Hlavní obsah

Jednání zrušena. Kvůli platům zapisovatelek soudci přestali pracovat

Foto: Seznam Zprávy

Stávka zasáhla soudy napříč celou republikou.

aktualizováno •

Do stávky se zapojí většina justičních zaměstnanců, oznámily odbory. Soudy zavřely podatelny a odročují jednání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ze dveří soudní síně vychází zachmuřený muž s pouty na rukou. Provází ho několik policistů. Následuje státní zástupce, advokát, tříčlenný soudní senát a nakonec zapisovatelka. Ta ještě na dveře soudní síně rychle lepí papír s nápisem: „STÁVKA – za důstojné platové ohodnocení zaměstnanců v justici.“

„Jednalo se do určité míry o neodkladnou věc,“ vysvětluje státní zástupce, proč toto dnešní jednání nebylo odročeno.

Je teprve deset hodin ráno, soudci už se ale dnes do této síně nevrátí. K rannímu jednání u Krajského soudu v Praze sehnali jedinou zapisovatelku, která byla v tu chvíli k dispozici. Další tři stání museli odročit.

„Já jsem je podpořila,“ říká o stávce justičních zaměstnanců soudkyně Eva Miláčková. „Za tu těžkou a důležitou práci dostávají skutečně málo peněz.“

Soudci podle zákona stávkovat nesmí. Bez zapisovatelek a dalších úředníků ale pracovat nemohou, a některé případy proto museli odložit na jiný termín. Jak velké zdržení nastane? „To je u každého různé, kdy najde volný termín,“ říká jeden ze soudců.

Podatelna krajského soudu je celý den zavřená a nápis „stávka“ visí také na dveřích některých jednacích síní.

Odbory justičních zaměstnanců oznámily, že do první stávky v moderní historii českého soudnictví se zapojí 90 procent zaměstnanců.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na síti X napsal, že „stávka je důsledkem oprávněného, desítky let rostoucího pocitu nedoceněnosti specifik v činnosti administrativy v justici.“

„Každého věc, kde bude pracovat“

U Městského soudu v Praze je ale situace jiná. Podatelna je otevřená a pracuje v ní několik úřednic. Proč nejsou ve stávce? „Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ shodují se.

Podle informací od personálu se dnes odročují některá jednání v trestních záležitostech, zatímco civilní běží podle plánu. Otevřeno má i studovna, kde je možné nahlížet do spisu. Někteří zaměstnanci nepřišli do práce, ale na provozu soudu to není na první pohled znát.

„Já mám na stávku jiný názor. Je každého věc, kde bude pracovat,“ říká úřednice, která chtěla zůstat v anonymitě.

V justičním areálu Na Míčánkách sídlí pět obvodních pražských soudů. Všechna okénka jednotlivých podatelen jsou zavřená a visí na nich papír s informacemi o stávce. Zavřená je dokonce i kantýna. Pouze kolky na úhradu soudních poplatků se dál prodávají. „My nejsme zaměstnanci soudu, my jsme soukromá firma,“ vysvětluje prodavačka v okénku.

Na chodbách posedává několik obžalovaných s pouty na rukou a policejním doprovodem. Na dveřích některých jednacích síní je ale bez dalšího vysvětlení nápis: ZRUŠENO.

Peníze pod průměrem

Zaměstnanci justice po čtvrtečním neúspěšném jednání s ministrem vyhlásili na středu 29. května jednodenní výstražnou stávku. Požadují zvýšení platů o 15 %. Loni měli v průměru plat 36 916 korun, zatímco průměrná mzda v Česku dosáhla 43 341 korun. Řada zaměstnanců na nižších pozicích má ale plat výrazně nižší, kolem 20 tisíc korun.

Spor se netýká platů soudců, kteří mají mzdu vysoko nad celostátním průměrem. Ústavní soud navíc tento týden rozhodl, že poslední pokus vlády o změnu výpočtu platu soudců byl protizákonný. Za letošek mají soudci nárok na zpětné dorovnání platů.

Související témata:

Doporučované