Hlavní obsah

„Vězni nikam nezmizí…“ Přeplněné věznice nemají peníze ani dozorce

Foto: vscr.cz

Vězeňské službě schází přibližně 700 dozorců.

Vězeňská služba se kvůli škrtům v rozpočtu potýká s nedostatkem financí na platy zaměstnanců i výdaje na stravování vězňů. Absence prostředků se odráží i na špatné personální situaci, aktuálně přitom věznicím chybí 700 dozorců.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo spravedlnosti zažádalo vládu o navýšení rozpočtu Vězeňské služby o 1,2 miliardy korun. Důvodem je nedostatek financí na platy zaměstnanců, ale například i na potraviny pro vězně. Nedostatek dozorců vykrývají přesčasy a převelováním příslušníků z jiných věznic, kde není situace tak kritická.

„V tenhle moment mohu říci, že jsme na hraně. Rozhodně zatím nejsme za hranou, takže základní bezpečnost ohrožená není, a pokud by byla, tak pak nastupují úplně jiné instituty, jako třeba spolupráce s policií. Tam ještě v tuto chvíli nejsme. Nicméně v některých organizačních jednotkách už by to tak bylo, pakliže bychom tam neposílali výpomoci z jiných věznic,“ říká Jaroslav Myšička, ekonomický náměstek generálního ředitele Vězeňské služby.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje důvody, proč se nedaří nabírat dostatečný počet nových dozorců, i to, k jakým opatřením musela Vězeňská služba aktuálně přistoupit.

Ministerstvo spravedlnosti v minulém týdnu zažádalo o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. Ve kterých oblastech aktuálně pociťujete největší nedostatek financí?

Nejvíc peněz nám schází v platech, a to ať už ve služebních příjmech příslušníků a civilních zaměstnanců, tak i dohodářů, na kterých máme z velké většiny postavené poskytování zdravotní péče.

A poslední kategorií, kde nám chybí peníze, které se také počítají do platů, jsou vězněné osoby. Jelikož my zabezpečujeme provoz našich organizačních jednotek i prostřednictvím zaměstnávání vězňů ve vnitřní režii, což se týká přibližně 2500 vězňů, a ti se také platí ze státního rozpočtu. Zároveň tím ale státnímu rozpočtu šetříme nemalé prostředky.

A když budeme trochu konkrétnější, jak se finanční deficit odráží na každodenním fungování a provozu věznic?

My ten provoz musíme tak jako tak zabezpečit. Nemůžeme si dovolit nic ošidit. Přijali jsme řadu úsporných opatření a věznice si teď skutečně hrají s každou hodinou práce lékaře, s každou hodinou práce vězňů i s každou hodinou přesčasů v případě příslušníků. Nicméně i přesto vidíme, že vyjít s těmi penězi do konce roku bude velmi problematické, ne-li nemožné.

Omezovat činnosti prakticky nemůžeme. V tom se třeba trochu lišíme od policie, protože teoreticky, pokud budou policii chybět příslušníci, nepošle například hlídku do konkrétní ulice. Kdežto my ta strážní a dozorčí stanoviště musíme obsadit, protože vězni nikam nezmizí.

Foto: Vězeňská služba České republiky.

Jaroslav Myšička, náměstek generálního ředitele VS ČR.

„Jsme na hraně“

Promítá se nedostatek financí nějakým způsobem i do bezpečnostních opatření ve věznicích, ještě s přihlédnutím k poměrně kritické personální situaci?

V tenhle moment mohu říci, že jsme možná někde na hraně, ale rozhodně nejsme za hranou, takže základní bezpečnost ohrožená není. Nicméně v některých organizačních jednotkách už by to tak bylo, pakliže bychom tam neposílali výpomoci z jiných věznic.

Typicky třeba na Pankráci, kam aktuálně vysílá své příslušníky asi pět organizačních jednotek, protože kdyby tam nejezdili vypomáhat kolegové odjinud, už by byl velký problém zajistit zejména eskortní činnost. V pankrácké věznici je ta situace nicméně určitě nejhorší, ale znovu říkám, neznamená to, že je ta věznice paralyzovaná.

Zmínil jste ale, že v současně době se pohybujete na hraně. Pokud se nepodaří navýšit rozpočet pro letošní rok, kdy skutečně narazíte na limit, který už nebude dál únosný?

Jestli myslíte finanční limit, tak v tuto chvíli se bavíme třeba o říjnu, listopadu.

V pankrácké věznici se nyní kvůli nedostatku dozorců dokonce uvažuje o dočasném uzavření detenčního ústavu a do služby tam byli povoláni i příslušníci, kteří teprve procházejí odbornou přípravou. Dá se říci, kolik zaměstnanců Vězeňské službě celkově schází?

V tuto chvíli se bavíme o 930 lidech celkem. Je to přes 700 příslušníků a kolem 200 civilních zaměstnanců. U příslušníků je ta neobsazenost už momentálně někde na 10 procentech.

Druhou část rozhovoru přinesou Seznam Zprávy v následujících dnech. Mimo jiné bude o tom, jak obtížné je přilákat mladé lidi k práci dozorce, která s sebou nese mnohá omezení.

Doporučované