Hlavní obsah

Sirupy pro děti stále chybí. Lékárníky Válek zase rozčílil

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Menší lékárny se cítí znevýhodněné, protože se nemohou dostat ke všem lékům. Ilustrační foto.

Tablety penicilinu se postupně dostávají i do menších lékáren. Nejde ale o slibovaných 20 balení, zjistily Seznam Zprávy. Lékárníci si také stěžují, že stále chybí antibiotické sirupy pro děti.

Článek

V úterý dopoledne je v lékárně ve středočeských Libčicích nad Vltavou frmol.

Pacienti sem míří s recepty, ale i s čísly objednávek. Zdejší lékárna funguje zároveň jako výdejna, některé léky sem tak dovážejí z mateřské provozovny ve Staré Boleslavi.

„Vzal bych si ještě jeden penicilin,“ úkoluje lékárnici starší muž, který by si rád koupil i antibiotikum, protože ví, že se dá těžko sehnat.

„Ale penicilin je na předpis, ten vám prodat jen tak nemůžu,“ nepotěší ho Věra Halfarová.

„A máte ho vůbec?“ vyzvídá muž.

„Pár krabiček ano,“ slyší.

Ve vzácných chvílích, kdy se za výlohou neobjeví další zákazník, popisuje Halfarová nedostatkové dodávky i mně. „Jenom pět kousků,“ upozorňuje, že rozhodně nešlo o 20 balení, která měla teoreticky vycházet na každou lékárnu. Stejně jsou na tom prý i jinde.

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

„Zaplaťpánbůh, že můžeme udělat rezervace alespoň v Boleslavi,“ říká lékárnice Věra Halfarová, že díky tomu se k lékům dostanou i pacienti ve výdejně v Libčicích.

Sirupy ani na příděl

Cestou po středočeských obcích, v nichž funguje alespoň jedna lékárna, se její slova potvrzují.

Menší zásilky penicilinu obdrželi například v Klecanech nebo Kralupech nad Vltavou. Ani tam ale rozhodně nešlo o desítky balení, jak zaznělo na páteční tiskové konferenci pořádané Ministerstvem zdravotnictví.

Problémem stále zůstává nedostatek penicilinových sirupů pro děti. „Máme jakž takž ostatní antibiotika, ale peniciliny nejsou,“ přiznává Ilona Kosařová z Roztok u Prahy.

„Nedostáváme, co máme,“ stěžuje si Eva Koukalová, která vede jedinou lékárnu v Odoleně Vodě. „Jako malé lékárny jsme znevýhodněné, protože nemůžeme objednat od všech distributorů. Přišla nám tak jen dvě balení sirupů,“ vadí jí nerovnoměrné postavení oproti řetězcům.

„Na některé se dostane víc, na některé méně. Část ale stále nedostala nic,“ říká šéf Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Lékárnici Evě Koukalové se nelíbí, že velké lékárny jsou oproti těm malým zvýhodňované.

Je to přitom sotva měsíc, co lékárníkům s Ministerstvem zdravotnictví došla trpělivost. V Příbrami dokonce jedna odkazovala pacienty, aby se stížnostmi na léky, ke kterým se nemohou dostat, volali na ministerstvo a Úřad vlády.

Tentokrát je dopálilo, že ministr Vlastimil Válek (TOP 09) v rozhovoru pro Seznam Zprávy otevřeně podpořil dva lékárnické řetězce, kam poslal pacienty. „Tam vám jistě řeknou, že ten lék mají, tak jako ho vždy měli. A nemáte problém,“ prohlásil v pořadu Ptám se já.

To si ale lékárníci vykládají jako další políček, který jen zvyšuje tlak v  konkurenčním boji. „Bereme to jako likvidaci malých lékáren,“ zlobí se Koukalová.

Zástupci samostatných lékáren proto Válkovi dokonce za protežování řetězových lékáren pohrozili podáním podnětu k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.

„Postup jsme si vyhodnotili jako neetický. Sbíráme materiály a zvažujeme, jestli podnět podáme,“ potvrdil Hampel, co už dříve napsal na sociální síť X.

Nezávislé lékárny se totiž cítí pod stále větším tlakem od velké konkurence. V malých obcích jsou ale pro část lidí jedinou možností, jak se snadno dostat ke svému léku. Pokud by skončila třeba ta v Libčicích, místo pár desítek metrů by to od praktika měli zdejší pacienti pro léky přes deset kilometrů.

Doporučované