Hlavní obsah

Jinde to funguje, jen Češi revoltují, píší čtenáři k zálohování PET lahví

Foto: Dragan Mujan, Shutterstock.com

V zahraničí systém zálohování PET lahví a plechovek funguje již teď. Dočkáme se něčeho takového i u nás? (Ilustrační foto)

Ministr životního prostředí Petr Hladík chce zavést, podobně jako v Německu a na Slovensku, zálohy na PET lahve a plechovky. Proti tomu se ovšem staví některé obce a kraje. Čtenáři SZ diskutují, jestli má takový systém smysl.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů zajímavé názory z diskuzí u článků o zavedení zálohy čtyři koruny na plastové lahve a plechovky, kterou by rádo prosadilo Ministerstvo životního prostředí.

Martin Kříž: Prázdná petlahev nebo plechovka je prostě odpadek. A já nebudu nosit do obchodu odpadky. Něco jiného je obal, který se opakovaně použije, tam tomu naprosto rozumím.

  • Ivo Furthner (reaguje): On vás nikdo nenutí to nosit zpět. Vy si prostě zaplatíte za to, že to zpět nevrátíte. U skla se taky rozhodnete, zda to vrátíte nebo nesete ten poplatek a hodíte to třeba do odpadu na sklo.

Pavel Sladovník: Lidé doma taky neměli nádoby na třídění odpadu a pak se Česko stejně stalo nejlepším třídičem odpadu v Evropě. Nechte to na lidech, poradí si. Když nebudou vracet plasty a plechovky, bude je to stát více. A zase to bude pro bezdomovce a agilní důchodce vítaná každodenní činnost, jak si přivydělat. A odpad se tak nakonec dostane tam, kam patří.

Vladimír Doležel: Vidím pozitivum v tom, že se možná omezí spotřeba balené vody. Pitná voda je v kohoutku. Nač kupoval horší v plastové lahvi, která někde půl roku stojí ve skladě nebo na nějakém dvoře na sluníčku na paletách.

Lukáš Chlad: Já stále nevím, jestli to k něčemu bude. Kdo chce dneska třídit, tak třídí, a kdo ne, tak hodí vše do směsného. To není o systému, ale o člověku, a jestli na to bude záloha, tak to stejně nevhodně nastavené jedince nepřesvědčí o tom, jak mají s PET lahvemi nakládat.

  • Petr Přísný (reaguje): Nesmysl, lenochy je potřeba potrestat v peněžence. Ve svém okolí mám dva relativně inteligentní lidi, kteří ale tvrdí, že třídění je jedno a nemají motivaci třídit. Jakmile bude petka za pár korun, tak se na to budou dívat jinak. Ano, možná budou méně kupovat plasty, ale to je vlastně cíl.

Tomáš Tomek: V malých bytech bude s místem [pro skladování PET lahví, pozn. red.] potíž. Jinak by to ale moc problémů lidem přinést nemělo. Aut by také přibýt nemělo. Ty, které obchody zásobují, budou vrácené obaly odvážet zpět. Spíš bude zajímavé, jak to zahýbe s ekonomikou obcí.

Aleš Moravec: Od počátku návrhu tohoto zálohovacího nesmyslu tvrdím jedno a totéž. Není kde skladovat nesešlápnuté PETky ani plechovky. V městských panelových bytech vůbec, na vesnicích jak kdo a jak kde. No a vykupující obchodníci si své prostory asi taky nenafouknou. Většina z menších obchodů má problém už i teď s lahvemi. Takže lidé, berme rozum do hrsti a tlačme na své poslance, aby konečně dostali rozum i oni. Vždyť je to opravdu hloupost.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Své postřehy k tématu můžete redakci Seznam Zpráv také psát na e-mail forumctenaru@sz.cz.

Roman Machala: Jako majitel firmy zabývající se zahraničním obchodem jezdím často do zahraničí a funguje to tam velmi dobře. Na špici je Skandinávie. A místní si systém pochvalují. Záloha není nijak závratná a po ulicích chodí takoví ti občané z nižších sociálních skupin s pytli plnými plechovek a PET flašek. Nejen ulice, ale i okolí měst a turistických míst se vyčistí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ prakticky nenajdete vyhozenou plechovku, či petku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a sběrači mají pěkný přivýdělek.

A co se týče vození vzduchu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ častý argument odpůrců –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ lahve i plechovky se před odvozem z výkupních automatů zmačkají, nebo rozdrtí, takže se vozí to samé, jako se vozilo dnes. Než radní měst začnou něco kritizovat, měli by si o tématu něco zjistit.

Hana Novotná: Co se mě týká, po zavedení záloh výrazně omezím spotřebu PET lahví a plechovek. Na plechovky jsem přešla kvůli otravnému tahání těžkého smradlavého skla do obchodu. Tak buď obětuju pár Kč zálohy a skončí to v normálním koši nebo si to pivo nebo limču dám v hospodě. Z baráku si skladiště dělat nebudu.

Tomáš Zetocha: Zajímavé, že nikdo nezmínil možnost, že lidé částečně omezí nákup plechovek a plastových obalů. I to je jeden z bonusů. Částečně snížená poptávka znamená menší produkci.

Ján Rajčan: Pár komentářů jsem přečetl. Z nich mi vychází: „kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod“. K těm činžovním bytům asi tolik: Nemáte kde dvě až tři petky skladovat? Cestou z domu ji nepošlapanou i s vrchnáčkem odložte před domem, nová třída sběračů si je ráda posbírá a zpeněží. V duchu vám poděkuje.

Jan Kliner: Záloha na plast vadí, záloha na sklo ne? Není to zase jenom klasická česká revolta proti všemu novému?

Doporučované