Hlavní obsah

„Je to jen názor ombudsmana,“ staví se ke kauze ředitele školy město Karviná

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Podezření proti řediteli ZŠ a MŠ Družby je sice hodně, ale město Karviná chce čekat až na případné rozhodnutí soudu.

aktualizováno •

Město Karviná se postavilo za ředitele základní školy Andrzeje Szyju, který se podle ombudsmana dopustil diskriminace a podle učitelek sexuálního obtěžování. „O jeho vině má rozhodnout soud,“ uvedl náměstek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vedení města Karviná bylo už v únoru požádáno o prošetření poměrů na základní a mateřské škole Družby. O měsíc později se náměstek primátora zodpovědný za školství Andrzej Bizoń (zvolený jako nestraník za SOCDEM) osobně setkal se čtyřmi učitelkami.

„Mluvily jsme o tom, co se na naší škole děje. Řekly jsme mu všechno o chování ředitele. Dvě a půl hodiny jsme ho nepustily a zdálo se nám, že cítí hanbu za to, co se ve škole děje,“ popsala Seznam Zprávám svůj dojem ze schůzky na radnici učitelka prvního stupně Jana Novosadová.

Náměstek učitelkám slíbil, že u nich nechá udělat „miniaudit“ zaměřený na hodnocení klimatu ve škole od nezávislé firmy. Jednalo se však o anonymní dotazník rozdaný zaměstnancům školy.

„Přestože z výsledků šetření nevyplývají žádné indicie potvrzující špatnou komunikaci vedení školy se zaměstnanci, nespravedlivé odměňování, kritiku vedení školy a jiné, dohodli jsme se se zástupci firmy, že zaměstnanci absolvují ještě interpretační workshopy, které budou spojeny s otevřenou diskuzí bez účasti vedení školy,“ napsal v květnu náměstek Bizoń advokátovi Jany Novosadové, která si právního zástupce najala kvůli laxní komunikaci s vedením města.

Čtyři kategorie učitelů

Seznam Zprávy mají k dispozici tajně pořízený záznam zmiňovaného zhruba tříapůlhodinového workshopu s pedagogy druhého stupně. Učitelé se v něm personalistům najaté firmy otevřeně svěřují s ponurou atmosférou uvnitř školy včetně nemorálního chování ředitele.

Jedna z učitelek na záznamu třeba popisuje, že ve škole jsou čtyři skupiny zaměstnanců. První, která to má s ředitelem dobré „včetně intimní stránky“, druhou tvoří především starší kolegové, kteří nic neřeší „a jsou rádi, že jsou rádi“, třetí skupinka je prý „držena v šachu smlouvami, které jim končí“, a čtvrtá je prý zlo, tedy staří a neoblíbení učitelé. „Tak to u nás je. A když se ty tři skupiny spojí, tak to vypadá, že těch loajálních je většina,“ svěřila se učitelka na workshopu.

Jiná pedagožka se smlouvou na dobu určitou zmínila jakýsi večírek, na kterém se zastala ředitelem neoblíbené kolegyně. V pondělí ráno si ji zavolal do ředitelny a zeptal se jí, jestli se jí na škole líbí a chce tu ještě pracovat. „V tu chvíli jsem to cítila tak, že se nenechám vydírat. Že nebudu kvůli udržení práce stát na něčí straně, když to tak necítím,“ sdělila na workshopu.

Personalistky se pedagogů ptaly, co jim na řediteli vadí. Zazněla žádost o to, aby si držel odstup od svých zaměstnanců a aby dodržoval jasné hranice. „My chceme, aby pan ředitel striktně odděloval svůj osobní a pracovní život,“ zmínilo hned několik učitelek.

Vzápětí zazněl i příklad.

„Nastala nepříjemná situace v naší třídě a bylo to i v devítkách, kde jsem musela dětem vysvětlovat, že načapali pana ředitele s kolegyní. Ty děti to nechápou. Pro ně je nemorální, aby vdaná ženská a ženatý chlap spolu něco měli. Navíc na půdě školy,“ zmínila učitelka.

Personalistka se přítomných pedagogů zeptala, jestli je chování pana ředitele nějak morálně zasahuje. Dle záznamu se souhlasně přihlásilo sedm lidí z 18 přítomných.

Celou nahrávku poslal advokát Jany Novosadové i náměstkovi Andrzeji Bizońovi. Aby si prý mohl udělat komplexnější pohled do nitra základní školy.

Náměstek se s ředitelem přátelí

Seznam Zprávy požádaly náměstka o zaslání oficiálního závěru šetření. V e-mailu ale přišel jen graficky vyhodnocený anonymní dotazník s názvem „hodnocení síly pracoviště“ a jediná věta týkající se i workshopu.

„Výsledek provedeného auditu nepřinesl žádné závěry potvrzující vznesená obvinění týkající se atmosféry na pracovištích školy,“ napsal náměstek pro školství Seznam Zprávám. Zřizovatel je prý připraven spolupracovat s kontrolními orgány a případně s právníky obou stran.

„Případné kroky pak může zřizovatel činit až na základě objektivně zjištěných závěrů kontrolních orgánů či soudů,“ píše za město náměstek Bizoń.

Politická kariéra Andrzeje Szyji

  • 2010 – volby do zastupitelstva města Karviná, NEZVOLEN
  • 2010 – volby do PS, NEZVOLEN
  • 2012 – volby do kraje, NEZVOLEN
  • 2014 – volby do zastupitelstva města Karviná, ZVOLEN
  • 2016 – volby do kraje, NEZVOLEN
  • 2017 – volby do PS, NEZVOLEN
  • 2018 – volby do zastupitelstva města Karviná, ZVOLEN (sponzor KDU-ČSL, 50 000 Kč)
  • 2020 – volby do kraje, KDU-ČSL, NEZVOLEN
  • 2022 – volby do zastupitelstva (kandidátka Spolu) města Karviná, ZVOLEN, působí v kontrolním výboru

Při osobní konfrontaci s reportérem náměstek přiznal, že ho s ředitelem Szyjou pojí pevné přátelství. „Známe se hodně dlouho. I s jeho ženou, která je také zastupitelka za KDU-ČSL,“ a ukazuje na fotografie manželů Szyjových na chodbě radnice.

Ombudsmanem vznesená obvinění z diskriminace a podezření na sexuální obtěžování považuje náměstek sice za závažná, ale rozhodnout by měl soud.

„Ombudsman napsal ve zprávě: ‚dospěl jsem k závěru‘. To je jen jeho domněnka. On by neměl zasahovat do nějakých pracovněprávních vztahů. Spíš se přikláním k tomu, co také ombudsman píše, že pokud ti lidé chtějí, tak by se měli obrátit na nezávislý soud, který to rozhodne,“ sdělil svůj názor.

Rozdíly v odměnách

Během workshopu pedagogové zmiňovali ještě jednu v jejich očích nespravedlnost – ředitelovy odměny za loajalitu. Advokát Jany Novosadové proto požádal karvinský magistrát o zaslání přehledu výše odměn zaměstnanců základní školy za poslední tři roky.

Z anonymizované tabulky plynou velké rozdíly v odměňování jednotlivých učitelů i asistentů pedagoga. Roční odměna nejlépe hodnoceného učitele v roce 2023 byla 139 tisíc, nejméně 20 tisíc. Město přiřklo řediteli roční odměnu ve výši 80 tisíc korun, on udělil svým zástupcům 195 tisíc, respektive 113 tisíc korun. Pedagožky, které se svěřily Seznam Zprávám, že jim ředitel činil sexuální nabídky a ony ho odmítly, patří k nejméně odměňovaným (v tabulce jsou označeny tučně).

Dle jakého klíče Andrzej Szyja odměňuje své podřízené?

„Je to nadtarifní složka platu a je v kompetenci ředitele ji rozdělit. Existují kritéria odměňování a na základě nich jsou pracovníci odměňováni,“ sdělil ředitel Seznam Zprávám jen velmi vágně. Všechna obvinění vznesená učitelkami odmítá a tvrdí, že si vše vymyslely.

Stejně nekonkrétně se vyjádřil i náměstek Bizoń, sám bývalý ředitel polského gymnázia v Českém Těšíně.

„Je to čistě v kompetenci ředitele. Vstupují do toho různé rozvojové programy. Oni jsou specifickou školou, takže dostali hodně peněz z národního fondu podpory na poskytnutí podpory znevýhodněným žákům,“ zmiňuje výjimečnost karvinské základní školy Družby.

„Každopádně musí postupovat podle nějakého vnitřního odměňovacího řádu. Jakým způsobem to rozdělí, do toho mu nemá nikdo co říkat. Ani zřizovatel,“ uvedl náměstek.

Ombudsman hovoří o odvetě

Třeba ale v konkrétním případě zmiňované učitelky prvního stupně Jany Novosadové, jejíž odměna byla v posledních letech 12 tisíc, respektive 20 tisíc korun, to považuje ombudsman za nedostatečně vyargumentované, a tudíž to spíš působí jako „odvetné opatření proti ní“.

„Mnou oslovené osoby potvrzují nadprůměrné pracovní výsledky stěžovatelky, ale její osobní ohodnocení (a zejména odměny) jsou podprůměrné. Hodnocení zaměstnanců je samozřejmě na zaměstnavateli, ale předložené vysvětlení ředitele k odměňování stěžovatelky nelze považovat za dostatečné,“ píše ve zprávě ombudsman Stanislav Křeček.

Seznam Zprávy seznámily s případem soudní znalkyni v oboru školství Mariku Kropíkovou a poskytly jí anonymizovaný přehled odměn na karvinské základní škole.

„Nepoměr mezi odměnami jednotlivých pracovníků, který činí i více než sto tisíc, je zarážející. Je zajímavé, že nejnižší částky odměn obdrželi pedagogové staršího věku a ženy,“ uvádí soudní znalkyně.

„Ano, odměny jsou nenárokové složky platu, ale chybějící konkrétní kritéria mne vedou k podezření, že přidělované odměny jsou závislé pouze na libovůli vedoucího pracovníka,“ myslí si soudní znalkyně. A v kontextu celé kauzy ji překvapuje i postup zřizovatele.

„I kdyby případný nezávislý soud neprokázal existenci diskriminace, tak popisované chování ředitele je vysoce neetické a v rozporu s předpokládanými kompetencemi vedoucího pracovníka,“ míní soudní znalkyně v oboru pedagogiky Marika Kropíková.

Doporučované