Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Jen šťouchání, tvrdí muž obžalovaný z napadení Ukrajinek na Plzeňsku

Foto: Seznam Zprávy

Obžalovaný Zdeněk Holzknecht

Plzeňský okresní soud začal projednávat napadení dvou Ukrajinek v Plasech na Plzeňsku. „Žádné vulgarity, žádné údery. Jen pošťuchování,“ uvedl majitel autodromu, kterému hrozí až pět let vězení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jedna událost, dva různé příběhy. Obě strany se shodly pouze na tom, že devětačtyřicetiletý kolotočář Zdeněk Holzknecht byl 13. 8. 2023 kolem osmé hodiny večer na pouti v Plasech, kde zajel s přívěsem na cyklostezku, aby mohl složit atrakce. Na obrubníku však seděly dvě Ukrajinky s dětmi. Pětačtyřicetiletá T. T. z Kyjevské oblasti a pětatřicetiletá L. K.z Oděské oblasti.

Zdeněk Holzknecht prý nemohl projet, vystoupil z auta – a další průběh událostí popisuje každá strana jinak.

Obžaloba: Nadávky i údery do tváře

„Obviněný vystoupil z vozidla a poté, co zjistil, že jsou to Ukrajinky, křičel na ně ukrajinský svině, ukrajinský k*rvy, ukrajinské štětky, vypadněte. Následně přišel k poškozeným a bezdůvodně nejméně třikrát udeřil otevřenou dlaní do obličeje T. T., dále ji chytil za vlasy a tahal je za ně, až jí vytrhl chomáč,“ četla z textu obžaloby státní zástupkyně Marie Čechová.

„Poté ji vzal za tričko a zvedl ji ze země. Obžalované se ale podařilo obviněného odstrčit, šla k jeho vozidlu, sedla si dovnitř a vzala mu klíče od vozidla, aby nemohl odjet. Obviněný ji znovu zatahal za vlasy a triko, aby jí dostal z vozidla. V tu chvíli k němu zezadu přišla L. K., chytla obviněného za triko a udeřila ho do zad a do krku. Na což obviněný zareagoval tím, že ji nejméně dvakrát udeřil rukou zavřenou v pěst do obličeje. Žena upadla na trávník a zůstala bezvládně ležet,“ uvedla státní zástupkyně.

Polámaný obličej

Poškozená L. K. utrpěla podle lékařské zprávy zlomeninu nosních kůstek, zlomeninu lícní kosti a zlomeninu přední stěny čelistní dutiny.

Podle státní zástupkyně se Zdeněk Holzknecht dopustil trestného činu výtržnictví, ublížení na zdraví a nově přidala ještě trestný čin násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Za to mu hrozí pět let vězení.

Obhájce naopak navrhl zastavení trestního stíhání a odmítl dohodu o vině a trestu. Jeho klient je prý nevinný. Ve výpovědi, která trvala zhruba hodinu a půl, Holzknecht popsal svou verzi událostí. Vulgarity i jakékoliv údery proti ženám odmítl.

„Já jsem vyšel z auta, řekl jim, že potřebuju projet. Ony na mě křičely. Vůbec nevím co. Podle intonace to byly nadávky. Také jsem prohodil nějakou nadávku: ‚Blbý Ukrajinky, běžte na stranu‘,“ řekl devětačtyřicetiletý provozovatel autodromu a dětského vláčku.

„Vznikl verbální konflikt z jejich strany. Jedna ani druhá strana jsme si nerozuměli jazykově. Zdálo se mi, že byly ženy v podnapilém stavu. Začalo šťouchání. Najednou se otočím a silnější paní mi seděla v autě.“

Holzknecht si to vyhodnotil tak, že mu s ním chtěla odjet a vozidlo ukrást.

„Tak jsem se jí snažil z auta vytáhnout. V tom do toho přišly tři až čtyři osoby. Já je neznám, asi pracovníci od atrakcí. Jeden z nich vlezl do auta, vytrhl jí ty klíče z ruky a ty mi odnesl. Ta mladší paní mi dávala pěstí zezadu do krku.“

Pak se prý jen otočil a viděl jednu z žen na zemi.

„Paní ležela o dva metry za mnou na trávě. Ta paní byla asi v bezvědomí. Byli tam lidé, ti zavolali záchranku a policii, a když jsem viděl, že je o ni postaráno, tak jsem s autem odjel k atrakcím, kde jsem počkal na policii,“ sdělil soudu.

Proč zůstala po incidentu L. K. ležet v bezvědomí na zemi, to prý neví.

„Já jsem se otočil, koukám, jak paní leží dva metry na trávě. Jak se tam dostala, nevím. Já jsem měl mlhu před očima. Já jsem myslel, že asi zakopla a spadla,“ odpověděl na otázku státní zástupkyně.

Holzknecht má za to, že incident vznikl proto, že ženy byly pod vlivem alkoholu.

„Měly tam flašku od vodky a Friska,“ domnívá se. Jeho obhájce Pavel Moller uvedl, že mladší ukrajinská žena měla při následném lékařském vyšetření v nemocnici v krvi 2,4 promile alkoholu.

Nenávist na internetu

Státní zástupkyně se ptala obžalovaného i na jeho „tvorbu“ na internetu. Na sociální síti publikoval několik nenávistných příspěvků vůči Ukrajině. Sdílel například obrázek, kde si někdo ukrajinskou vlajkou utírá zadek.

„Za to se hluboce omlouvám. Ty články, karikatury nebo fotky jsem tam dal z důvodu, že byla taková nálada. Dnes máte strach jít ven. Lidé mají strach poslat své nezletilé děti pobavit se do centra Plzně, protože jsou tu skupinky podnapilých ukrajinských mužů. Může dojít k napadení,“ vysvětloval své příspěvky na sociální síti X.

U soudu hovořil o tom, že podporuje Ukrajinu, je prozápadní člověk a politice nerozumí.

„Chtěl jsem to vymazat, ale nešlo to. Už používám jen facebook nebo instagram a tam nic takového nemám. Starám se o sebe, svou nemocnou matku a o podnikání,“ uvedl. Prý nepožívá drogy a je abstinent.

Obě Ukrajinky žádají nemajetkovou újmu ve výši 50 tisíc korun a mladší ještě bolestné ve výši 163 tisíc. Další jednání soudu proběhne počátkem září.

Doporučované