeho dvě děti Andrej Babiš mladší a Adriana Bobeková a také Babišův švagr Martin Herodes.

Andrej Babiš mladší, o jehož svědectví se žalobce v obžalobě opírá, Seznam Zprávám sdělil, že je k soudu předvolán na 16. záři. „Potvrzuji, že přijedu,“ napsal.

Vypovídat by měl v prvním týdnu také soudní znalec Vítězslav Hálek, který zpracoval posudek v této kauze, ale i ve druhém případu týkajícím se Čapího hnízda, v němž policie řešila případ reklamy a možných daňových úniků na této farmě. Tuto kauzu v červenci policie odložila a její postup zkoumá Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Soudce Šott však bude muset na samém počátku procesu s Babišem a Mayerovou projednat také podnět, který Babiš v případu podal. Obžalovaný bývalý premiér chce, aby soudce navrhl Nejvyššímu soudu, ať rozhodne o vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Tímto podnětem se Babiš značí zpochybnit způsob, jímž byl letos v březnu vydán v Poslanecké sněmovně k trestnímu stíhání.

Podle názoru Babišova advokáta nebyl jeho klient vydán poslanci v souladu s ústavou a jednacím řádem Sněmovny. „My trváme na tom, že to tak nebylo,“ uvedl Bartončík.

Pro vysvětlení: Andrej Babiš byl letos v březnu opětovně vydán poslanci k trestnímu stíhání, avšak podle stejné žádosti, kterou už vyšetřovatelé poslali do Sněmovny v roce 2017. Jenže letos v březnu už v kauze nebylo obviněno jedenáct lidí jako v roce 2017, ale pouze dva. Popis skutku v žádosti o vydání se tak podle Babišova advokáta výrazně liší od toho, jak čin nakonec popsal v obžalobě státní zástupce Jaroslav Šaroch.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Babiš už jednou Nejvyšší soud na tento problém upozornil, jenže ten letos na jaře uvedl, že podnět má řešit právě stanovený soudce případu Šott.

„Nejvyšší soud až podle trestního řádu může jako jediný o tom rozhodnout, tak meritorně nerozhodl. Takže žádáme znovu, zda to vydání bylo v souladu s ústavou, jednacím řádem Sněmovny,“ zdůvodnil advokát Bartončík, proč byl podnět podán znovu.

„Soud se k tomuto podnětu vyjádří v hlavním líčení,“ uvedl pak mluvčí soudu Wenig.

V případu Čapího hnízda detektivové několik let prověřovali podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo tuto dotaci inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované