Hlavní obsah

Justiční odbory vyhlásí stávku, pokud nedosáhnou dohody o zvýšení platů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek k možné stávce už dříve uvedl, že by vůči vládě byla vážným signálem. Dodal, že nespokojenost zaměstnanců chápe, ale že jeho ministerstvo peníze pro navýšení platů nemá.

Článek

Justiční odbory vyhlásí jednodenní výstražnou stávku zaměstnanců soudů, pokud se ve čtvrtek s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) nedohodnou na zvýšení platů. Požadují navýšení o 15 procent a také souhlas s vytvořením nových platových tabulek pouze pro justici, které budou oddělené od tabulek ostatních státních zaměstnanců. Na dotaz ČTK to v úterý uvedla předsedkyně Odborového svazu justice Anna Pospíšilová.

Čtvrteční schůzku se zástupci odborů ohledně odměňování zaměstnanců soudů inicioval ministr Blažek. Novinářům minulý týden řekl, že jeho jednání s Ministerstvem financí o penězích pro justiční personál uvázlo na mrtvém bodě a že ve vládě není vůle platy zvýšit.

„Od pana ministra jsem to, že by vláda nechtěla peníze navyšovat, zatím neslyšela. Pokud se nedomluvíme, vyhlásíme po jednání výstražnou stávku. Zatím jednodenní a případně ji budeme stupňovat,“ uvedla Pospíšilová. Termín případné stávky plánuje oznámit až po čtvrtečním jednání, podle ní by ale nastala v nejbližší době.

Zapojení do stávky už podle odborářky přislíbili zaměstnanci všech soudů kromě jediného. „Nechce se nám. Jsme tady pro lidi, abychom jim pomáhali v jejich problémech. Ale lidé nás musí pochopit,“ uvedla Pospíšilová. Stávka by podle ní vypadala tak, že by justiční personál vůbec nepřišel do zaměstnání, a jeho práce by se tak zastavila. Zmínila, že by to ohrozilo jak rozhodování o vazbách v trestních věcech, tak i výkony rozhodnutí například o odebírání dětí nebo ohledně domácího násilí.

Představitelé justice poukazují na platové podhodnocení zaměstnanců soudů dlouhodobě. Pracovníci odcházejí za lepšími výdělky jinam. Soudcovská unie i jednotlivé soudy už dříve vzkázaly, že případnou stávku podpoří. Soudci podle Listiny základních práv a svobod stávkovat nemohou.

Skutečný průměrný plat zaměstnanců soudů činil v roce 2021 podle ministerstva 32 800 korun. V roce 2022 vzrostl na 34 806 Kč a loni na 36 916 Kč. Průměrná mzda v Česku přitom loni dosáhla 43 341 korun. Místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk loni u Ministerstva financí vyjednal, že zaměstnanci soudů dostali přidáno v průměru 1500 až 1700 korun hrubého měsíčně. Součástí dohody je to, že platy budou nadále růst a v roce 2025 dosáhnou výše průměrného platu ve veřejné sféře bez započítání platů učitelů a ozbrojených složek.

Ministerstvo spravedlnosti chce požádat vládu o mimořádné navýšení letošního rozpočtu ve výši přes 1,7 miliardy korun pro justici. Z této částky má jít 80,2 milionu na platy justičních úředníků. Úřad upozornil na to, že jsou „enormně zatížení“.

Doporučované