Hlavní obsah

„Je to mrtvá věc.“ Ostrá výměna kvůli platům lékařů, ve vzduchu je stávka

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Ministerstvo zdravotnictví říká, že dodržuje dohodu. Lékaři s tím nesouhlasí. Žádný kompromis se tak ohledně navyšování platů zatím nerýsuje. Mezi oběma stranami tak létají aspoň dopisy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve vzduchu visí další stávka lékařů, kteří jsou nespokojení s vyjednáváním o růstu platů a mezd. Na čtvrtek je naplánované další jednání, mezitím ale prostorem létají dopisy na obě strany. Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje, že by systém veřejného zdravotního pojištění mohl zamířit kvůli požadavkům lékařů do „obrovského deficitu“.

„Žádám Vás, abyste tyto skutečnosti bral v potaz a nežádal nesplnitelné,“ odpovídá v otevřeném dopise ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předsedovi České lékařské komory Milanu Kubkovi.

Ten žádal ministerstvo o modelaci nákladů pro nemocnice, pokud by se platy lékařů za základní pracovní dobu zvyšovaly nad rámec ministerského návrhu.

„Pro mě je obtížně pochopitelné, že pan ministr zveřejní mou věcnou žádost, která ke zveřejnění určena nebyla,“ vadí Kubkovi.

Seznam Zprávy se ptaly Ministerstva zdravotnictví, zda je připraveno k nějakému kompromisnímu řešení.

„Mantinely vyjednávání tvoří prosincová dohoda a Hegerovo memorandum. Detaily dalšího jednání nyní s dovolením nebudeme komentovat,“ napsal Seznam Zprávám zástupce mluvčího ministerstva Jan Řežábek.

Dva pohledy, žádný kompromis

Mezi Českou lékařskou komorou a Ministerstvem zdravotnictví totiž panuje zásadní neshoda na základní sazbě, od které se bude odvíjet odměňování lékařů. Přitom obě strany se loni v prosinci shodly na tom, že lékaři budou brát 1,5- až 3násobek průměrné měsíční mzdy.

Zatímco ministerstvo do výpočtu zahrnuje i osm hodin přesčasové práce týdně, profesní organizaci lékařů se takový pohled nelíbí.

„My jsme návrh ministerstva na společném jednání odmítli. Je to mrtvá věc, která je pro nás nepřijatelná, protože některým zdravotníkům by dokonce příjmy poklesly,“ říká Kubek.

„Nejde přeci stanovit platy za šestidenní pracovní týden,“ dodává.

Co se dohodlo

Část takzvaného Hegerova memoranda, na které se odkazuje dohoda podepsaná mezi lékaři, odbory, Ministerstvem zdravotnictví a VZP z 8. prosince:

„S předpokladem zvyšování efektivity zdravotnického systému a v souladu s reformními kroky bude průměrný plat lékaře v přímé úměře na dosažené kvalifikace a praxi 1,5násobku až 3násobku průměrné mzdy v národním hospodářství ČR vyhlášené ČSÚ za rok a dva roky předcházející (při dosažení podmínky limitace objemu přesčasové práce na úrovni evropského standardu, tedy maximum osm hodin přesčasové práce týdně).“

Zdroj: MZČR

Ministerstvo zdravotnictví ale připomíná, že o započtení přesčasů hovoří Hegerovo memorandum, na které se prosincová dohoda odkazuje.

„V žádném případě nejde o povinnost pracovat šest dní v týdnu. Jde pouze o implementaci tzv. Hegerova memoranda tak, jak bylo uzavřeno a jak se na něj odkazuje prosincová dohoda,“ píše ministr zdravotnictví Válek.

Návrh Ministerstva zdravotnictví pro rok 2025
praxelékařbez služebse službamiku průměru
1. rokpo škole51 359 Kč65 012 Kč1,5
3. rokpo 1. zkoušce61 123 Kč77 371 Kč1,8
6. rokpo atestaci71 972 Kč91 104 Kč2,1
...............
> 32. rokpo atestaci105 924 Kč134 080 Kč3,1
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Podle ministerstva až 50 miliard navíc

Pak se zásadně liší pohledy na to, kolik by lékař v různé fázi své kariéry vlastně měl brát peněz. Ministerstvo nabízí 1,58násobek a k tomu jednoprocentní navýšení tarifu za každý odsloužený rok do stropu 32 let.

Česká lékařská komora by ráda viděla pro každého doktora po atestaci 2,5násobek průměru.

Podle Ministerstva zdravotnictví by ale takové náklady české zdravotnictví neuneslo. Pokud by se navyšovalo podle komory a odborů, český systém zdravotního pojištění by to ministerskou matematikou stálo 40 až 50 miliard.

Na to slovy ministerstva české zdravotnictví nemá. Musela by se buď omezit zdravotní péče, zvednout daně nebo zdravotní pojištění, případně osekat náklady na úkor všech ostatních segmentů péče.

Lékaři ale už otevřeně mluví o dalším protestu, pokud jejich požadavkům ministerstvo nevyhoví. V interním průzkumu Sekce mladých lékařů ČLK vyšlo, že by znovu do nějaké protestní akce už teď šly stovky lékařů.

Doporučované